Η ΕΔΟΚ χαιρετίζει την αύξηση του ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων στην κτηνοτροφία
Η διοίκηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Υπουργού κ. Αποστόλου να ενισχύσει τους Έλληνες κτηνοτρόφους με αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Όπως τονίζει η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ Υπουργείου και κτηνοτρόφων.
Χαρακτηριστικά η ΕΔΟΚ και ο πρόεδρος της κ. Ελευθέριος Γίτσας χαιρετίζοντας την απόφαση αυτή αναφέρουν τα εξής:
«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου να αυξήσει σημαντικά τα ποσά των συνδεδεμένων ενισχύσεων στην κτηνοτροφία και μάλιστα με επί μέρους σύνδεση με την παραγωγικότητα.
Σίγουρα αυτά τα ποσά δεν μπορούν από μόνα τους να διορθώσουν την απαράδεκτη, όπως είχε φανεί εκ του αποτελέσματος, προηγούμενη απόφαση που είχε ληφθεί εν όψει της νέας ΚΑΠ 2014 – 2020.
Σηματοδοτούν όμως πέραν της οικονομικής στήριξης και την αρχή μιας νέας σχέσης μεταξύ Υπουργείου και Ελληνικής κτηνοτροφίας, η όποια τα τελευταία χρόνια βίωσε την απόλυτη εγκατάλειψη, με αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικό μέρος από τα παραγόμενα ζωικά προϊόντα.
Η παρουσία του κράτους, όπως παλιότερα, δίνει δύναμη και ελπίδα στους σημερινούς κτηνοτρόφους να συνεχίσουν αλλά και στους νέους να ενθαρρυνθούν ώστε να συμβεί και η επιθυμητή ηλικιακή ανανέωση του κτηνοτροφικού πληθυσμού της χώρας μας.
Στις μέρες μας κυριαρχεί, αλλού δικαία αλλού άδικα, η καταγγελία «χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία» που χρησιμοποιείται από όλους σε διάφορες ευκαιρίες με μεγάλη ευκολία και χωρίς περισυλλογή.
Χάσιμο εθνικής κυριαρχίας όμως είναι και όταν μια χώρα χάνει σταδιακά, εξαιτίας της πολιτικής της, την επάρκεια σε παραγόμενα βασικά τρόφιμα όπως κρέας, γάλα, όσπρια κλπ, και σε μια περίοδο κρίσης αποδεικνύεται ότι η εξάρτηση από άλλες χώρες για τρόφιμα είναι η χειρότερη μορφή εξάρτησης και χαμένης εθνικής κυριαρχίας.
Πρέπει να στηρίξουμε την παραγωγή ζωικών προϊόντων με στόχο την επάρκεια, διότι επάρκεια τροφίμων κληρονόμησε η γενιά μας από τους πατεράδες μας, επάρκεια πρέπει να παραδώσουμε και εμείς στα παιδιά μας».
Ελευθέριος Γίτσας,
Πρόεδρος ΕΔΟΚ & Αντιπρόεδρος ΣΕΚ