Απολογισμός και στόχοι για τα μεγάλα και σημαντικά έργα του ΥπΑΑΤ

Στην πολύωρη συνέντευξη Τύπου -την πρώτη της νέας χρονιάς- που παραχώρησε την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης για την επίσημη παρουσίαση της πρόσφατα διορισμένης νέας διοίκησης του ΕΦΕΤ- παρουσιάστηκαν οι στόχοι του υπουργείου, καθώς και τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της εξάμηνης υπουργικής του θητείας.

Ο κ. Βορίδης παρουσίασε τη νέα διοίκηση του ΕΦΕΤ, όπου νέος πρόεδρος τοποθετήθηκε ο κ. Αντώνης Ζαμπέλας και αντιπρόεδρος ο κ. Σταύρος Ζαννόπουλος. «Είναι ένας οργανισμός ο οποίος είναι ιδιαίτερα ενεργός» δήλωσε ο νέος πρόεδρος του ΕΦΕΤ συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι η διασφάλιση ποιοτικών τροφίμων στην αγορά.

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης και σημείωσε ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει πολύ πιο πέρα από αυτές, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στην επίλυση μίας σειράς ζητημάτων που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο για χρόνια.
Όπως τόνισε, το ΥπΑΑΤ έχει τις καλύτερες επιδόσεις με διαφορά σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, σημειώνοντας παράλληλα πως μέχρι στιγμής η υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους αγρότες ανέρχεται σε 70%.
Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τον απολογισμό του έργου του, ο κ. Βορίδης ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων στο 10%
  • Εισαγωγή νέου συνεταιριστικού νόμου που έχει δοθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση
  • Διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω της μείωσης του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων από το 28% στο 20% και της δραστικής μείωσης του εισαγωγικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος από το 22% στο 9%.
  • Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής, επήλθε μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%, ενώ θα ακολουθήσει και επιπλέον μείωση κατά 8% εντός του 2020. Παράλληλα διατηρήθηκε σταθερό το αφορολόγητο.
  • Ψηφίστηκε Νόμος για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας (αγροτικά φωτοβολταϊκά).
  • Ψηφίστηκε διάταξη η οποία προβλέπει ότι ο βεβαιωμένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το κρασί που δεν διατέθηκε μέχρι τις 31/12/18 μπορεί να επιστρέφεται ή να διαγράφεται.
  • Ενισχύθηκε η χρηματοδότηση της αγροτικής παραγωγής μέσω της υπογραφής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες ενεργοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΠΑΑ για τη στήριξη της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση γεωργικών προϊόντων.
  • Πραγματοποιείται στενή συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών όσο και με τους εκπροσώπους των Τραπεζικών Ιδρυμάτων της χώρας για την καλύτερη προετοιμασία των χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και την συνολικότερη υποστήριξη των επενδυτών στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.
  • Τέθηκε σε εφαρμογή το νέο μοντέλο αναλυτικής στοχοθέτησης, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών.
  • Καταρτίστηκε και υλοποιήθηκε πλάνο τακτικών τεχνικών συναντήσεων με επιτόπιες επισκέψεις σε κάθε Περιφέρεια, με στόχο την  επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν.

Στόχος του κυβερνητικού έργου, όπως είπε ο Μάκης Βορίδης, είναι να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας της χώρας, να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών αλλά και να συγκρατηθεί ο νέος πληθυσμός στον αγροτικό τομέα.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός στάθηκε στις δράσεις που υλοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 2019 οι οποίες είχαν ως στόχο την στήριξη των Ενώσεων και των Ομάδων Παραγωγών, τη μείωση του κόστους παραγωγής την ενίσχυση της ρευστότητας στον αγροτικό τομέα, τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας κ.α..

Συγκεκριμένα ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του φορολογικού συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων στο 10%.

Για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με το νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου μειώθηκε ο φόρος των αγροτικών επιχειρήσεων, σε δύο χρόνια από το 28% στο 20%, ενώ μειώθηκε και ο εισαγωγικός συντελεστής στο 9% από 22%.

Έγινε αναφορά στην υπογραφή της Συμφωνίας Χρηματοδότησης για το Ταμείο Εγγυήσεων με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αρχικού κεφαλαίου από το ΠΑΑ 2014-2020 ογδόντα εκατ. ευρώ και το οποίο αναμένεται να μοχλεύσει πόρους που θα φτάσουν έως και τα 400 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στάθηκε στην συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ, Άντριου ΜακΝτάουελ τα κεφάλαια της οποίας θα αγγίξουν τα 190 εκατ. ευρώ.

«Ξεπάγωσαν» όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός τα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς ολοκληρώνεται η αξιολόγηση 15.000 φακέλων, μετά και την επίλυση του θέματος του εύλογου κόστους, με τη δημόσια δαπάνη των επενδυτικών σχεδίων να ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η νέα μορφή του αγροτικού ασφαλιστικού οργανισμού, ΕΛΓΑ, με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, ως συμπληρωματικό τμήμα της ασφάλισης.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός είναι «πληρέστερες και ταχύτερες αποζημιώσεις χωρίς επιπλέον επιβάρυνση στο ασφάλιστρο». Αυτή τη στιγμή οι αποζημιώσεις που καταβάλει ο οργανισμός ανέρχονται σε 200-210 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα σε 170 εκατ. ευρώ. «Κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ελληνοποιήσεις

Σχετικά με το μείζον θέμα του «μιμητισμού» όπως λέγεται στην Ευρώπη η ως ζήτημα «ελληνοποιήσεων» όπως το χαρακτηρίζουμε εδώ, ο υπουργός Μάκης Βορίδης προανήγγειλε αυστηρότερο κυρωτικό πλαίσιο, για την αντιμετώπιση φαινομένων απάτης στα τρόφιμα

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι: «Η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο μιμητισμός είναι ένα θέμα που ξεφεύγει από τα ελληνικά σύνορα, έχει διεθνή χαρακτηριστικά, κάτι που αντιλαμβάνεται και η Κομισιόν, καθώς πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα πέφτουν «θύματα» μιμητισμού φθηνών εισαγόμενων, νοθεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η δράση των εθνικών αρχών από μόνη της δεν αρκεί και γι’ αυτό απαιτείται συντονισμός των αρχών των κρατών-μελών και οδηγίες για να εναρμονίσουν τα πλαίσια τους και τα σημεία συνεργασίας τους, κάτι που ετέθη, όπως ανέφερε και στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.
Ξεκαθάρισε πάντως πως, στόχος των προστίμων είναι η συμμόρφωση και όχι η εξόντωση ή το κλείσιμο μιας επιχείρησης. Ωστόσο, τόνισε πως αν διαπιστωθεί δόλος και επαναλειψιμότητα, θα υπάρχει αυστηροποίηση των κυρώσεων, με την ποινική και κυρωτική μεταχείριση πάντως να διαφέρει ανά περίπτωση.

 

 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση του μιμητισμού και των ελληνοποιήσεων προβλέπονται:

  1. Θέσπιση του αξιόποινου των ελληνοποιήσεων
  2. Επαναξιολόγηση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών
  3. Αξιοποίηση νέων επιστημονικών μεθόδων για την ενίσχυση και την αξιοπιστία των ελέγχων
  4. Διεθνής συντονισμός για την αντιμετώπιση των διεθνικών εγκλημάτων στο χώρο των τροφίμων

Χρονοδιάγραμμα δράσεων 2020

«Σας παρουσίασα τα πιο μεγάλα και σημαντικά», τόνισε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και υπογράμμισε ότι: «Υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα που πρέπει να κάνουμε και τα οποία εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική. Και στοχεύουν τόσο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής και στην αύξηση του εισοδήματος  των παραγωγών όσο και στην προσπάθειά μας να συγκρατήσουμε ανθρώπους στον πρωτογενή τομέα, να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα μια ελκυστική δραστηριότητα, η οποία εξασφαλίζει ικανό και αξιοπρεπές εισόδημα και βεβαίως συμβάλλει αποφασιστικά και στη συνολική υπέρβαση που επιχειρεί η ελληνική οικονομία να ξεπεράσει την κρίση».

Για το λόγο αυτό, ο υπουργός έθεσε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των δράσεων που αναμένεται να υλοποιηθούν στη διάρκεια του 2020 και πιο συγκεκριμένα:

  • Η νομοθεσία για τις Οργανώσεις και τις Ομάδες Παραγωγών (Μέσα στο β’ τρίμηνο του 2020)
  • Το ερανιστικό, όπως το αποκάλεσε, νομοσχέδιο που αφορά ρυθμίσεις οι οποίες προκύπτουν ως ανάγκη από τις διάφορες Διευθύνσεις και τους εποπτευόμενους Οργανισμούς του Υπουργείου.
  • Το ασφαλιστικό των αγροτών (Στο α’ τρίμηνο του 2020)
  • Η σύνταξη νόμου σχετικά με την ίδρυση ενός Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου σχετικά με τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών
  • Οι αλλαγές στο Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού με τη συμμετοχή σε αυτό και των προέδρων των εποπτευόμενων Οργανισμών
  • Η συγκρότηση ενός δομημένου θεσμικού διαλόγου με φορείς, ανά τρίμηνο, με συγκεκριμένη ατζέντα προγραμματική και απολογιστική
  • Η ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (εντός του α’ τριμήνου του 2020)
  • Η προώθηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος νομοθετικών αλλαγών για τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών (επίσης εντός του α’ τριμήνου του 2020)
  • Η παρουσίαση μιας συνολικής παρέμβασης στο θέμα των αγροτικών ασφαλίσεων η οποί θα αφορά την κάλυψη των ζημιών, τα ασφάλιστρα, την ταχύτητα πληρωμής, τη δυνατότητα προκαταβολών και τη σχέση των παραγωγών με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές (στο β’ τρίμηνο του 2020)
  • Η σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με στόχο και τη μείωση του κόστους παραγωγής
  • Η διευθέτηση του ζητήματος των εργατών γης(στο α’ εξάμηνο του 2020)
  • Η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ η οποία είναι μια διαρκής διαδικασία που πιθανόν να ωριμάσει στο β’ εξάμηνο του 2020
  • Η αντιμετώπιση του μιμητισμού και των ελληνοποιήσεων (Στο α’ τρίμηνο του 2020)
  • Η επαναξιολόγηση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (Στο β’ τρίμηνο του 2020)
  • Η αξιοποίηση νέων επιστημονικών μεθόδων για την ενίσχυση και την αξιοπιστία των ελέγχων (Στο γ’ τρίμηνο του 2020)
  • Η ομογενοποίηση της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των διεθνικών εγκλημάτων στον χώρο των τροφίμων (Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020)
  • Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Brexit με την ψήφιση σχετικού νόμου τμήμα του οποίου ενδιαφέρει τη βιομηχανία τροφίμων και τους παραγωγούς μας
  • Η υπογραφή με τις Περιφέρειες των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης (Στο α’ τρίμηνο του 2020)
  • Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη (Στο β’ εξάμηνο του 2020)
  • Η σύνταξη και δημοσιοποίηση της απόφασης για την κλωνική επιλογή (Στο β’ εξάμηνο του 2020)
  • Η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου (Στο γ’ τρίμηνο του 2020)
  • Ο σχεδιασμός και η ένταξη μεγάλου αριθμού αρδευτικών έργων (πέραν των 31 που ήδη έχουν προγραμματιστεί) σε συνδυασμό και με το επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο καλών καλλιεργητικών πρακτικών και με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών ώστε η άρδευση να επιτυγχάνεται με κανόνες ορθής διαχείρισης.
  • Η επιτυχημένη συνέχιση της πρόληψης εισόδου στη χώρα της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων.
  • Η εκπόνηση ενός προγράμματος αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών
  • Η παρουσίαση εθνικού σχεδίου φυτοπροστασίας (Στο β’ εξάμηνο του 2020)

 

You might also like