ΕΔΟΚ: Ξεκινάει η υλοποίηση του Eυρωπαϊκού προγράμματος Signed by Nature

Πλούσια ήταν η ατζέντα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου με σημαντικότερα θέματα την απόφαση για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Signed by Nature, την καταγγελία της Σύμβασης με τη διαφημιστική εταιρεία Sopexa και την κατάθεση ένστασης για την πρόταση πιστοποίησης του Γύρου ως ΕΠΙΠ με την ταυτόχρονη κατάρτιση και υποβολή φακέλου για την πιστοποίηση του ελληνικού γύρου ως ΠΓΕ.

Signed by Nature

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αποδέχτηκαν παμψηφεί την αποδοχή του προγράμματος “Signed by Nature” και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον εκτελεστικό φορέα που πρόεκυψε από τον διαγωνισμό αλλά και το ΥΠΑΑΤ.

Το πρόγραμμα αφορά ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης της ευρωπαϊκής αειφόρου κρεοπαραγωγικής αιγο-προβατοτροφίας στην Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία (αγορές-στόχος).

Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει το καταναλωτικό κοινό ενημερώνοντάς το σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τις αξίες της αειφορίας της παραγωγής αιγο-πρόβειου κρέατος.

Θα τονιστούν τα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνική – πολιτιστική διάσταση αλλά και τις επιπτώσεις στην υγεία-ευζωία των ζώων.

Θα υπάρξουν ποικίλες δράσεις, με έντυπα για ενήλικες και παιδιά, διαφημιστικά σποτ και βίντεο, συμμετοχή σε εκθέσεις και αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση του κοινού.

Η διάρκεια δράσης του προγράμματος είναι 36 μήνες (3 έτη) και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει εντός του 2019. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2.586.466 €.

Καταγγελία σύμβασης με Sopexa

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αφού ενημερώθηκαν από τη νομική σύμβουλο της ΕΔΟΚ κα. Καούκη, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την καταγγελία της σύμβασης με τη διαφημιστική εταιρεία Sopexa, η οποία ήταν εκτελεστικός φορέας του προγράμματος της ΕΔΟΚ “Meet the Lamb” και στη συνέχεια την υποβολή αιτήματος παράτασης του προγράμματος στο ΥΠΑΑΤ με αλλαγή του εκτελεστικού φορέα.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας, η καταγγελία της σύμβασης είναι μονόδρομος, καθώς έχει διακοπεί η εκτέλεσή του με υπαιτιότητα του εκτελεστικού φορέα. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η εκτέλεση του προγράμματος, για να ωφεληθούν τα μέλη μας και να εξυπηρετηθεί ο σκοπός του “Meet the Lamb”. Δεν αποκλείουμε τη Sopexa. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει επανεκκίνηση της διαδικασίας και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα προς όφελος των παραγωγών, των έμπορων, των μεταποιητών και κυρίως των καταναλωτών».

Ένσταση για το Γύρο και υποβολή φακέλου για ΠΓΕ

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιβεβαίωσαν την πρόθεση που είχε εκφραστεί στην ημερίδα της ΕΔΟΚ στο πλαίσιο της Zootechnia 2019, αναφορικά με την κατάθεση ένστασης στην πρόταση πιστοποίησης του γύρου ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ). Αποφασίστηκε δε η ολοκλήρωση και υποβολή του φακέλου της ΕΔΟΚ για την πιστοποίηση του ελληνικού γύρου ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ). To συμβούλιο ενημερώθηκε ικανοποίηση, για την πρόσφατη απόφαση του ΣΕΒΕΚ, που προσχωρεί στις θέσεις της ΕΔΟΚ για ΠΓΕ, και αποφάσισε πως χρέος της ΕΔΟΚ είναι να καταθέσει τη δική της πρόταση που θα προασπίζει τα συμφέροντα όλων των επαγγελματιών του τομέα.

“Με την πρόταση αυτή τίθεται ως κυρίαρχο στοιχείο η ιστορία και η φήμη του γύρου καθώς και η προέλευση της πρώτης ύλης, εν προκειμένω του ελληνικού χοίρου, αλλά και των άλλων ειδών κρεάτων” επανέλαβε ο κ. Γίτσας και πρόσθεσε: “οι Έλληνες χοιροτρόφοι μπορούν να πετύχουν τουλάχιστον διπλασιασμό των μεγεθών τους σε ένα χρόνο, χωρίς να δημιουργηθούν παρενέργειες στην αγορά και με τη σωστή στήριξη”. Το κοτόπουλο έχει ανάγκη από ανάλογη στηριξη, όπως και ο γύρος κάθε είδους κρέατος ,προβάτου αρνιού μοσχαριού κλπ. Η ένσταση θα κατατεθεί επειδή το σήμα ΕΠΙΠ αφορά την πιστοποίηση του τρόπου παραγωγής ενός τελικού προϊόντος, δηλαδή τη μοναδική συνταγή του, που σημαίνει ότι οι παρασκευαστές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν Ελληνική πρώτη υλη, ενώ με το σήμα ΠΓΕ πιστοποιείται η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος, δηλαδή του χοιρινού κρέατος.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε, εξάλλου, η υλοποίηση προγράμματος ERASMUS υπό την αιγίδα της ΕΔΟΚ για την εκπαίδευση επαγγελματιών του τομέα του κρέατος. Μέσω του προγράμματος, οι επαγγελματίες θα έρθουν σε επαφή με συναδέλφους τους στο εξωτερικό και θα γνωρίσουν τις πρακτικές και

μεθόδους που χρησιμοποιούνται σε χώρες με ανεπτυγμένη παραγωγή ,εμπορία και μεταποίηση κρέατος.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν για τη συμμετοχή της ΕΔΟΚ στην έκθεση Food Expo, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου, με δικό της περίπτερο. Θα υπάρξει πληθώρα εκδηλώσεων, από ενημερωτικές ημερίδες έως happenings με πρωταγωνιστές τους Σεφ της Μπριγάδας, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν τα ελληνικά προϊόντα κρέατος για να προσφέρουν ανεπανάληπτες γεύσεις στους επισκέπτες.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο και η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος (European Livestock and Meat Trades Union – UECBV), τη διοργάνωση του οποίου ανατέθηκε από την UECBV στην ΕΔΟΚ, θα πραγματοποιηθεί τη τρίτη εβδομάδα του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε παμψηφεί την πρόσληψη στη ΕΔΟΚ της κας Βίκυς Κωστοπούλου ως Μάνατζερ Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων καθώς με την τεράστια πείρα και επαγγελματική της καταξίωση, μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στον άρτιο σχεδιασμό των προγραμμάτων και των δράσεων της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος.

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα Signed by Nature

 Το πιο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Ε.Δ.Ο.Κ συμπληρώνει το Meet the Lamb και διευρύνει ακόμη περισσότερο την ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας, ενώ στηρίζει τη στροφή των παραγωγών στην κρεοπαραγωγή.

Αφορά Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της Ευρωπαϊκής αειφόρου κρεοπαραγωγικής αιγο-προβατοτροφίας στην Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία (αγορές-στόχος).

Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό-στόχος ενημερώνοντάς το σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τις αξίες της αειφορίας της παραγωγής αιγο-πρόβειου κρέατος.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, των επαγγελματιών και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης στις αγορές-στόχος κατά 5%.

Οι ομάδες-στόχος θα ενημερωθούν για την ποιότητα και τις διαφορές Ευρωπαϊκής παραγωγής αιγοπρόβειου κρέατος – Εισαγωγής από τρίτες χώρες.

Θα τονιστούν τα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνική – πολιτιστική διάσταση αλλά και τις επιπτώσεις στην υγεία-ευζωία των ζώων.

Περιβάλλον

Στα πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνονται:

– Διατήρηση βοσκοτόπων και βιοποικιλότητας.

-Έλεγχος ανεπιθύμητης συγκέντρωσης βιομάζας με αποτέλεσμα τη μείωση των πυρκαγιών, πλημμυρών, διάβρωση εδαφών και την προστασία της χλωρίδας-πανίδας.

– Οι βοσκότοποι συμβάλλουν στη μείωση του «φαινομένου του θερμοκηπίου» με την αποθήκευση άνθρακα στο έδαφος, υπό μορφή οργανικής ουσίας.

Οικονομία

Στα πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνονται:

– Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

– Ο νομαδικός τρόπος ζωής των βοσκών συμβάλλει στην προώθηση εμπορικών δραστηριοτήτων σε απομακρυσμένες περιοχές.

– Οι απομακρυσμένες περιοχές γίνονται τουριστικοί προορισμοί.

– Διατηρείται η βιωσιμότητα των ορεινών – μειονεκτικών περιοχών με αποτέλεσμα να εισάγονται νέες καινοτομίες στη γεωργική παραγωγή στις περιοχές αυτές.

– Η είσοδος μεταναστών αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση αιγο-πρόβειου κρέατος.

Κοινωνική-πολιτιστική διάσταση

– Η νομαδική ζωή των βοσκών συνέβαλε στη δημιουργία ενός κοινωνικού ιστού (χωριά, μικρές πόλεις).

– Μέσα από τον κοινωνικό ιστό δημιουργήθηκαν διάφορα πολιτιστικά στοιχεία που αντανακλώνται στη μουσική, τα έθιμα, την ενδυμασία, την αρχιτεκτονική, τον τρόπο μαγειρέματος.

Επιπτώσεις στην Υγεία-Ευζωία Ζώων

Η εκτατική μορφή εκτροφής των αιγοπροβάτων διασφαλίζει τη φυσική διατροφή των ζώων, μέσα από φυτά υψηλής θρεπτικής αξίας απαλλαγμένα από λιπάσματα-φυτοφάρμακα, και την ορθή διαβίωσή τους.

Η διάρκεια δράσης του προγράμματος είναι 36 μήνες (3 έτη) και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει το 2019. Προϋπολογισμός προγράμματος : 2.586.466 €

You might also like