H αγορά κρέατος κατά τη διάρκεια του φετινού Πάσχα

Ήταν αναμενόμενο από τους περισσότερους εμπλεκομένους με την αγορά κρέατος και μη, πως το Πάσχα του 2020, θα ήταν διαφορετικό απ’ όλα τα προηγούμενα. Οπότε και η εικόνα στην αγορά κρέατος τις ημέρες αυτές, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ήταν φυσικά διαφορετική από τη συνηθισμένη.

Το αυτονόητο ήταν, πως με δεδομένη την απαγόρευση μετακίνησης η ζήτηση φέτος στις αγορές της ελληνικής περιφέρειας ήταν μικρότερη, αφού τα μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών για τον περιορισμό του ιού, δεν επέτρεψαν στους κατοίκους των αστικών κέντρων να μετακινηθούν προς και από την επαρχία.

Αντιθέτως, όπως κατά συνέπεια ήταν αναμενόμενο, αύξηση παρουσίασε η ζήτηση αμνοεριφίων, πριν και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, στις πόλεις, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να παρουσιαστούν ελλείψεις –ιδίως από την Μ. Τετάρτη και μετά- καθώς μεγάλο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας κρέατος δεν είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αυτό, αλλά κι επειδή το προηγούμενο διάστημα όλες οι ενδείξεις -λαθεμένα όπως αποδείχτηκαν- έδειχναν ότι αρκετά αρνιά και κατσίκια θα έμεναν απούλητα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στα σφαγεία, αφ’ ενός λόγω της μη προσέλευσης του εποχιακού εξειδικευμένου προσωπικού από τις γειτονικές χώρες  -λόγω των απαγορεύσεων στην μετακίνηση που ισχύουν και σ’ αυτές- και αφ’ ετέρου λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού ντόπιων αμνοεριφίων.

«Η έλλειψη οργάνωσης είναι αναμφίβολα μια από τις βασικές παθογένειες της ελληνικής αγοράς κρέατος. Μια ουσιαστική παρέμβαση που μπορεί να δώσει οριστική λύση στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας του κρέατος και να θέσει κανόνες στην εγχώρια αγορά, είναι ο εμπορικός κλάδος και οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων, από κοινού, να συνεργαστούν στο πλαίσιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, με στόχο μια διεπαγγελματική συμφωνία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρης Γίτσας.

Ιδιαίτερα χαμηλές ήταν οι τιμές διάθεσης των αμνοεριφίων προς τους προμηθευτές, οι οποίοι αφού είδαν τις εξαγωγές λόγω περιορισμένης ζήτησης -κύρια από την Ιταλία για το Πάσχα των Καθολικών που προηγείται- να παίρνουν την «κάτω βόλτα», φοβήθηκαν μήπως στο τέλος, όλα τα σφάγια τους μείνουν αδιάθετα.

Οι τιμές κινήθηκαν στα επίπεδα των 3,8 ευρώ ανά κιλό, όταν πριν από μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα, οι τιμές ανά κιλό είχαν φθάσει ακόμα και τα 5,8 ευρώ. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος, που στις τάξεις των κτηνοτρόφων, καλλιεργήθηκαν υψηλές προσδοκίες για το φετινό Πάσχα, κάτι το οποίο τελικά όμως δεν ίσχυσε.

Οι χαμηλές τιμές που διέθεσαν οι κτηνοτρόφοι τα αμνοερίφια τους, δεν εμπόδισε βέβαια για ακόμη μια φορά την εμφάνιση του φαινομένου της αισχροκέρδειας, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, σημειώνοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι καταναλωτές προμηθεύτηκαν αμνοερίφια ακόμα και με 11 και 12 ευρώ το κιλό. Η ακόμα και περιπτώσεις κατά τις τελευταίες ημέρες ιδίως της Μ. Εβδομάδας, που βγήκαν από την βαθιά κατάψυξη προς πώληση, αμνοερίφια Ν. Ζηλανδίας, προκειμένου να καλύψουν την έλλειψη προσφοράς.

Οι αριθμοί των ελληνικών αμνοεριφίων

Ο συνολικός αριθμός των αμνοεριφίων που διοχετεύθηκαν φέτος στην ελληνική αγορά αυξήθηκε κατά 300.000 σε σχέση με την περσινή πασχαλινή περίοδο.

Το 2019 απορροφήθηκαν από την ελληνική αγορά περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια κατσίκια και αρνιά, με 200.000 εξ’ αυτών να έχουν εισαχθεί από τη Ρουμανία.

Φέτος η εικόνα που παρουσιάστηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς οι εισαγωγές από Ρουμανία ήταν περιορισμένες λόγω της απαγόρευση που αρχικά επιβλήθηκε στις εξαγωγές και δεν ξεπέρασαν σε αριθμό τα 25.000 αμνοερίφια.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά αμνοερίφια, οι εξαγωγές παρουσίασαν κάμψη σε σχέση με πέρυσι, καθώς παραδοσιακοί προορισμοί όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία «χτυπήθηκαν» από τον κορονοϊό, αναγκάζοντας έτσι τους κατοίκους των χωρών αυτών να αλλάξουν τα όποια σχέδια είχαν προγραμματίσει για το Καθολικό Πάσχα. Ο συνολικός αριθμός που έφυγε για τις αγορές του εξωτερικού ανήλθε σε 80.000 έναντι των 300.000 πέρυσι.

Το ΥπΑΑΤ και η στήριξη των κτηνοτρόφων

Τρόπο για την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων, η οποία θα έλθει μέσα από το οικονομικό πακέτων των 150 εκατ. ευρώ, που δόθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξαιτίας του κορονοϊού, αναζητά ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης.

Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Βορίδης στον αναπληρωτή γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ και βουλευτή Λάρισας, Χρήστο Κέλλα σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν οριστικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κέλλας «οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο της οικονομικής ενίσχυσης, καθώς είναι γνωστή η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και η μεγάλη της συνεισφορά στην αναγέννηση της υπαίθρου».

Από την πλευρά τους με ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) ζήτησαν άμεσα μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, εξαιτίας του μεγάλου πλήγματος που δέχθηκε την περίοδο του Πάσχα.

You might also like