Νέα Αγροτική Τράπεζα προτείνει ο πρόεδρος του ΣΕΚ

Τη δημιουργία Τράπεζας ειδικού σκοπού (ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) για τη χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με χαμηλό επιτόκιο, όπως έχουν οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη πρότεινε ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ελλάδος (ΣΕΚ) στην συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Meat Place, στο τεύχος Μαΐου (Ν. 34).

Ο κ. Πεβερέτος αναφέρει ότι η έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος και η ανυπαρξία εργαλείων χρηματοδότησης των παραγωγών γενικότερα εντείνουν το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Οι τράπεζες, προσθέτει, δεν χορηγούν πλέον κεφάλαια κίνησης και δεν δανείζουν τους κτηνοτρόφους και από την πλευρά των τυροκομείων και των εταιρειών που απορροφούν τα προϊόντα μας υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές. Όπως τονίζει μετά από συνεχείς διεκδικήσεις, αγώνες και κινητοποιήσεις του Σ.Ε.Κ., το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δέχτηκε και ενεργοποίησε τον κανονισμό "de minimis". «Η ενίσχυση αυτή, η οποία είναι μια κατάκτηση του αγώνα των κτηνοτρόφων, δόθηκε σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας, όπως το διεκδικήσαμε. Βέβαια τα 25 εκατ. ευρώ είναι λίγα για να θεραπεύσουν τα προβλήματα του κλάδου. Ο Σύνδεσμος διεκδικεί και τα υπόλοιπα 50 εκατ. σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό» αναφέρει ο κ. Πεβερέτος.

Για τη χρηματοδότηση των εκμεταλλεύσεων, ο κ. Πεβερέτος θεωρεί απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα ένα χρηματοδοτικό εργαλείο άσκησης αγροτικής πίστης, υπό κρατικό έλεγχο για την στήριξη της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και της κτηνοτροφίας. «Προτείνουμε δηλαδή τη δημιουργία Τράπεζας ειδικού σκοπού (ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) για τη χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με χαμηλό επιτόκιο, όπως έχουν οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη».

Για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας ο κ. Πεβερέτος χαρακτήρισε επιτακτική την οργάνωση των κτηνοτρόφων κάτω από την ομπρέλα διαφόρων μορφών συνεργατισμού με κυριότερη αυτή των συνεταιρισμών, την απάλειψη της γραφειοκρατίας, τη δημιουργία μόνιμου Εθνικού Συμβουλίου για την κτηνοτροφία και την εθνική συνδιάσκεψη για την κτηνοτροφία μέχρι το τέλος του 2013 από το νέο Δ.Σ. του ΣΕΚ.

You might also like