Εξαγωγικές ευκαιρίες για τα αλλαντικά

Κάλυψη της εγχώριας αγοράς αλλαντικών από την ντόπια βιομηχανία δείχνει η κλαδική μελέτη για τα αλλαντικά και τα κρεατοσκευάσματα που εκπόνησε πρόσφατα η ICAP. Η μελέτη θα παρουσιαστεί στους ενδιαφερόμενους σε δυο ειδικές εκδηλώσεις στην Αθήνα (9/5) και την Θεσσαλονίκη (10/5), μαζί με την αντίστοιχη για τον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων.

Ορισμένα από τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν, συνοψίζονται στα εξής:

  • Η εγχώρια αγορά αλλαντικών καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από προϊόντα εγχώριας παραγωγής.
  • Στην αγορά ξεχωρίζουν πέντε μεγάλες βιομηχανίες αλλαντικών που καλύπτουν σχεδόν τα 2/3 της εγχώριας παραγωγής, διαθέτοντας πολύ γνωστά εμπορικά σήματα.
  • Η οικονομική κρίση περιόρισε τη ζήτηση αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων, με συνέπεια να μειωθεί (με χαμηλό ρυθμό) η εγχώρια παραγωγή.
  • Η εισαγωγική διείσδυση στον κλάδο ήταν αυξημένη την τελευταία διετία, με συνέπεια να επιδεινωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
  • Τα εισαγόμενα αλλαντικά και κονσέρβες κρέατος εκτιμάται ότι καλύπτουν περίπου το 20% της εγχώριας αγοράς.
  • Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγικές επιδόσεις της ελληνικής αλλαντοβιομηχανίας παραμένουν περιορισμένες (8% περίπου), γεγονός ενδεικτικό χαμηλής ανταγωνιστικότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στην ICAP: Αλεξία Παποράκη 210 7200227.

You might also like