Ε. Σκούφα: Άτολμη αποδεικνύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νέα ΚΑΠ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ, επιδεικνύεται κι αποδεικνύεται άτολμη, άλλως, στρουθοκαμηλίζει» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στην τοποθέτησή της στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα τη συζήτηση των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027.

Δεν πήρε το μάθημά της η Ε.Ε από το Brexit

Η κα Σκούφα επέρριψε ευθύνες ως προς τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, αντί να προβληματιστεί που ένα κράτος-μέλος της, το Ηνωμένο Βασίλειο, αποχώρησε, κρίνοντας ότι αυτά που προσέφερε στην Ένωση ήταν περισσότερα από όσα απολάμβανε, χρησιμοποιεί την έξοδο του κράτους αυτού για να δικαιολογήσει τη μείωση του προϋπολογισμού για τη νέα ΚΑΠ.

Αντί να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να μην ενισχυθούν οι αποσχιστικές τάσεις και ο αποσχιστικός λόγος που ακούγεται πολύ πιο έντονα στις μέρες μας, αλλά να ενισχυθεί ακριβώς η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με επιστροφή πίσω στις ιδρυτικές της αρχές, όπως την αλληλεγγύη για τα πιο αδύναμα μέλη, τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ Βορρά και Νότου, την ενίσχυση των ευρωπαϊκών περιφερειών, η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητάει για το αν και κατά πόσο οι αγρότες θα έχουν μειώσεις, υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κα Σκούφα εκπροσωπώντας έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό, διερωτήθηκε εάν υπάρχει συνέχιση των συνομιλιών, της κοινής δήλωσης στη Μαδρίτη (2018) μεταξύ Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας, Φινλανδίας και Ελλάδας, καθώς και της κοινής δήλωσης Γαλλίας – Γερμανίας, ότι ο προϋπολογισμός για τη νέα ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον στα τωρινά επίπεδα.

Αντί για κίνητρα, μειώσεις στον προϋπολογισμό

Όπως είπε η βουλευτής Πιερίας, στην ύπαιθρο οι αγρότες και οι αγρότισσες στενάζουν. Το ζητούμενο είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, να δοθούν κίνητρα στους αγρότες και στους νέους αγρότες για να μην ερημοποιηθεί η ύπαιθρος, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία. «Θα έρθει η κυβέρνηση και θα τους πει, θα τους πείτε εσείς ως υπουργός, «κοιτάξτε να δείτε, όχι μόνο δεν θα έχετε ενίσχυση του εισοδήματός σας, αλλά θα έχετε και μειώσεις;», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Ο αγροτικός κόσμος να μάθει τι περιλαμβάνει η νέα ΚΑΠ

«Η ελληνική ύπαιθρος, ο αγροτικός κόσμος στην περιφέρεια, πρέπει να μάθει τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις για τη νέα ΚΑΠ και ποια είναι τα προβλήματα. Η πολιτεία πρέπει με τη σειρά της να δει ποια είναι η θέση του αγροτικού κόσμου σε αυτά που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» σημείωσε και ζήτησε ενημέρωση για τις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου, εάν δηλαδή, σκοπεύει να ανοίξει την κουβέντα στη διαβούλευση, όσον αφορά τα ιστορικά δικαιώματα που αποστερούν ενισχύσεων τους νέους αγρότες, καθώς και αν θα ξεκινήσει τη συζήτηση περί του καθορισμού του κατ’ επαγγέλματος αγρότη.

You might also like