Απάντηση της Κομισιόν για τα βοοειδή με φυματίωση

Τα μη προσβεβλημένα μέρη σφαγίου που έχει μολυνθεί με φυματίωση των βοοειδών (BTB), θεωρούνται κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο απαντά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Υγείας Joe Borg, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή με αφορμή δημοσίευμα των Sunday Times, ότι, σφάγια από τη Μεγάλη Βρετανία, μολυσμένα με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης, εξάγονται προς τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία όταν οι δοκιμές που έχουν γίνει σε ζώα είναι θετικές ή χωρίς καταληκτικά αποτελέσματα ή όταν συντρέχουν άλλοι λόγοι για υποψία λοίμωξης, τότε τα ζώα πρέπει να θανατώνονται χωριστά από τα άλλα ζώα και να λαμβάνονται προφυλάξεις για να αποφεύγεται ο κίνδυνος μόλυνσης των άλλων σφαγίων, της αλυσίδας σφαγής και του προσωπικού που εργάζεται στο σφαγείο. Όπως αναφέρει ο κ. Borg όταν γίνει διάγνωση της φυματίωσης σε όλο το σφάγιο, τότε πρέπει να απορρίπτεται ολόκληρο και να απομακρύνεται από την τροφική αλυσίδα. Όταν όμως, συνέχισε ο κ. Borg, γίνεται διάγνωση της φυματίωσης σε ένα μόνο μέρος του σφαγίου, τότε απορρίπτεται μόνο το προσβεβλημένο τμήμα, απομακρύνεται από την τροφική αλυσίδα και τα υπόλοιπα μη προσβεβλημένα μέρη του θεωρούνται κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

O Ευρωπαίος Επίτροπος αποδέχεται την ακρίβεια των δημοσιευμάτων ότι «βοοειδή σφάγια προέλευσης Μ. Βρετανίας και μολυσμένα με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης, εξάγονται κάθε χρόνο προς τις αγορές της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας», αλλά διευκρινίζει ότι, τα άρθρα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας δεν λαμβάνουν υπόψη τους αυτήν την πτυχή της νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι στον Κανονισμό δεν προβλέπεται καν η αναγραφή ότι ένα τμήμα κρέατος μπορεί να προέρχεται από ζώο που είχε προσβληθεί από φυματίωση.

You might also like