Συνάντηση για την «γίδα Σκοπέλου»

Την συνέχιση της δράσης «Διατήρηση γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία» και τη σύσταση ενός φορέα με την επωνυμία «Αίγας Φυλής Σκοπέλου» ζήτησε το προεδρείο του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού της αυτόχθονης φυλής γίδας Σκοπέλου, κατά την διάρκεια συνάντησής τους με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Η συζήτηση περιστράφηκε σε θέματα που αφορούν στις «γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» και ειδικότερα για τη βιολογική κτηνοτροφία και τη διατήρηση των απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε ζητήματα που αφορούν στον ΕΛΓΑ, και ειδικότερα την ένταξη της βελτιωμένης φυλής αίγας Σκοπέλου σε κωδικό αποζημίωσης αυτοχθόνων-βελτιωμένων φυλών. Επίσης αναφορά έγινε στις δυσχέρειες ως προς την αδειοδότηση λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου 4056/2012.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαρακόπουλος τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίλυση των προβλημάτων τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ. Επεσήμανε ότι η στήριξη της κτηνοτροφίας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και της περιφέρειας και η ανατροπή του ελλειμματικού ισοζυγίου ζωοκομικών προϊόντων είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε ο κ. Χαρακόπουλος, προωθείται εντός του 2013 ειδικό τομεακό πρόγραμμα στήριξης της κτηνοτροφίας ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ. «Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση στηρίζει τη διατήρηση των αυτοχθόνων φυλών της ελληνικής κτηνοτροφίας που εγγυάται τη βιωσιμότητα του κλάδου».

You might also like