Κατανομή των ενισχύσεων από τον κανονισμό de minimis

Την κατανομή των ποσών που θα διανεμηθούν στους διάφορους κλάδους της κτηνοτροφίας ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, μετά τη θετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα για αξιοποίηση του μηχανισμού καταβολής ενισχύσεων στους Έλληνες κτηνοτρόφους, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της απότομης αύξηση των ζωοτροφών και ιδιαίτερα των πρωτεϊνούχων (Κανονισμός de minimis).

Τα ποσά που θα κατανεμηθούν στον κάθε κτηνοτροφικό κλάδο είναι: Στους χοιροτρόφους 6,5- 7 εκατ. ευρώ, στους πτηνοτρόφους 5-5,5 εκατ. ευρώ, στους αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους πεδινών περιοχών 9-9,5 εκατ. ευρώ και στους αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους ορεινών περιοχών 2 -2,5 εκατ. ευρώ (οι οποίοι θα λάβουν επί πλέον 5 εκατ. ευρώ από το άρθρο 68).

Όπως δήλωσε ο Υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης με τη διαδικασία αυτή που εφαρμόζεται πρώτη φορά στη χώρα μας, στόχος είναι η υποβοήθηση των κτηνοτρόφων με όλα τα διαθέσιμα μέσα, εξασφαλίζοντας με διαφάνεια ότι κάθε ευρώ που θα καταβληθεί θα «πιάσει τόπο». Η προσπάθεια αυτή, τόνισε, εντάσσεται στη γενική πολιτική του Υπουργείου για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας του τόπου και στη σταδιακή υποκατάσταση των εισαγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων, όπου η χώρα μας είναι η ελλειμματική.

Αντιδράσεις ήδη προκαλεί στους κλάδους των κτηνοτρόφων, η κατανομή των ενισχύσεων από τον κανονισμό de minimis, εκφράζοντας την άποψη ότι το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που δίνεται σε κάθε τομέα ξεχωριστά δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας.

You might also like