Δεύτερη Επίκαιρη Επερώτηση για ζητήματα του ΥπΑΑΤ

Επίκαιρη Επερώτηση για αγροτικά ζητήματα κατατέθηκε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στη Βουλή από τον υπεύθυνο του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Απόστολο Πάνα και όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής προς στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Στη σχετική ομιλία του ο κ. Πάνας ανέφερε, πως η σημερινή πολιτική πραγματικότητα υπαγορεύει την ανησυχία για τα καθημερινά προβλήματα του αγρότη, τα έξοδά του, για το μέλλον του, τις καλλιέργειές του.
Επισήμανε την αναγκαιότητα γενικότερης αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ και την ανάγκη προσαρμογής των αγροτικών προγραμμάτων και σχεδιασμών στα νέα δεδομένα, που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή.
Υπερτονίστηκε ως απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης η αύξηση των επενδύσεων αλλά και η αξιοποίηση των πόρων εθνικών και ευρωπαϊκών με πρωταρχική την ουσιαστική πρόκληση της ανταγωνιστικότητας των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών προϊόντων, τα οποία δέχονται συνεχόμενες υποβαθμίσεις με κορυφαίο το ελαιόλαδο για το οποίο προτάθηκε σχεδιασμός branding. Ενόψει του νέου Νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, επισήμανε την αναγκαιότητα συσπείρωσης των αγροτικών δυνάμεων  για την ευελιξία του κλάδου και την δυναμικότερη παρέμβαση στις νέες εξελίξεις.
Όπως δήλωσε ο κ. Πάνας καταληκτικά: «Ο αγρότης μόνο με ουσιαστικές  και καινοτόμες παρεμβάσεις, μπορεί να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας».

Συνεχίζοντας την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στο Κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής, Απόστολος Πάνας δήλωσε για τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου στα οποία πρέπει να δώσει λύση η Κυβέρνηση:

«Ως Εισηγητής στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για τον πρωτογενή τομέα (3/2), ζήτησα από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει απαντήσει σε συγκεκριμένα ζητήματα. Δε θεωρώ ότι το έκανε. Παραδείγματος χάριν:

α) Για την έλλειψη σχεδιασμού για τις διαπραγματεύσεις και τους στόχους της Νέας ΚΑΠ και την μείωση κοινοτικών πόρων στον αγροτικό τομέα που επίκειται λόγω του επαναπροσδιορισμού της Δημοσιονομικής πολιτικής της Ε.Ε.

β) Για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ, χωρίς την υποχρεωτική αύξηση του ασφαλίστρου στους αγρότες και το θέμα των αποζημιώσεων που έχει παγώσει. Ιδίως στη Χαλκιδική από όπου προέρχομαι, οι κάτοικοι που έχουν καταστραφεί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

γ) Για το θέμα έλλειψης ενιαίας θεσμικής εκπροσώπησης των αγροτών που δε βλέπουμε να λύνει το νέο νομοσχέδιο που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Δεν υπάρχει εκσυγχρονισμός του πλαισίου και παραχώρηση κινήτρων αλλά τεχνική διεκπεραίωση.

δ) Για την έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα. Αν δεν αξιοποιηθούν οι πόροι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα, πώς θα έρθει η ανάπτυξη στη χώρα;

ε) Για εμάς, στο ΚΙΝ.ΑΛ., ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Για αυτό και έχουμε αναδείξει κοινοβουλευτικά με πλήθος Ερωτήσεων, με την παρουσία μας στην AGROTICA 2020 και με τη χθεσινή Επερώτηση στη Βουλή, τη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας ως πυλώνα ανάπτυξης και συνεκτικού κρίκου της ελληνικής υπαίθρου».

Σε ότι αφορά τέλος, την εκλογική του περιφέρεια, τη Χαλκιδική και την πρωτογενή της παραγωγή τόνισε πως: «Με τις “Αγροδιατροφικές Συμπράξεις” που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ παλιότερα και πρέπει να επαναλειτουργήσουν, πρέπει να υπάρξει επένδυση στο μοντέλο τουρισμός-αγροτικός τομέας για τη Χαλκιδική».

You might also like