ΠΟΚΚ: Η συνεχής υποχρεωτική χρήση μάσκας στα κρεοπωλεία εγκυμονεί κινδύνους

Πρώτη μέρα σήμερα (Δευτέρα 4 Μαΐου 2020) μετά από την υποχρεωτική καραντίνα για σχεδόν ενάμιση μήνα της πλειοψηφίας του πληθυσμού και τα πρώτα προβλήματα στους επαγγελματίες του κρέατος από την «υποχρεωτική χρήση μάσκας», έκαναν την εμφάνιση τους.
Έτσι λοιπόν, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, (κοινοποιούμενη στους υπουργούς Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον ΕΦΕΤ και στη ΓΣΕΒΕΕ), επισημαίνει τη δυσκολία στη χρήση μάσκας από τους κρεοπώλες, καθώς επίσης η διαρκής χρήση της μέσα στα καταστήματα και τα ψυγεία, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στην επιστολή που ακολουθεί, δυσχεραίνει την εργασία με επικίνδυνο μάλιστα τρόπο. Εκτιμούν ότι είναι ανώφελο να φοράνε τη μάσκα ως διακοσμητικό στοιχείο, απλά για να γλιτώνουν το πρόστιμο και επιθυμούν την τροποποίηση της λέξης «υποχρέωση» σε «σύσταση»  στην οδηγία για τη διαρκή χρήση μάσκας, αφού δυσχεραίνει την εργασία τους και δημιουργεί μια πλασματική αίσθηση ασφάλειας στον πελάτη.

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις των εκπροσώπων της πολιτείας το τελευταίο τριήμερο για την υποχρεωτική πλέον χρήση μάσκας σε όλες τις επαφές και συνθήκες της καθημερινότητάς μας, κυρίως στους χώρους που άμεσα μας ενδιαφέρει όπου και πωλούνται μη τυποποιημένα τρόφιμα, δηλαδή τα κρεοπωλεία.

Κύριε Υπουργέ, στις απίστευτα δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας καταστάσεις, που βιώνουμε, δεν μπορούμε παρά να γίνουμε και εμείς σαν κλάδος  αρωγοί στην προσπάθεια της πολιτείας για ένα καλύτερο και σίγουρο αύριο. Για το λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή προτρέψαμε τους καταστηματάρχες κρεοπωλείων να προμηθευτούν αντισηπτικά, απολυμαντικά, γάντια και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να δώσουν στον καταναλωτή την αίσθηση της ασφάλειας και προστασίας  που χρειάζεται αυτές τις στιγμές. Θεσπίσαμε  επίσης το μέτρο της ανά ένα ή δύο άτομα εισαγωγής στο κατάστημά μας.

Παρ’ όλα αυτά με την υποχρεωτική πλέον χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας μας δημιουργούνται αυτόματα κάποια τεχνητά προβλήματα που μόνον αρνητικές επιδράσεις μπορούν να επιφέρουν:

α) Τα περισσότερα καταστήματα είναι οικογενειακές επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων με 12ωρη  έως και 14ώρη εργασία. Επομένως είναι αδιανόητη η χρήση μάσκας όλες αυτές τις ώρες.

β) Πολλοί συνάδελφοι ή και εργαζόμενοι είναι διοπτροφόροι με αποτέλεσμα η διαρκής χρήση μάσκας να δυσχεραίνει τις κινήσεις, να νωτίζονται οι διόπτρες (γυαλιά) από τους υδρατμούς με αποτέλεσμα να μειώνεται το οπτικό πεδίο, που είναι  πολύ σημαντικό για την εργασία μας.

γ) Η αναγκαστική είσοδος στα ψυγεία του καταστήματος είναι διαρκής, κατά μέσον όρο μηδέν βαθμούς κελσίου, οπότε αυτόματα δημιουργούνται τρομερά μεγάλες αλλαγές στην θερμοκρασία και την υγρασία του προσώπου με αποτέλεσμα να καθίσταται η μάσκα πηγή-εστία μόλυνσης αντί για μέσο προστασίας.

δ) Στη πλειοψηφία στα καταστήματά μας, ο χώρος υποδοχής (το σαλόνι) των πελατών από το χώρο εργασίας μας διαχωρίζεται με τις προθήκες (βιτρίνες) των κρεάτων και τα σημεία παράδοσης των προϊόντων, άρα ήδη έχουμε την απαιτούμενη απόσταση των 1,5 – 2 μέτρων από τον πελάτη.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψιν σας τις προτάσεις μας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τον φίλο/καταναλωτή άρτια και τηρώντας τους κανόνες υγιεινής που θεσπίστηκαν  από την αρχή της λήψης των μέτρων. Παράλληλα σας υπενθυμίζουμε ότι βιώσαμε  μια δύσκολη Πασχαλινή περίοδο και  αποφύγαμε το συγχρωτισμό των πελατών μας προστατεύοντας τον καταναλωτή και το κατάστημά μας.

Θα επιθυμούσαμε, λοιπόν, να τροποποιήσετε τη λέξη «υποχρέωση» σε «σύσταση»  επειδή σύμφωνα με τα ανωτέρω η διαρκής χρήση μάσκας δυσχεραίνει την εργασία και δημιουργεί μια πλασματική αίσθηση ασφάλειας όχι μόνο στον καταναλωτή αλλά και στον Κρεοπώλη με αποτέλεσμα να καθίσταται μοιραίο για μας και την υγεία μας. Θεωρούμε ότι είναι ανώφελο να φοράμε τη μάσκα σα διακοσμητικό στοιχείο για να γλυτώσουμε το πρόστιμο και σας παρακαλούμε όπως αποδεχτείτε το αίτημά μας για μερική χρήση της μάσκας κατά τη πολύωρη εργασία μας».

You might also like