Δ. Mπακιρλή: Έντονη εξωστρέφεια της βιομηχανίας κρέατος

Με τα σημάδια της κρίσης να αγγίζουν τη βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος, πολλές από τις επιχειρήσεις αυτού του κλάδου στρέφονται σε εξαγωγικές δραστηριότητες. Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρει για τον κλάδο η Δέσποινα Μπακιρλή, γενική γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος – ΣΕΒΕΚ σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Meat Place.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε, η ετήσια κατανάλωση αλλαντικών στη χώρα μας είναι κάτω από 5 κιλά κατά κεφαλή και κυρίως με τη μορφή του «κρυμμένου» αλλαντικού σε προϊόντα της μαζικής εστίασης. Αυτή η μικρή κατανάλωση δεν μπορεί να καλύψει τις παραγωγικές δυνατότητες της βιομηχανίας, η οποία στρέφεται έτσι περισσότερο στις εξαγωγές, κυρίως των έτοιμων γευμάτων με προϊόντα κρέατος, ή των παρασκευασμάτων. Αυτό που μπορεί να δώσει υπεραξία στα ελληνικά προϊόντα κρέατος είναι η παράδοση.

Στη συνέντευξη ακόμα η κ. Μπακιρλή μιλά για τις αναγκαίες συνεργασίες, τονίζοντας ότι οι βιομηχανίες θεωρούν το κρεοπωλείο σύμμαχο και όχι ανταγωνιστή. Σε ερώτηση του περιοδικού για τις συνέπειες της κρίσης στη βιομηχανία του κρέατος, η γενική γραμματέας του ΣΕΒΕΚ απαντά ότι βιώνουν καθημερινά την κρίση, αφού κλείνουν επιχειρήσεις είτε στο χώρο της μαζικής εστίασης, είτε στο χώρο του λιανεμπορίου, ενώ έχει μειωθεί και η (ήδη μικρή) κατανάλωση.

Τέλος όσο αφορά σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, μιλά για αλληλοκαλύψεις των ελεγκτικών μηχανισμών και ζητά να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

You might also like