2η «Ημερίδα Κρέατος»: Ζητήματα εκπαίδευσης κρεοπωλών και επίδειξη κρεατοσκευασμάτων

Ενόψει της Τσικνοπέμπτης και του Πάσχα, η Ένωση Κρεοπωλών Αθήνας-Αττικής «Οι Ταξιάρχες», πραγματοποίησε τη 2η Ημερίδα Κρέατος την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου σε κεντρική αίθουσα ξενοδοχείου της Αθήνας με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Το πρόγραμμα, όπως και την πρώτη φορά άλλωστε, χωριζόταν σε δύο μέρη:
Τη συζήτηση, που φέτος ήταν επικεντρωμένη πάνω στα ζητήματα εκπαίδευσης των κρεοπωλών στην Ελλάδα και τις παρασκευές κρεατοσκευασμάτων, για τις οποίες παραδοσιακά το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο.
Έτσι, μέλη των «Ταξιαρχών» αλλά και της Λέσχης Ελλήνων Κρεοτεχνών παρουσίασαν κι αυτή τη φορά ωραίες ιδέες, άψογα εκτελεσμένες, προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον πολλών κρεοπωλών που θέλουν να «αιχμαλωτίσουν το μάτι» των πελατών στις βιτρίνες των καταστημάτων τους, προσφέροντας τους μια γευστική εμπειρία που θα θέλουν να ξαναγοράσουν. «Κοκορέτσι αλλιώς…», «Χανγκόβερ…», «Σαΐτες μοσχαρίσιες» ήταν μερικές από τις παρασκευές που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, μαζί πάντα με παραλλαγές κάποιων πιο παραδοσιακών ιδεών και εκτελέσεων.

Παρασκευάσματα που στο κλείσιμο της ημερίδας οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στον εκλεκτό μπουφέ που τους περίμενε για το λόγο αυτό, ώστε να γνωρίζουν και το τελικό γευστικό τους αποτέλεσμα.
Η συζήτηση που ακολούθησε και αφορούσε την εκπαίδευση των κρεοπωλών, είχε ως κέντρο της, τις Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Κρέατος, καθώς και τη σχετική επικαιροποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 


Μιλώντας ο πρόεδρος της Ένωση Κρεοπωλών Αθήνας-Αττικής «Οι Ταξιάρχες» και οικοδεσπότης της εκδήλωσης κ. Ντεληφιλιππίδης, στάθηκε στον εμπλουτισμό της διδακτέας ύλης, την κτηριακή αναβάθμιση των σχολών του δημοσίου κυρίως, καθώς και την πρόσληψη επιπλέον ειδικευμένου διδακτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης τους, αφού οι πολιτικές ηγεσίες του ΥπΑΑΤ, διαχρονικά τα πολλά τελευταία χρόνια τώρα, απαξιώνουν συστηματικά τις Δημόσιες Σχολές.

Ζήτησε επίσης, όλες οι εξετάσεις να πραγματοποιούνται από δημόσιο φορέα που θα εποπτεύεται από το ΥπΑΑΤ και φυσικά να τηρείται κοινό μητρώο όλων των αποφοίτων των σχολών (Δημοσίων και Ιδιωτικών), ώστε να παταχθεί το φαινόμενο των πλαστών διπλωμάτων, να πιστοποιούνται όλοι όσοι εκπαιδεύονται ως κρεοπώλες και να μπορούν εύκολα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου, ο ΕΦΕΤ, αλλά και τα ίδια τα σωματεία, να προβαίνουν σε ελέγχους ταυτοπροσωπίας.

Ζήτησε μέσα στο υπάρχον υποχρεωτικό χρονικό πλαίσιο φοίτησης να αυξηθούν οι ώρες πρακτικής για τους σπουδαστές, αφού στη πράξη τότε μαθαίνουνε όλες τις κοπές και τις τακτικές πώλησης.
Ενώ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να προσαρμοστεί η ονοματολογία των κοπών στις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς, αφού αλλιώς το ονοματίζει σήμερα ο κτηνίατρος, αλλιώς ο κρεοπώλης-κρεοτέχνης, αλλιώς ο Σεφ κι αλλιώς ο καταναλωτής…

 

Οι ομιλητές του πάνελ (από αριστερά): Ο πρόεδρος των «Ταξιαρχών» Β. Ντεληφιλιππίδης, ο Γ. Μπατσολάκης (Ιδιωτική σχολή κρέατος), η Π. Κώστογλου (Διευθύντρια της Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος της Αθήνας), ο Β. Μερέας (Διεύθυνση Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης ΥπΑΑΤ) και η Π. Παπαδάκη (Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥπΑΑΤ)

 

Η κα Παπαδάκη τέλος, αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο που θα διέπει την εκπαίδευση των κρεοπωλών, καθώς είναι εδώ και πολύ καιρό γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η τροποποίηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο, αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, με τη διαβούλευση με τον κλάδο και όλους τους ενδιαφερόμενους να τοποθετείται για τις αρχές του καλοκαιριού.

 


Αφορμή, αλλά και στόχος του ΠΔ είναι η προσαρμογή του στη νέα πραγματικότητα της ύπαρξης, πλέον, δημοσίων και ιδιωτικών σχολών, εστιάζοντας κυρίως, στη δυνατότητα ελέγχου των δεύτερων, από μεριάς υπηρεσιών και υπουργείου.

 

You might also like