Σημαντικές ειδήσεις και ενδιαφέρουσες ομιλίες παρουσιάστηκαν στην ημερίδα του ΣΕΒΕΚ για τα «Επώνυμα Προϊόντα Κρέατος»

 

Ευχάριστες και σημαντικές ειδήσεις, πολλές ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και εξέχουσες παρουσίες από την πολιτική ηγεσία του τόπου και τον κλάδο του κρέατος και των προϊόντων του περιελάμβανε η ημερίδα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στην αίθουσα Hesperides του ξενοδοχείου Hilton Athens.

Η ημερίδα είχε τίτλο: «Επώνυμα προϊόντα κρέατος: Τάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης» και συμμετείχαν σε αυτή εξειδικευμένοι επιστήμονες, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι επαγγελματικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη των επιχειρήσεων του κλάδου κρέατος και αλλαντοποιίας, προμηθευτές πρώτων και βοηθητικών υλών, πανεπιστημιακοί καθώς και εκπροσώποι των ΜΜΕ.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την τίμησε με την παρουσία του, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο κ. Νικόλαος Αντώνογλου, Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ιωάννης Τσιάλτας, ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Μπάμπης Καρίμαλης, η πρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Ελένη Αλευρίτου, η πρώην υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Κατερίνα Μπατζελή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εμπορικών Αντιπροσώπων Κρέατος κ. Γιώργος Αργυρίου, ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ κ. Σταύρος Πέρρος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Σφαγείων κ. Βασίλης Μεγαλοβασίλης, ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Ιωάννης Μπούρας, ο πρόεδρος της ΠΕΤΕΤ κ. Ιωάννης Σμαρνάκης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ & ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργος Καββαθάς καθώς και πολλοί ακόμα επίσημοι προσκεκλημένοι.

Ο Γύρος στα ΕΠΙΠ

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός ΑΑΤ κ. Σταύρος Αραχωβίτης ανακοίνωσε μια ευχάριστη εξέλιξη, αφού ανέφερε ότι σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα κατατάσσει και θα αναγνωρίζει το Γύρο ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ). Υπογράμμισε για άλλη μια φορά τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τόνωση της εγχώριας παραγωγής κρέατος, για μείωση των εισαγωγών και αύξηση των εξαγωγών, ενώ τόνισε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα πάταξης των ελληλοποιήσεων με την εφαρμογή του νόμου που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον περασμένο Απρίλιο για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του κρέατος και στις ταμειακές μηχανές. Αναφέρθηκε τέλος, στο όραμα του ΥΠΑΑΤ για την αλλαγή του αγροτικού παραγωγικού μοντέλου, θέτοντας ως στόχους την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και την αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Ακολούθως, στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ κ. Εμμανουήλ Δομαζάκης, αφού συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση της ημερίδας και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, ανακοίνωσε με την σειρά του την ίδρυση από τον ΣΕΒΕΚ του Ινστιτούτου Προϊόντων Επεξεργασίας Κρέατος που ως στόχο θα έχει την επιμόρφωση και εκπαίδευση και που θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην αγορά και τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Χαιρέτησε από τη μεριά του την εξαγγελία του κ. Αραχωβίτη για το χαρακτηρισμό του Γύρου ως ΕΠΙΠ, ενώ ζήτησε τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου των χρηματοδοτήσεων, ώστε να μην καθυστερούν τόσο, καθιστώντας τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων ξεπερασμένα. Ζήτησε επίσης να υπογραφεί άμεσα η εφαρμοστική διάταξη για το νόμο 4492/2017 (Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων).

Συνολικά, τόνισε πως ο κλάδος του κρέατος άντεξε κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση και πως στην παρούσα φάση χρειάζονται νέες επενδύσεις για πάει μπροστά και πως γι’ αυτό ακριβώς απαιτείται απλούστευση των διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου.

Η θεματολογία της ημερίδας παρουσιάστηκε σε δύο θεματικές ενότητες:

Στην πρώτη ενότητα αναπτύχθηκαν τεχνικά θέματα, θέματα ποιότητας και νομοθετικού πλαισίου και στη δεύτερη ενότητα ευρύτερου ενδιαφέροντος θέματα όπως η σημασία των προϊόντων κρέατος στην εθνική οικονομία, η διατροφική τους αξία, οι χρήσεις τους στη μαζική εστίαση, η εξωστρέφεια κλπ.

Τέσσερα θεματικά πάνελ

Η παρουσίαση έγινε μέσω τεσσάρων πάνελ στα οποία συμμετείχαν εξειδικευμένοι συμμετέχοντες και η θεματολογία αφορούσε όλο το φάσμα της μεταποίησης, εμπορίας και εξαγωγής των προϊόντων επεξεργασίας κρέατος, από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη νομοθεσία έως την αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου και τη συμβολή των παραδοσιακών προϊόντων κρέατος στη γαστρονομία.

Το ενδιαφέρον της συζήτησης στα πάνελ και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, επικεντρώθηκε στις τεχνολογικές εξελίξεις και σε ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής. Τόσο στο ζήτημα της «Καθαρής Ετικέτας» που «τρέχει» εδώ και 10 με 15 χρόνια στην Ευρώπη και απαιτεί φυσικά, βιολογικά ή ελεύθερα ουσιών και προσθέτων προϊόντα, όσο και με το επόμενο στάδιο που είναι η «Ξεκάθαρη Ετικέτα» που θα περιλαμβάνει επιπλέον και το ιστορικό των ζώων. Δίνοντας έτσι βάρος -με σωστή πληροφόρηση που δεν παραπλανά- τόσο στην ασφάλεια, όσο και στη μεγάλη ποιότητα των τελικών προϊόντων κρέατος, αντιμετωπίζοντας έτσι και τις περιπτώσεις «Food Fraud» (απάτη με οικονομικό όφελος) αλλά και το «Food Defense» (αντιμετώπιση πρόθεσης να προκληθεί βλάβη τόσο στους καταναλωτές, όσο και στην εταιρεία).

Τέλος, σημαντική ήταν και η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από ειδικούς, σχετικά με τη θρεπτική αξία των προϊόντων με βάση το κρέας και την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων κυβερνητικών αξιωματούχων και υπηρεσιακών παραγόντων σχετικά με τα ζητήματα εξωστρέφειας και σωστής προβολής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χορηγοί επικοινωνίας και υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν, μεταξύ άλλων, το περιοδικό της ελληνικής αγοράς κρέατος MEAT PLACE και η έκθεση MEAT & GRILL DAYS (10-12 Νοεμβρίου 2018), που εκδίδει και διοργανώνει αντίστοιχα η o.mind creatives.

Αναλυτική παρουσίαση της ημερίδας θα δημοσιευθεί στο προσεχές τεύχος 89 του MEAT PLACE.

You might also like