Στ. Αραχωβίτης: Οι παραδοξότητες του καπιταλισμού γεννούν τη διαρκή απορρύθμιση του εισοδήματος των Ευρωπαίων παραγωγών

Στις Βρυξέλλες ως ομιλητής σε εκδήλωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL με θέμα: «Reinventing Agriculture and Food policy» βρέθηκε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου.

Η παρέμβασή του επικεντρώθηκε στις κοινωνικές και οικονομικές πλευρές της νέας Κ.Α.Π και στην ανάγκη στήριξης της ευρωπαϊκής Γεωργίας.

«Ο λόγος είναι προφανής» εξήγησε ο κ. Αραχωβίτης, «γιατί η ευρωπαϊκή γεωργία λόγω της δομής και των μόνιμων χαρακτηριστικών της, είναι ευάλωτη στο ρευστό διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Οι τρεις υπουργοί Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας λίγες μέρες πριν, με κοινή τους δήλωση, αρκέστηκαν σε αναφορά του σημαντικού ρόλου της ΚΑΠ, υποβαθμίζοντας, κατά τη γνώμη μου, την ανάγκη για αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη Γεωργία».

«Μόνον με την επαρκή χρηματοδότηση και χωρίς καμία μείωση είναι εφικτός ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ευρωπαϊκών πολιτικών στην κατεύθυνση της στήριξης του εισοδήματος, τη διατήρηση και την αύξηση της παραγωγής, την προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών και την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής» συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός ΑΑ&Τ.

«Για μας δεν είναι δικαιότερη μια ΚΑΠ με την πλήρη εξίσωση των ενισχύσεων ανά εκτάριο. Δεν είναι δίκαιος ο σημερινός χαρακτήρας της ΚΑΠ που έχει επιβληθεί, και δίνει τη στήριξη αποκλειστικά και μόνο με βάση την έκταση. Γιατί δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την παραγωγή, ούτε και τον δικαιούχο σαν γεωργική εκμετάλλευση. Η εξισωτική και ισοπεδωτική λογική της σημερινής ΚΑΠ δεν φαίνεται να δίνει την πρέπουσα σημασία στο ισχυρά διαφοροποιημένο τοπίο των οικονομικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων», συμπλήρωσε ο κ. Αραχωβίτης. Και συνέχισε:

«Η ΚΑΠ θα πρέπει ν’ αναγνωρίζει αυτές τις ιδιαιτερότητες μεταξύ των κρατών-μελών  και να στηρίζει τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων. Να δίνει προτεραιότητα στη στήριξη ιδιαίτερα των μικρών παραγωγών, προκειμένου ν’ εξασφαλίζουν ένα κοινωνικά δίκαιο εγγυημένο εισόδημα που να επιτρέπει την παραμονή τους στην ύπαιθρο και τη συνέχιση της παραγωγής.

Ο κίνδυνος για το εισόδημα των ευρωπαίων παραγωγών είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός και η διαμόρφωση του διεθνούς περιβάλλοντος κάτω από τις επιταγές του. Και το ερώτημα είναι: Εμείς πως απαντάμε στις συνθήκες αποσταθεροποίησης που ο καπιταλισμός γεννά διαρκώς; Πως απαντάμε στην ανάγκη για ένα κοινωνικά δίκαιο εγγυημένο εισόδημα για τον παραγωγό αλλά και πως δίνουμε πρόσβαση σε αυτή την υψηλών προδιαγραφών τροφή για τους καταναλωτές;».

You might also like