Αραχωβίτης – Τελιγιορίδου: Οι προκαταβολές του ΕΛΓΑ για τον «Ιανό» είναι η κακή αρχή που προϊδεάζει και για το άσχημο τέλος

Με ερώτηση που κατέθεσαν την Τετάρτη 4/11 ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, η αναπληρώτρια Τομεάρχης Ολυμπία Τελιγιορίδου και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ των περιοχών που περιλαμβάνονται στο Άρθρο 42 του Ν. 4737/2020 – ΦΕΚ 204 A’/22.10.2020 και που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανό», ζητούν να ενημερωθούν πρώτα από όλα οι πληγέντες αγρότες για το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πίστωση των προκαταβολών σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

Επισημαίνουν ότι η αρχική δημόσια υπόσχεση του προέδρου του ΕΛΓΑ, ήταν να χορηγηθεί προκαταβολή σε όσους ανήκαν στην κατηγορία ζημιάς 100%, καθώς και σε όσους ήταν στην κατηγορία ζημιάς πάνω από 50% και κάτω από 100%, πράγμα το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε για άγνωστους λόγους.

Στην πράξη, κι ενώ τελείωσε ο Οκτώβριος, τα πρώτα 24,6 εκατ. ευρώ πυροδότησαν ήδη καταγγελίες, διαμαρτυρίες και αναστάτωση ανάμεσα στους αγρότες όλων ανεξαίρετα  των  περιοχών που χτυπήθηκαν από τον κυκλώνα.

Για παράδειγμα, από τη μία μεριά, υπάρχουν περιοχές με 100% ζημιά και δεν έχουν λάβει προκαταβολή, ενώ, από την άλλη, υπάρχουν παραγωγοί που έλαβαν προκαταβολή και εμφανίζονται να έχουν συγκομίσει με αυξημένα κιλά τα προϊόντα τους.

Επίσης, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι παραγωγοί, υπάρχουν φαινόμενα σε διάφορες περιοχές, όπου το ένα χωράφι με 100% ζημιά, έλαβε προκαταβολή και το ακριβώς διπλανό, με την ίδια ακριβώς ζημιά, δεν έλαβε προκαταβολή.

Έτσι λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η βιασύνη και η επιπόλαια στην αντιμετώπιση, από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ενός τόσο σοβαρού θέματος, είχε ως αποτέλεσμα οι προκαταβολές να δοθούν μόνο σε μερίδα πληγέντων αγροτών μα και σε πολλές περιπτώσεις αυθαίρετα και επιλεκτικά.

Χωρίς τελειωμό είναι οι διαμαρτυρίες από τους γεωργούς και κτηνοτρόφους που δεν έλαβαν προκαταβολή, δεν γνωρίζουν το γιατί και δεν γνωρίζουν και το πότε θα τη λάβουν. Οι πραγματικές καθημερινές υποχρεώσεις και ανάγκες των πληγέντων αγροτών όμως τρέχουν, και η προκαταβολή είναι απαραίτητη για την επιβίωση και τη συνέχιση της παραγωγής.

Όμως η ανερμάτιστη και επιπόλαιη πολιτική, οι αδικίες που δεν έχουν πειστικές εξηγήσεις και η αβεβαιότητα στο πότε η προκαταβολή θα δοθεί σε όλους τους πληγέντες, πυροδοτούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και προμηνύουν το άσχημο τέλος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Προς τον κ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα:  «Προκαταβολές ΕΛΓΑ προς όλους τους πληγέντες από τον «Ιανό» αγρότες»

Στις 22 Οκτωβρίου 2020 θεσπίστηκαν ειδικές διατάξεις για τις πληγείσες από τον «ΙΑΝΟ» περιοχές που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι (α) το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο από τον ΕΛΓΑ καθορίζεται στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής, (β) ο ΕΛΓΑ μπορεί, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021, να χορηγεί στους δικαιούχους προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης που δικαιούνται, και (γ) διατίθενται – για την κάλυψη της επιχορήγησης προηγούμενων ετών – περαιτέρω πόροι από το Υπουργείο Οικονομικών προς τον ΕΛΓΑ (Ν. 4737/2020 – ΦΕΚ 204 A’/22.10.2020). Παρότι δεν καταψηφίσαμε την εν λόγω τροπολογία, έγκαιρα επισημάναμε κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ότι αυτή έχει πολλά προβλήματα.

Στις 26 Οκτωβρίου 2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α. αποφάσισε την πληρωμή προκαταβολών συνολικού ύψους 26.100.000 ευρώ προς τους πληγέντες από τον «ΙΑΝΟ» αγρότες.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, καταβλήθηκαν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, ύψους 24,5 εκατομμυρίων ευρώ, σε δικαιούχους αγρότες. Παρόλο όμως που η καταβολή ήταν βιαστική και δεν ακολούθησε τις δραματικές καθυστερήσεις άλλων πληρωμών, όπως των κτηνοτρόφων , οι προκαταβολές  δόθηκαν μόνο σε μερίδα πληγέντων αγροτών που βρίσκονταν σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με εκτιμώμενη  ζημιά στο 100%. Έτσι, προκαταβολή έλαβε μόνο ένα μικρό μέρος των πληγέντων, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών δεν έλαβε προκαταβολή αποζημίωσης, διότι έχει εκτιμηθεί διάφορο του 100% ποσοστό ζημιάς, και δεν γνωρίζει πότε θα καταβληθεί η προκαταβολή της αποζημίωσης.

Επιπλέον, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη τροπολογία που επέτρεψε την επιπόλαιη χορήγηση προκαταβολής για τις πληγείσες και μόνο περιοχές, δεν θα εξασφαλίζει την 100% αποζημίωση των αγροτών, αφού δεν αναστέλλεται η ισχύ του άρθρου 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ που προβλέπει την αφαίρεση ποσοστού ζημιάς για τα ζημιογόνα αίτια και πολλαπλασιασμό με τον συντελεστή 0.88 ώστε να βγει το ποσοστό της παραγωγής που αποζημιώνεται.

  • Επειδή υπάρχει δέσμευση ότι μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα και οι υποχρεώσεις του ΕΛ.Γ.Α. ώστε να έχουν εξοφληθεί οι πληγέντες γεωργοί και κτηνοτρόφοι από τον «ΙΑΝΟ»
  • Επειδή η διαφορά από 100% ζημία προς το 99% ή και λιγότερη δεν συνεπάγεται την ουσιαστική διαφοροποίηση των πραγματικών καθημερινών υποχρεώσεων και αναγκών των πληγέντων αγροτών οι οποίες βαίνουν αμείωτες
  • Επειδή η ταχεία χορήγηση των προκαταβολών σε όλους τους πληγέντες είναι απαραίτητη για την επιβίωση και τη συνέχιση της παραγωγής

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  1. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πίστωση των προκαταβολών σε όλους τους ζημιωθέντες παραγωγούς από τη θεομηνία του «ΙΑΝΟΥ»;
  2. Υπάρχει ή όχι αναίρεση των ισχυόντων σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ από τη θεσπισθείσα τροπολογία (Ν. 4737/2020 | ΦΕΚ 204 A’/22.10.2020) ώστε την 31 Ιανουαρίου 2021 να υπάρξει εντέλει, όπως δεσμευθήκατε, η καταβολή του συνόλου της εκτιμηθείσας ζημιάς;»
You might also like