Η μετά τον κορονοϊό εποχή για την περιαστική κτηνοτροφία στην Αττική

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος», που όλα αυτά τα χρόνια κάνει μια οργανωμένη προσπάθεια, ώστε μέσα από διάφορες εκπομπές και εκδηλώσεις, να προβάλει το έργο και την ζωή των κτηνοτρόφων, πραγματοποίησε την πρώτη του δημόσια διαδικτυακή ανοικτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου στις 2/6, με θέμα: «Μετά τον κορονοϊό εποχή στην Αττική (περιαστική) Κτηνοτροφία», με την υποστήριξη του Skywalker.

Στην συνεδρίαση μετείχαν ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης (κτηνοτρόφος, πρόεδρος Συλλόγου, Μενίδι), ο κ. Γιάννης Χερουβείμ (Κτηνοτρόφος, τυροκόμος, Αίγινα), η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτρόφος, Γραμματέας Κτηνοτροφικού, Μενίδι) ο κ. Κώστας Μαντζουράνης (ΚοινΣΕΠ ΚΥΚΕΩΝ, αγροτικά τρόφιμα), η κα Αθηνά Μιχαηλίδου (ΠΡΟΒΕΙΟ ΚΟΡΔΑΛΗ, Μέγαρα), ο κ. Δημήτρης Μπακούλας (Γαλακτοκομικά, Μαραθώνας), ο καθηγητής Γεώργιος Αρσένος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), ο κ. Χάρης Θεοχαρίδης (Γραφείο Φωτεινής Αραμπατζή, Σέρρες) και ο Δημήτρης Μιχαηλίδης (δημόσια γράφων, ΑγροΝέα, συντονιστής), ενώ την υποστήριξη είχε αναλάβει η κα Ελισάβετ Καλαρούτη (Διευθύντρια Δράσεων Skywalker) και η κα Κωνσταντίνα Κουφογιώργου (Skywalker).

Ανάμεσα σε όσα πολλά ακούστηκαν για την «Μετά τον κορονοϊό εποχή στην Αττική (περιαστική) Κτηνοτροφία» συζητήθηκαν τα ακόλουθα:

  1. Προώθηση του γάλακτος και των προϊόντων γάλακτος
  2. Δημιουργία «νέων» καινοτόμων προϊόντων γάλακτος
  3. Ανάπτυξη Τοπικών Αγορών Αγροτών και πωλήσεων στο αγρόκτημα
  4. Υποστήριξη γιορτών Τοπικής Ανάπτυξης μόνο με τοπικά προϊόντα
  5. Δημιουργία city farm και Επισκέψιμων Αγροκτημάτων στην Αττική
  6. Ανάγκη επιτάχυνσης Αδειοδοτήσεων και Κτηνοτροφικών Πάρκων
  7. Συμμετοχή στην εκστρατεία για Ελληνικά Προϊόντα και γαστρονομία
  8. Σημασία στην εκπαίδευση και ενημέρωση των κτηνοτρόφων
  9. Εξειδικευμένη προσέγγιση στην περιαστική κτηνοτροφία
  10. Ιδιαιτερότητα στους γηγενείς πολιτισμούς και πληθυσμούς

Σε ότι αφορά την περιαστική κτηνοτροφία ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ότι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο επάγγελμα, που όμως υφίσταται αφόρητες πιέσεις από το real estate, από την υψηλή αξία γης, από την έλλειψη προστασίας των χρήσεων γης, από την πίεση των αστών περιοίκων, από την αρπαγή των βοσκοτόπων, από την αυθαιρεσία των δασαρχών, ακόμα και από τις τουριστικές επιλογές. Για το λόγο αυτό, τονίστηκε πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να τονωθούν και τα παραδοσιακά επαγγέλματα που διατήρησαν βιώσιμη της Αττική ύπαιθρο και το φυσικό της περιβάλλον.
Τέλος, υπογραμμίστηκε η μεγάλη ανάγκη για την προστασία και ανάδειξη των τοπικών φυλών ζώων που είναι προσαρμοσμένα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Αττικής υπαίθρου και που ανταποκρίνονται καλύτερα στην κλιματική αλλαγή.

You might also like