Ενημέρωση από το ΥΠΑΑ&Τ για τον ιό Σμάλεμπεργκ

Αν και δεν προβλέπονται συγκεκριμένα υγειονομικά μέτρα, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑ&Τ με έγγραφό της ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές για την ύπαρξη του ιού Schmallenberg και ζητά να καταγράφεται «κάθε υποψία της νόσου» και «να κοινοποιείται άμεσα στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της χώρας τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερικό επίπεδο ώστε να υφίστανται περαιτέρω επιδημιολογική και εργαστηριακή διερεύνηση».

Το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 29/2 κοινοποιήθηκε στις περιφερειακές διευθύνσεις Κτηνιατρικής, τα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΥΠΑΑ&Τ, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους επιστημονικούς συλλόγους και τους καλεί να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους (βοοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους) καθώς και τους κτηνιάτρους της περιοχής της ζώνης ευθύνης τους σχετικά με τα συμπτώματα της νόσου ώστε να τους αναφέρουν άμεσα κάθε περίπτωση υποψίας της νόσου.

Σύμφωνα με το έγγραφο τα στοιχεία που συνιστούν υποψία της νόσου είναι:

  • Έμβρυα και νεογνά μηρυκαστικών με αρθρογρύπωση, υδρανεγκεφαλία, γέννηση θνησιγενών νεογνών, πρόωρες γεννήσεις, μουμιοποιημένα έμβρυα, δυσλειτουργίες ή δυσμορφίες εμβρύων ή νεογνών με δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω: αρθρογρύπωση, υδρανεγκεφαλία, αταξία, παράλυση άκρων, μυική ατροφία, δυσπλασίες αρθρώσεων, στρεψαυχενισμός, κύφωση, σκολίωση, βραχυγναθία (κάτω γνάθος), ανωμαλίες συμπεριφοράς και τύφλωση.
  • Μηρυκαστικά με παροδικό πυρετό, διάρροια, και πτώση γαλακτοπαραγωγής (που δεν αποδίδεται σε άλλη γνωστή αιτία).

Να επισημάνουμε ακόμα ότι ο ιός, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται να προσβάλλει μηρυκαστικά (βοοειδή – αιγοπρόβατα, έχει ανιχνευθεί και σε 1 βίσονα) χωρίς να υπάρχουν αναφορές για άλλα είδη. Πιστεύεται ότι η μετάδοσή του ιού πραγματοποιείται μέσω εντόμων-φορέων, ωστόσο ελλείψει αρκετών πειραματικών δεδομένων δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως η οριζόντια μετάδοση, ενώ λόγω της προσβολής εμβρύων υπάρχει και η υποψία κάθετης μετάδοσης.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες έως σήμερα πληροφορίες, δεν μεταδίδεται μέσω τροφίμων ζωικής προέλευσης και θεωρείται απίθανο o ιός να μπορεί να προκαλέσει νόσο σε ανθρώπους.

Μέχρι τώρα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής έχουν αναφερθεί περί τις 1.000 και πλέον εστίες της νόσου σε Γερμανία, Κάτω Χώρες , Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία. Ο μεγαλύτερος αριθμός εστιών (εκτροφές όπου ανιχνεύθηκε το νόσημα) έχει αναφερθεί στη Γερμανία (πάνω από 700) και ακολουθούν Βέλγιο-Κάτω Χώρες-Γαλλία (περίπου από 100-150 μέχρι πάνω από 200) και Ηνωμένο Βασίλειο (περί τις 80). Πρόσφατα από μία τουλάχιστον εστία αναφέρθηκε σε Ιταλία και Λουξεμβούργο.

You might also like