Στ. Αραχωβίτης: Οι αμαρτίες σας πλήγωσαν τον ΕΛΓΑ και μετέφεραν το χρέος του στον ελληνικό λαό

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 28 Ιουλίου, οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης ενημερώθηκαν από τον υπουργό ΑΑ&Τ και τον πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για θέματα αρμοδιότητας του.

Ο κ. Αραχωβίτης εισαγωγικά τόνισε: «Τα κόμματα που κυβερνήσατε από τη δεκαετία του ‘80 έως την δεκαετία του 2000 φέρετε όλη την ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο ΕΛΓΑ. Τον χρεώσατε, περάσατε το χρέος στον Ελληνικό λαό, τον κάνατε μνημονιακό οργανισμό και δεν τον εκσυγχρονίσατε ποτέ».

Σχετικά με τα οικονομικά του Οργανισμού επισήμανε: «… η προσέγγιση που κάνατε είναι πολύ λογιστική, επιτρέψτε μου, την έκφραση. Γιατί, μέσα στο άρθρο 7, του Κανονισμού 3877, κι εδώ να θυμίσω ότι η χώρα μέχρι τον Αύγουστο του 2018 ήταν σε μνημόνια, (…) δεν είχε τη οικονομική δυνατότητα να ενεργοποιήσει έναν πόρο, ισάξιο πόρο. Γιατί στο άρθρο 7, περιγράφονται ως εν δυνάμει πόροι του οργανισμού και η κρατική επιχορήγηση, εξίσου με τις εισφορές των αγροτών. Άρα, αν τα 35 εκατ., δηλαδή, το 20%, δινόταν όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα».

Παρέθεσε ακόμη στοιχεία για την «αύξηση των ασφαλίστρων σε μια σειρά από καλλιέργειες, οι οποίες είναι ερωτηματικό με ποια μελέτη έγιναν οι συγκεκριμένες αυξήσεις, τα ποσοστά που φτάνουν από 5,5% μέχρι και σχεδόν 60%, αν έγιναν με κάποια συγκεκριμένη μελέτη, με κάποια συγκεκριμένη εισήγηση, ενώ η διαδικασία (της αναλογιστικής μελέτης)  βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως σωστά σας είπε ο κ. Βαρεμένος, η ελιά αυτή την ώρα έχει πρόβλημα στην απορρόφησή της. Πώς προχωράμε σε τέτοια αύξηση αυτή την ώρα; Να σας πω επίσης πάλι για την ιστορία, ότι το 2016, με την ΚΥΑ1931-29/06/2016, ενεργοποιήσαμε το άρθρο του ν.3877/10, για την παρενιαυτοφορία της ελιάς και κατεβάσαμε από το 3 στο 1,5 το ασφάλιστρο στην ελιά.»

Τις αυξήσεις δε αυτές, η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν δίστασε ούτε στιγμή να τις εφαρμόσει φέτος εν μέσω πανδημίας. Στοχεύει με αυτές να δελεάσει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αδιαφορώντας για το κόστος στους αγρότες.

Σχετικά με το θέμα της έναρξης της διαδικασίας για την  ανάθεση Αναλογιστικής Μελέτης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Επειδή, υπάρχει μεγάλη αγωνία στο σώμα για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη, τι ξεκίνησε κλπ., να σάς διαβάσω το με αριθμ. πρωτ. 02, από 13/01/2020 από την Γενική Διεύθυνση προς το ΔΣ του ΕΛΓΑ με θέμα «Αποδοχή πρακτικού αποσφραγίσματος του φακέλου των δικαιολογητικών της συμμετοχής και της τεχνικής προσφοράς που υποβλήθηκε στο συνοπτικό διαγωνισμό με αριθμό πρωτοκόλλου «τάδε» για την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης και εκπόνησης αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα του γεωργικοασφαλιστικού συστήματος του ΕΛΓΑ». Στο εισηγητικό σημείωμα λέει, ακριβώς, με την υπ’ αριθμ. 176/13-12-2018 απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ εγκρίθηκε η διενέργεια του συνοπτικού πρόχειρου διαγωνισμού. Άρα, η διαδικασία (που ξεκίνησε το 2018) προχωρά!»

Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα βασικά ζητούμενα, ο χρόνος, η αξιοπιστία, η αναμόρφωση του κανονισμού και η εσωτερική δικαιοσύνη, είναι στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης. Δηλαδή, όταν πια ο Οργανισμός μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας, έχει δεδομένα για το ποιοι συνεισφέρουν στο σύστημα ασφάλισης και ποιοι είναι αυτοί, περιοχές ή καλλιέργειες που είναι δότες και περιοχές ή καλλιέργειες που είναι καθαροί λήπτες, έτσι ώστε αυτές οι κοινωνικές αδικίες μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού να αρθούν, αλλά μέσα στα πλαίσια μιας τεκμηριωμένης μελέτης».

Τέλος, κατέληξε σχετικά με την συμμετοχή ιδιωτών στην γεωργική ασφάλιση: «Οι ιδιώτες θα συμμετείχαν σε ένα σχήμα που θα μπορούσε να τους φέρει κερδοφορία. Προφανώς, εφόσον ο οργανισμός έτσι όπως λειτουργεί, με τον αλληλέγγυο χαρακτήρα του, δεν δημιουργεί περιθώρια κερδοφορίας για τους ιδιώτες».

Θέση αδιαπραγμάτευτη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενισχυθεί ο αξιόπιστος, αλληλέγγυος, κοινωνικά δίκαιος και δημόσιος χαρακτήρας του ΕΛΓΑ. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει -όπως ακριβώς έπραξε και στο παρελθόν- στην πλάτη του Έλληνα αγρότη, εκμεταλλευόμενος τον κόπο του και την αγωνία του.

You might also like