Σοφία Κιλιγκαρίδου: «Είμαι πολύ τυχερή, γιατί ασκώ ένα επάγγελμα που αγαπώ»

Δραστήρια, δυναμική και με μεγάλη αγάπη για το επάγγελμα της είναι η κ. Σοφία Κιλιγκαρίδου που μεγάλωσε μέσα στο κρεοπωλείο του πατέρα της και εκεί έμαθε την τέχνη του κρέατος. Σήμερα διατηρεί πλέον τη δική της επιχείρηση ενώ παράλληλα έχει και έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα συμμετέχοντας ενεργά στα τεκταινόμενα του κλάδου μιας και είναι εκλεγμένη στο Δ.Σ. του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης ως ‘Εφορος Δημοσίων Σχέσεων και ως στο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών / ΠΟΚΚ ως Σύμβουλος. Με τη γυναικεία ματιά μας δίνει τις διαστάσεις του επαγγέλματός της και μας μιλά για τις χαρές αλλά και τις δυσκολίες του, οι οποίες όμως παραμερίζονται λόγω της αγάπης της για το χώρο.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΟΥΡΡΑ

[email protected]

 

MEAT PLACE: Από πότε ασκείτε το επάγγελμα σας και πώς αισθάνεστε που δραστηριοποιείστε ενεργά σε έναν σχετικά ανδροκρατούμενο χώρο;

 

Σοφία Κιλιγκαρίδου: Είμαι τρίτη γενιά κρεοπώλισσα και από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου μέσα στο κρεοπωλείο να φοράω ποδιά και να βοηθάω τον πατέρα μου με όποιον τρόπο ένα παιδί μπορεί να βοηθήσει. Το 1988 ξεκίνησα να δουλεύω ενεργά στο κρεοπωλείο. Στην πορεία κατάλαβα πως για να γίνω μια καλή επιχειρηματίας και μια δίκαιη εργοδότρια έπρεπε να ζυμωθώ πρώτα στην αγορά εργασίας.

Έτσι, λοιπόν άφησα το μαγαζί του πατέρα μου για μία τετραετία και εργάστηκα ως υπάλληλος και ως manager σε μεγάλη εταιρεία εστίασης και έπειτα επέστρεψα σε αυτό που πραγματικά αγαπώ και είναι η επιλογή μου, το κρεοπωλείο.

Εξοικειωμένη με τον συγκριμένο εργασιακό χώρο, αλλά και από τη φύση μου πολύ δυναμική, ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι βρίσκομαι σε ανδροκρατούμενο χώρο. Τίποτα δεν σου χαρίζεται! Η σκληρή δουλειά μου και η συνεχόμενη κατάρτιση μου, δεν με έκαναν απλώς ισάξια με τους άντρες συναδέλφους, αλλά κέρδισα την εκτίμηση και τον σεβασμό τους.

 

MEAT PLACE: Πότε ξεκίνησε η συνδικαλιστική σας δράση και με ποια αφορμή;

 

Σοφία Κιλιγκαρίδου: Πάντα ενδιαφερόμουν για τον κλάδο μου και πάντα ήμουν δίπλα στο Σωματείο. Αφορμή όμως να ασχοληθώ με τη Διοίκηση του Σωματείου στάθηκε το εξώφυλλο ενός τεύχους του περιοδικού του Σωματείου μας που μας παρότρυνε να σηκωθούμε από τον καναπέ και να αναλάβουμε ενεργή δράση και αυτό ακριβώς έκανα! Το 2014 εκλέχθηκα σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Σωματείου που γυναίκα εκλέγεται στο Δ.Σ., όπως και φέτος για πρώτη φορά γυναίκες εκλέγονται στο 25μελές της ΠΟΚΚ, εγώ και η συνάδελφος από τις Σέρρες,

η Διαλεχτή Παυλάκη. Η συνδικαλιστική μου δράση συνεχίζεται ακόμη και σήμερα ως Έφορος πλέον Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Σωματείου μου.

 

MEAT PLACE: Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το επάγγελμα σας στην πάροδο του χρόνου και ποιες αλλαγές έγιναν από το ξεκίνημα σας μέχρι και σήμερα;

 

Σοφία Κιλιγκαρίδου: Όπως όλα τα επαγγέλματα εξελίσσονται έτσι εξελίχθηκε και το επάγγελμα μας, απλώς στο επάγγελμα μας η αλλαγή που επήλθε με την πάροδο του χρόνου ήταν εμφανής και μεγάλη. Η επάρκεια σε κρέας, ο τρόπος πώλησης (παλιά το κρέας το πουλούσαμε με κόκκαλο) και τα σύγχρονα μηχανήματα έχουν απλουστεύσει τη δουλειά μας. Από την άλλη ο πελάτης έχει γίνει πιο απαιτητικός και ο ανταγωνισμός μεγαλύτερος. Το κρέας από το τσιγκέλι τοποθετήθηκε στις βιτρίνες. Παλιά μέσα στο κρεοπωλείο υπήρχε ένα κούτσουρο, ένα ψυγείο και ένα μαχαίρι. Τώρα τα κρεοπωλεία είναι κοσμήματα με ακριβό και σύγχρονο εξοπλισμό!

Δεν άλλαξε μόνο ο χώρος του κρεοπωλείου, αλλά και ο ίδιος ο κρεοπώλης. Οι κρεοπώλες δεν βασίζονται πλέον μόνο στην εμπειρική τους γνώση, αλλά έχουν εξελιχθεί σε επιχειρηματίες που δεν επαναπαύονται και συνεχώς επιμορφώνονται επάνω στην υγιεινή και την τεχνογνωσία.

 

MEAT PLACE: Ποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχομένως μια γυναίκα κρεοπώλισσα και ποιες είναι οι χαρές και η ικανοποίηση που αντλείται από το επάγγελμα σας;

 

Σοφία Κιλιγκαρίδου: Οι ατελείωτες ώρες εργασίας, τα βάρη και οι χαμηλές θερμοκρασίες των ψυγείων είναι κάποιες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια κρεοπώλισσα. Εγώ δεν θα μιλήσω για μια γυναίκα υπάλληλο κρεοπωλείου. Εγώ κάνω αποστέωση, τεμαχισμό, πώληση, μέχρι και τη διανομή κατ’ οίκον. Δεν μπορώ να εξισώσω τις δυσκολίες μιας κρεοπώλισσας που πουλάει έτοιμο το κρέας από τη βιτρίνα, κάνει το τετράωρο της ή το οκτάωρο της και πηγαίνει στην οικογένεια της. Εγώ πηγαίνω σπίτι μου και το μυαλό μου είναι στο κατάστημα μου και στις υποχρεώσεις του. Η εμπιστοσύνη που μου έχουν οι πελάτες όμως είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και επιβράβευση.

Τρεις γενιές έχουν εμπιστευτεί το κρεοπωλείο μου για το μεγάλωμα του πιο σημαντικού κομματιού της ζωής τους, των παιδιών τους. Αυτή η προσωπική επαφή και εμπιστοσύνη είναι η μεγαλύτερη χαρά που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να προσπαθώ και να γίνομαι καλύτερη και πιο δημιουργική.

 

MEAT PLACE: Τι θα συμβουλεύατε τις νέες γυναίκες που θα θέλανε να ασχοληθούνε ενεργά στο χώρο του κρεοπωλείου;

 

Σοφία Κιλιγκαρίδου: Φυσικά και συνιστώ στις νέες γενιές να ασχοληθούν ενεργά στο χώρο του κρεοπωλείου, αλλά όπως προείπα είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα. Τις περισσότερες ώρες της ζωής μας τις περνάμε στην εργασία μας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εργασία μας δεν πρέπει να γίνεται για βιοποριστικούς λόγους αλλά από επιλογή και αγάπη για το επάγγελμα. Μόνο έτσι θα διαπρέψουμε και θα έχουμε ψυχική υγεία. Είμαι πολύ τυχερή, γιατί κάνω αυτό που αγαπώ.

 

 

You might also like