Και οι χοιροτρόφοι στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα δάνεια της πρώην ΑΤΕ

Τις ευχαριστίες της προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη, γενικότερα για τη συμβολή του στην επικείμενη ενεργοποίηση (από 20 Σεπτεμβρίου) του εξωδικαστικού μηχανισμού που παρέχει τη δυνατότητα διαγραφής χρεών παραγωγών προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, δανείων που δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και ειδικότερα για την ουσιαστική συζήτηση που έγινε στο γραφείο του στο Υπουργείο σχετικά με την ένταξη των χοιροτρόφων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, εκφράζει η ηγεσία της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας έχει αναλάβει προσωπικά την ενεργοποίηση του σχεδίου που επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση της βιώσιμης οφειλής, που δίνει τη δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου, μέχρι το ύψος της αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, μειωμένης σε ποσοστό 10%. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα εκ νέου υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου 3259/2004 (γνωστός ως νόμος «περί πανωτοκίων»), κάτι που οδηγεί σε επανυπολογισμό και επαναπροσδιορισμό της οφειλής.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση

Στην πρόσφατη συνάντησή του με την Ομοσπονδία Χοιροτρόφων, ο κ. Κόκκαλης ενημέρωσε εμπεριστατωμένα τους χοιροτρόφους για τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από την εταιρία που διενεργεί την εκκαθάριση (PQH) και οι οποίες έχουν την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος και αφορούν χιλιάδες αγροτικά δάνεια, είτε φυσικών προσώπων, είτε Συνεταιρισμών, ενώ στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη «ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πιστεύουμε πως οι εν λόγω ρυθμίσεις αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση της υπερχρέωσης χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων. Υπάρχουν βεβαίως και σοβαρά περιθώρια βελτίωσης. Οι πλέον σημαντικές από τις εξαγγελθείσες ρυθμίσεις είναι η μείωση του χρέους στην εμπορική αξία της περιουσίας του οφειλέτη και η επανεργοποίηση ουσιαστικά των διατάξεων του νόμου 3259/2004 του νόμου «περί πανωτοκίων».

Από την πλευρά του ο Λαρισαίος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Γιάννης Μπούρας, συνεχάρη τον κ. Κόκκαλη για την πρωτοβουλία που έλαβε, «ώστε να λυθεί ένα χρόνιο ζήτημα που απασχολεί την πλειοψηφία του παραγωγικού πληθυσμού της χώρας», αλλά και για «την πολύ ουσιαστική συζήτηση που είχανε» και η οποία κράτησε ώρες, αφού εξετάστηκαν ξεχωριστά αρκετές περιπτώσεις δανειοληπτών συναδέλφων, αναζητώντας πάντα την καλύτερη περίπτωση διευθέτησης των οφειλών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούρα «σαφώς πρόκειται για μια πολύ καλή ευκαιρία για όσους θέλουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και για μια εξέλιξη που δίνει προοπτική στον κλάδο μας. Και αυτό γιατί η σχετική πρωτοβουλία δίνει τη δυνατότητα ακόμη και μακροχρόνιας ρύθμισης των οφειλών, αρκεί να υπάρχει εγγύηση και της διάδοχης κατάστασης μιας επιχείρησης. Ο νόμος, όπως μας τον παρουσίασε ο κ. Κόκκαλης, παρέχει πολλά εργαλεία και εάν πράγματι οφειλέτης και εκκαθαριστής έχουν καλή πρόθεση, τότε η κατάσταση θα αποβεί προς όφελος όλων».

Με την ευκαιρία η Ομοσπονδία Χοιροτρόφων ζήτησε από τον υφυπουργό κ. Κόκκαλη να συνεχίσει να μάχεται, με τον ίδιο ζήλο, για τα συμφέροντα ενός κλάδου που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και να μεριμνήσει, ώστε να σταματήσει στην παρούσα φάση η αποστολή κατασχετηρίων από τον εκκαθαριστή.

Ακόμη μεταφέρθηκε στον Λαρισαίο κυβερνητικό παράγοντα η πικρία κάποιων χοιροτρόφων, οι οποίοι πιέστηκαν αλλά φρόντισαν ήδη να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην πρώην ΑΤΕ, δίχως να απολαύσουν τα ευνοϊκά μέτρα της πρόσφατης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Να σημειωθεί ότι τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας αποτελούσαν ο πρόεδρος Γιάννης Μπούρας (Λάρισα), ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Στραβογιάννης (Κατερίνη), ο β΄ αντιπρόεδρος Σταυρινάκης Χρ. (Δράμα), ο ταμίας Γιάννης Κουτσέλος (Τρίκαλα) και τα μέλη κ.κ. Ζαφείρης Δημ., Κελεπέκης Τ.

Πηγή: eleftheria.gr

 

You might also like