ΣΕΚ: Άμεσα μέτρα προστασίας της πρωτογενούς παραγωγής και ένταξη στους ΚΑΔ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) μέσω του προέδρου του Παναγιώτη Πεβερέτου, απέστειλε ακόμη μια επιστολή με αποδέκτες τον πρωθυπουργέ, τους συναρμόδιους υπουργούς, τους  αρχηγούς των κομμάτων και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ζητώντας άμεσα μέτρα  προστασίας  της πρωτογενούς παραγωγής, μετά και τους χαμηλούς τζίρους που παρουσίασε ο κλάδος το Πάσχα.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του κ. Πεβερέτου:

« Όπως έχουμε επισημάνει και στις προηγούμενες επιστολές μας, μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί ο κτηνοτροφικός κλάδος της χώρας μας από την εξελισσόμενη πανδημία του κορονοϊού. Η Αιγοπροβατοτροφία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα, αφού την περίοδο του Πάσχα οι παραγωγοί πούλησαν φθηνά ή κράτησαν αρνιά και κατσίκια απούλητα στο στάβλο, αυξάνοντας όμως έτσι το κόστος διατροφής. Παρότι στην αγορά εμφανίστηκαν ζητήματα επάρκειας και υψηλών τιμών  καταναλωτή, οι τιμές  παραγωγού κατρακύλησαν και τα περισσότερα αρνιά και κατσίκια πουλήθηκαν με 3,60-3,80 ευρώ/το κιλό σφάγιο, έναντι 5,5 έως 6 ευρώ που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο.

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση  και για τη  χοιροτροφία  αφού το χοίρειο κρέας προορίζεται κύρια για τη μαζική εστίασης, που έχει κλείσει λόγω της πανδημίας COVID-19. Οι τιμές παραγωγού διαμορφώθηκαν από 1,10 έως 1,20 ευρώ/ζων βάρος, έναντι 1,50-1,65 ευρώ/ζων βάρος, δηλαδή, με απώλεια 40-50 ευρώ ανά πωλούμενο χοίρο. Επιπλέον η χοιροτροφία δεν ενισχύεται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων, στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Στην πτηνοτροφία το 30-40% του κρέατος κοτόπουλου που προορίζεται για τη μαζική εστίαση οδηγήθηκε σε κατάψυξη με τιμές πώλησης μειωμένες κατά 40%. Υπενθυμίζεται ότι οι πτηνοτρόφοι παραγωγοί δεν ενισχύονται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων, στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Ο ΣΕΚ και η ΠΕΚ Ζητούν άμεσα μέτρα προστασίας του κλάδου:

  1. Ένταξη των κτηνοτρόφων-πτηνοτρόφων, μελισσοκόμων στους ΚΑΔ (πληττόμενες επιχειρήσεις και παραγωγούς), ώστε να ενταχτούν στα μέτρα αναστολής πληρωμών των υποχρεώσεων (φορολογικές, ασφαλιστικές, τραπεζικές).
    Οι συγκεκριμένοι ΚΑΔ, που αποτυπώνουν την παραγωγή της πρώτης γραμμής για την εξασφάλιση βασικών προϊόντων διατροφής των Ελλήνων, είναι από τους λίγους  σχεδόν ΚΑΔ που έχουν μείνει εκτός.
  2. Ενεργοποίηση του κοινοτικού κανονισμού DEMINIMIS, όπως και άλλων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για στήριξη, κλάδων της κτηνοτροφίας. Για την αιγοπροβατοτροφία προτείνεται να δοθεί  ενίσχυση 15€ /θηλυκό ζώο, σύμφωνα με τα στοιχεία παράδοσης γάλακτος 2019 του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε εκμεταλλεύσεις από 20 αιγοπρόβατα και άνω. Ιδιαίτερα για τους αιγοπροβατοτρόφους των παραμεθόριων περιοχών, λόγω των μεγαλύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, η ενίσχυση να διαμορφωθεί στα 18€/θηλυκό ζώο. Στη χοιροτροφία να δοθεί ενίσχυση 100€ ανά χοιρομητέρα, ο αριθμός των οποίων  είναι από 55.000-60.000, σε εκμεταλλεύσεις από 20 χοιρομητέρες και άνω. Στην πτηνοτροφία, η ενίσχυση των παραγωγών κρέατος πουλερικών να δοθεί σύμφωνα με τη δυναμικότητα παραγωγής κάθε εκμετάλλευσης.
  3. Νομοθέτηση προστασίας πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων αγροτοπτηνοτρόφων.
  4. Κατάργηση του πρόσθετου φόρου ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις. 5. Ρύθμιση των εγγυημένων και μη δανείων, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν ήδη σταλεί από το ΣΕΚ και την ΠΕΚ.

Κύριε πρωθυπουργέ, κυρίες, κύριοι υπουργοί, κυρίες, κύριοι της αντιπολίτευσης,

  • Στηρίξτε την πρωτογενή παραγωγή, ιδιαίτερα την αγροτοδιατροφική.
  • Στηρίξτε μας τώρα για να συνεχίσουμε την παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων γενικά, γιατί αύριο θα είναι αργά».
You might also like