Ταξιάρχης Σούζας: «Το πλεονέκτημά μας είναι η πλήρης υποστήριξη και αποδοχή των πελατών μας»

 

 

Μεγάλωσε στην κυριολεξία μέσα στο κρεοπωλείο και από παιδί γνώρισε από κοντά την τέχνη του κρέατος. Είναι άνθρωπος γνωστός για την έντονη συνδικαλιστική του δράση και τη συνεχή προσπάθειά του να προωθεί τα θέματα που αφορούν τον κλάδο του. Η έντιμη, φιλότιμη και δυναμική στάση του τον κάνει να πετυχαίνει ό,τι στόχο θέσει. Και ως νέο μέλος της ΠΟΚΚ οι στόχοι και οι επιδιώξεις του για την ενίσχυση και προώθηση του επαγγέλματος είναι πολλές. Ο λόγος για τον κ. Ταξιάρχη Σούζα, πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Ναυπακτίας και Δωρίδας, ο οποίος μας απαριθμεί τα φλέγοντα ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του αλλά μας παρουσιάζει και τους τρόπους με τους οποίους αυτά μπορούν και πρέπει να επιλυθούν.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΟΥΡΡΑ

[email protected]

 

MEAT PLACE: Κύριε Σούζα, πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το επάγγελμα και πώς αισθάνεστε που δραστηριοποιήστε σε αυτό το χώρο;

 

Ταξιάρχης Σούζας: Στο χώρο του κρεοπωλείου μπήκα από μικρό παιδί. Την επιχείρηση την ξεκίνησε ο παππούς μου το 1910 στη Ναύπακτο και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η μητέρα μου. Έμαθα την τέχνη του κρέατος δίπλα στους δικούς μου ανθρώπους, καθώς δούλευα μαζί τους από μικρός. Το 1990 που συνταξιοδοτήθηκε η μητέρα μου, εγώ και ο αδερφός μου συνεχίσαμε την οικογενειακή παράδοση και συστήσαμε επιχείρηση με  την επωνυμία: ΑΦΟΙ ΔΗΜ.ΣΟΥΖΑ Ο.Ε., με αντικείμενο την επεξεργασία, τυποποίηση και πώληση νωπού κρέατος λιανικώς αλλά και χονδρικώς.

Θέλοντας να βελτιώσω και να εξελίξω τις γνώσεις που απέκτησα εμπειρικά παρακολούθησα μαθήματα τεχνικού τροφίμων, τυποποίησης και επεξεργασίας κρέατος. Τελείωσα τη Σχολή Κρεοπωλών στην Αθήνα και συνέχισα με μεταπτυχιακό στη Σουηδία, επεκτείνοντας τις γνώσεις μου στο στήσιμο και στην επεξεργασία του κρέατος.

Νιώθω υπερήφανος που συνεχίζω την οικογενειακή μας παράδοση και που κάνω κάτι που αγαπώ, προσφέροντας στους καταναλωτές κρέατα άριστης ποιότητας.

 

 

MEAT PLACE: Ως επαγγελματίας ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας και ποιες οι χαρές που σας δίνει η δουλειά σας;

 

Ταξιάρχης Σούζας: Παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά η ανταμοιβή έρχεται μέσα από τους ικανοποιημένους πελάτες που δείχνουν την προτίμησή τους στα  εκλεκτά και ποιοτικά προϊόντα μας, από τα καλά τους λόγια και από τη διατήρηση σχέσεων πάνω απ΄όλα εμπιστοσύνης και εκτίμησης. Αυτό άλλωστε είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για εμάς που διατηρούμε παραδοσιακά κρεοπωλεία, έναντι των μεγάλων αλυσίδων super market και των μεγάλων αγορών κρέατος.

Προσπαθούμε καθημερινά να ανταπεξέλθουμε σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, που προέρχεται κυρίως μέσα από το «δέλεαρ» των χαμηλών τιμών, που προσφέρουν οι μεγάλες αυτές αλυσίδες. Είναι δύσκολο για εμάς να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές, τη στιγμή που πουλάμε κρέατα της περιοχής μας και η πρόσβαση στα σφαγεία σημαίνει έξτρα κόστος. Οι μετακινήσεις σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος, καθώς στην περιοχή μας δεν λειτουργούν πλέον σφαγεία. Επιπλέον η αγωνία να καταναλωθούν τα προϊόντα μας καθημερινά είναι μεγάλη, καθώς έχουμε να κάνουμε με νωπά προϊόντα που πρέπει να διατίθενται φρέσκα. Και συν τοι άλλοις πρέπει να φροντίζουμε να πληρούνται και οι κανόνες υγιεινής του κρέατος και να διατηρούνται τα θρεπτικά του συστατικά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

 

 

MEAT PLACE: Είστε νέο μέλος της ΠΟΚΚ. Πώς αισθάνεστε που συμμετέχετε στην κλαδική Ομοσπονδία; Ποια θέματα έχετε σκοπό να προωθήσετε μέσω της συμμετοχής σας σε αυτή και ποια αποτελούν προτεραιότητα για εσάς και χρήζουν άμεσης επίλυσης;

 

Ταξιάρχης Σούζας: ΄Ολα τα παραπάνω αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας, ωστόσο τα προβλήματα στον κλάδο μας είναι πολλά. Προσπαθώ μέσα από την ενασχόλησή μου με τα συλλογικά όργανα του κλάδου να γίνω η φωνή των συναδέλφων της περιοχής μου και να συμβάλω στην επίλυσή τους. Είμαι Πρόεδρος στο Σωματείο Κρεοπωλών Ναυπακτίας,  Αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Επαγγελματικών & Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδας, Μέλος του Δ.Σ. Του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και εκλεγμένο Μέλος στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Επίσης πρώτη φορά συμμετέχω ως Μέλος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (Π.Ο.Κ.Κ.) .

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα να συμμετέχω στην Π.Ο.Κ.Κ., σε μια Πανελλήνια Ομοσπονδία που σκοπό έχει τη διεκδίκηση και διαφύλαξη των συμφερόντων των μελών της. Μέσα από τη συμμετοχή μου αυτή θα προσπαθήσω να προωθήσω την επίλυση του θέματος της έλλειψης σφαγείων στην περιοχή μου, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό αγκάθι για τις ντόπιες επιχειρήσεις.

  • Να δώσω στους συναδέλφους μου κίνητρο για συμμετοχή στα τοπικά μας συνδικαλιστικά όργανα, καθώς πλέον η φωνή μας θα μπορεί να ακούγεται και πέραν των στενών ορίων της περιοχής μας.
  • Να βοηθήσω στη διεκδίκηση συνθηκών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης  των μελών μας.
  • Να διεκδικήσω ένταξη στα προγράμματα ΕΣΠΑ και χρηματοδότησης των παραδοσιακών κρεοπωλείων της περιοχής για εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στις απαιτήσεις της εποχής.
  • Να συμβάλλω, ώστε να δοθεί δυνατότητα για ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο με ευνοϊκούς όρους, δυνατότητα ρύθμισης δανείων, καθώς και να σταματήσουν οι κατασχέσεις από τους επαγγελματικούς λογαριασμούς των συναδέλφων.
  • Να ζητήσω την πλήρη λειτουργία του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ σε όλες τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη διακίνηση κρέατος αλλά και τα σφαγεία  σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 412/8932 (ΦΕΚ 149/ 03-02-2012). Ένα βασικό σύστημα που συμβάλλει στον έλεγχο της Ελληνικής αγοράς κρέατος σε σχέση με την προέλευση – καταγωγή του. Ειδικά το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, καθώς η αγορά κατακλύζεται από κρέατα προερχόμενα από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία που βαφτίζονται ελληνικά και πωλούνται σε χαμηλές τιμές.
  • Θα ζητήσω συστηματικότερους ελέγχους, προκειμένου να προστατευτούμε από το παραεμπόριο, που δυστυχώς ανθεί και στον δικό μας κλάδο.
  • Ένα σημαντικό επίσης για εμάς θέμα είναι αυτό της υποχρέωσης αναγραφής της χώρας προέλευσης του ζώου στην ταμειακή μηχανή, σύμφωνα με το Ν. 4492/18-10-2017 ή εφοδιασμού των καταστήματων μας με ανάλογο λογισμικό που να είναι συνδεδεμένο με τη ζυγιστική μηχανή. Ήδη από το 2009 υποχρεωθήκαμε να αγοράσουμε ζυγιστικές μηχανές που εκδίδουν αυτόματα αυτοκόλλητες ετικέτες που αναγράφουν τα προβλεπόμενα από το νόμο στοιχεία. Ένα κόστος που επιβαρυνθήκαμε, χωρίς καμία χρηματοδότηση από το κράτος. Άρα πρέπει να αναδειχθεί η υπερβολική απαίτηση του Νόμου για την αποτύπωση όλων αυτών και μέσω της ταμειακής μηχανής, κάτι που ήδη γίνεται μέσω της ζυγιστικής μηχανής, και είναι κάτι που θα επιφέρει επιπλέον κόστος στα μαγαζιά μας.

 

 

MEAT PLACE: Κύριε Σούζα, ποιο είναι το όραμά σας για την πορεία του κλάδου;

 

Ταξιάρχης Σούζας: Τα θέματα λοιπόν που απασχολούν τον κλάδο μας είναι πολλά, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα προϊόν ιδιαίτερα σημαντικό για την ανθρώπινη υγεία και πρέπει να δείξουμε την ανάλογη υπευθυνότητα και ευαισθησία. Προσπάθειες κατά καιρούς γίνονται και από το κράτος και από τα συλλογικά μας όργανα, ωστόσο αυτές δεν πρέπει να σταματούν ποτέ. Εμείς οι επαγγελματίες του κλάδου πρέπει να διεκδικούμε συνέχεια, να προσπαθούμε συνέχεια και αυτό μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή όλων μας στις Ενώσεις μας και με τη μεταξύ μας συνεργασία.

Εγώ από την πλευρά μου πιστεύω στο παραδοσιακό κρεωπολείο. Η προσωπική σχέση που έχει ο κρεοπώλης με τον πελάτη του μπορεί να αποτελέσει για τον καταναλωτή ένα είδος εγγύησης ότι αυτό που καταναλώνει είναι ποιοτικό, στη σωστή τιμή και πάνω από όλα κατάλληλο για την υγεία του. Άλλωστε ό,τι πληρώνεις παίρνεις!

Από την πλευρά μου κ. Σούρρα θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για το βήμα που μου δώσατε να μιλήσω για το επάγγελμά μου και για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μου, σε μια εποχή δύσκολη που όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, περικόπτοντας κάποια έξοδα. Όμως σε αυτό το πλαίσιο τουλάχιστον ας ξέρουμε τι βάζουμε στο πιάτο μας. Σας ευχαριστώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You might also like