Σόγια: Αλλαγές ισορροπιών φέρνει η ιστορική συμφωνία Κίνας – Αργεντινής

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε στο Μπουένος Άιρες μια ιστορική συμφωνία ανάμεσα στην Κίνα και την Αργεντινή. Με αυτήν η Κίνα αναμένεται να επιτρέψει για πρώτη φορά την εισαγωγή από την Αργεντινή σόγιας ως ζωοτροφή για χοίρους.

Η επικύρωση της συμφωνίας έρχεται μετά την επιθεώρηση Κινέζων αξιωματούχων σε αργεντίνικα εργοστάσια επεξεργασίας σόγιας, η οποία προορίζεται για ζωοτροφή, τον περασμένο μήνα. Όπως σημείωσε στο Reuters o Gustavo Idigoras, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εξαγωγέων Σιτηρών, πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία για τη χώρα, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια επιχειρεί να διεισδύσει στην εν λόγω αγορά. Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι οι αποστολές σόγιας δεν θα ξεκινήσουν άμεσα.

Αργεντινή και Βραζιλία αποτελούν τους μεγάλους κερδισμένους από την σινοαμερικανική κόντρα, καθώς οι ανάγκες του ασιατικού γίγαντα για εισαγωγές σόγιας είναι μεγάλες. Η Αργεντινή, η οποία αποτελεί τον Νο.1 εξαγωγέα επεξεργασμένης σόγιας, αναμένει ότι οι φετινές της εξαγωγές σόγιας για ζωοτροφή θα αγγίξουν τους 26 εκατ. τόνους.

You might also like