Webcast MEAT PLACE: «Ο Κλάδος του Κρέατος στη μετά-κορονοϊό εποχή»

«Η πανδημία του κορονοϊού ως “Game Changer” για τον κλάδο του κρέατος, τόσο παγκόσμια όσο και στην Ελλάδα. Κρίση και Ευκαιρία».

 

 

Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα που προέκυψε από το ενδιαφέρον webcast του περιοδικού MEAT PLACE με θέμα: «Ο Κλάδος του Κρέατος στη μετά-κορονοϊό εποχή», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020.

 

Γιώργος Διδάγγελος

 

Η συμμετοχή σε αυτήν την διαδικτυακή συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Πάνος Κατσαχνιάς, Αρχισυντάκτης του περιοδικού MEAT PLACE, ήταν μεγάλη, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά στην πράξη, ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο του κρέατος στην Ελλάδα, είναι ένα ζήτημα που πραγματικά «καίει» όλους όσους εμπλέκονται με αυτόν. Οι ομιλητές, αλλά και οι πολλοί από τους συμμετέχοντες που πήραν το λόγο, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, αλλά και να δώσουν τις απαντήσεις εκείνες, που ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις που επέβαλε η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός (SARS-COV 2) και η ασθένεια COVD-19. Μια αδιαμφισβήτητη κρίση λοιπόν, σε όλα τα επίπεδα, που παρόλα αυτά, εμπεριέχει και ευκαιρίες για αλλαγές και περαιτέρω βελτίωση της θέσης του κλάδου στην Ελλάδα, σε σχέση με το εξωτερικό.

 

Νίκος Κασαλιάς

 

Οι τέσσερις διακεκριμένοι ομιλητές, όντας καταξιωμένοι επαγγελματίες στον τομέα τους, κατάφεραν με τις αρχικές εισηγήσεις τους, να περιγράψουν από διαφορετικές πλευρές ο καθένας, αφ’ ενός την πραγματική εικόνα, έτσι όπως την κατέγραψαν στην αρχή της κρίσης του νέου κορονοϊού και του lockdown που ακολούθησε και αφ’ ετέρου εκφράζοντας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, με δεδομένο ότι η οικονομία παγκόσμια έχει δεχθεί ένα πολύ ισχυρό σοκ.

 

Γιώργος Οικονόμου

 

Ο κ. Γεώργιος Διδάγγελος, Γεωπόνος/Γεωργοοικονομολόγος, Χοιροτρόφος και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και Γ. Γραμματέας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), ο κ. Νίκος Κασαλιάς, Κτηνίατρος και Μικροβιολόγος Τροφίμων της Kasalias Food Industry Consultants, ο κ. Γιώργος Οικονόμου, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), ο κ. Γιάννης Χατζηγρηγορίου, Κρεοπώλης/Κρεοτέχνης και πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Κρεοτεχνών, ανέλυσαν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας Covid- 19 στον κλάδο, αλλά και τις αλλαγές στη συμπεριφορά που έφεραν οι νέες συνθήκες, οι οποίες διαμορφώνουν μία νέα πραγματικότητα στον τρόπο που ζούμε, αλληλοεπιδρούμε, εργαζόμαστε, και φυσικά, καταναλώνουμε κρέας.

 

Γιάννης Χατζηγρηγορίου

Η πανδημία προκάλεσε ένα σοκ στον τρόπο που λειτουργούσαν τόσο οι επιχειρήσεις του κλάδου, όσο και οι καταναλωτές, γεγονός το οποίο αποτελεί ευκαιρία να αλλάξουν μακροπρόθεσμα συνήθειες και να υιοθετηθούν νέες συμπεριφορές. Παράλληλα, ενώ η κύρια στόχευση παγκόσμια αυτή τη στιγμή είναι η οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας και η επανεκκίνηση της οικονομίας -καθώς το 2ο τρίμηνο του 2020 αναμένεται ότι θα αποδειχτεί  το χειρότερο της σύγχρονης περιόδου για την παγκόσμια οικονομία- ο κλάδος του κρέατος και όλοι όσοι εμπλέκονται με αυτόν, θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικά ποσά, αυξάνοντας την οικονομική αντοχή τους απέναντι σε τέτοια γεγονότα, που αλλάζουν άρδην τις έως τώρα ισορροπίες, καθώς αυξάνονται τα κόστη και μειώνονται τα έσοδα. Προκειμένου -αν και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για συνολική επανεκκίνηση του κλάδου, αφού ο ίδιος δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί- να διαχειριστούν με επιτυχία τις απώλειες λόγω κρίσης, αποφεύγοντας έτσι, ζημιές μεγάλης κλίμακας, που θα έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για το σύνολο του κλάδου και φυσικά για όλους όσοι εμπλέκονται άμεσα η έμμεσα με αυτόν.

 

Πάνος Κατσαχνιάς
You might also like