ΠΟΚΚ: Ανάκληση του μέτρου της υποχρεωτικής καταγραφής των αποθεμάτων

Με επιστολή της (24/4) προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) ζητά την ανάκληση του μέτρου της υποχρεωτικής καταγραφής των αποθεμάτων, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Απριλίου του 2020, επισημαίνοντας ορισμένες αστοχίες που αφορούν το λιανικό εμπόριο κρέατος και τις ατομικές επιχειρήσεις. Θεωρεί ότι δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο, παρά μόνο περισσότερες ευθύνες και διεργασίες στις δύσκολες αυτές ημέρες που διανύει ο κλάδος όπως επισημαίνει στο τέλος της ανακοίνωσης που παραθέτουμε αυτούσια στη συνέχεια.

«Σύμφωνα με τον νόμο 4682/2020 που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Απριλίου του 2020 έχουμε να σας επισημάνουμε ορισμένες ενστάσεις για αστοχίες που αφορούν το λιανικό εμπόριο κρέατος και τις ατομικές επιχειρήσεις.

Πρώτον: Το νομοσχέδιο προβλέπει δύο κατηγορίες τα «Πρόβατα» και τις «Αίγες». Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την περίοδο του Πάσχα συγκεκριμένα που πρωτοεφαρμόστηκε το μέτρο στα καταστήματα λιανικών πωλήσεων (κρεοπωλεία) πωλούνται αρνάκια γάλακτος και κατσικάκια γάλακτος, οπότε τι συμπέρασμα θα έβγαινε με μία ευρεία έννοια «Αίγες» ή «Προβάτων» για το αποθεματικό των συγκεκριμένων σφάγειων;

Δεύτερον: Από τη στιγμή που όλα αυτά καταγράφονται ηλεκτρονικά στο σύστημα καταγραφής αποθεμάτων στα σφαγεία, στις αποθήκες των εμπόρων, στα ψυγεία-Logistics και όπου αλλού γίνεται η διακίνηση των κρεάτων χονδρικώς σε τι εξυπηρετεί να υπάρχει απογραφή και στον τελικό αποδέκτη κρεοπώλη ατομικής επιχείρησης; Δεν μπορεί ο κρεοπώλης να εφοδιαστεί αμνοερίφιο χωρίς να έχει περάσει από τα προηγούμενα στάδια.

Τρίτον: Οι παραλαβές γίνονται καθημερινά και σε εορταστικές περιόδους πολλές φορές την μέρα όπως και οι πωλήσεις, το ίδιο. Άρα, δεν είναι δυνατόν σε μία τριήμερη απογραφή να βγει το σωστό συμπέρασμα προσμετρώντας τα αποθέματα κρεάτων που μπορεί να είναι και μηδενικά.

Τέταρτον: Δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σύστημα καταγραφής αποθεμάτων από την στιγμή που στα καταστήματα λιανικής πώλησης/κρεοπωλεία τα αμνοερίφια που παραλαμβάνουμε τεμαχίζονται σε μικρότερα κομμάτια. Επίσης πολλά από αυτά γίνονται παρασκευάσματα/κρεατοσκευάσματα εντός του καταστήματος και έτσι στο τέλος του τριημέρου δεν μπορεί να δοθεί σωστή εικόνα απογραφής ως προς τα κιλά που παρέμειναν εντέλει στο κατάστημα.

Πέμπτον: Στα καταστήματα λιανικών πωλήσεων σύμφωνα με τον νόμο 4492/2017 εφαρμόζουμε και ενημερώνουμε το πελατειακό κοινό για την προέλευση των κρεάτων με σημάνσεις εντός των καταστημάτων, με αυτοκόλλητο από την ετικέτα της ζυγιστικής μηχανής και με αναγραφή επάνω στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής, οπότε ως τελικοί αποδέκτες οι καταναλωτές έχουν πλήρη γνώση για αυτό που αγόρασαν.

Τελειώνοντας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών θα ήθελε να σας επισημάνει,  ότι στη δύσκολη αυτή περίοδο, που διανύουμε λόγω του κορονοϊού, τα μέλη της στάθηκαν αρωγοί με προσωπική αυτοθυσία των ιδίων και των υπαλλήλων τους για να διασφαλίσουν την επάρκεια κρεάτων προς το πελατειακό κοινό.  Επιπρόσθετα, κάλυπταν και καλύπτουν τις ανάγκες ακόμη και των ευπαθών ομάδων με την διανομή κατ΄ οίκον λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που επιβάλει η ορθή υγιεινή λόγω των καταστάσεων.

Για τους παραπάνω λόγους αιτούμεθα την ανάκληση του συγκεκριμένου μέτρου   επειδή θεωρούμε ότι δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω παρά μόνο περισσότερες ευθύνες και διεργασίες στις δύσκολες αυτές ημέρες που διανύει ο κλάδος».

You might also like