Αμερικανική Γεωργική Σχολή: Η «σταρ» του εορταστικού τραπεζιού

Έτοιμη να «κλέψει» τις εντυπώσεις και στο φετινό εορταστικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με τη νοστιμιά, τη γεύση και την ποιότητα της είναι η γαλοπούλα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Εκτρέφεται σε υποδειγματικούς πτηνοθαλάμους με άριστες συνθήκες υγιεινής ενώ το τελικό στάδιο διαχείρισης και επεξεργασίας της γίνεται παρουσία κρεοσκόπου-κτηνιάτρου των αρμόδιων ελληνικών αρχών. Η διάθεση των γαλόπουλων στην αγορά γίνεται λίγο πριν τα Χριστούγεννα από το campus store της ΑΓΣ, επιλεγμένα κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των γαλόπουλων –όπως άλλωστε και των υπολοίπων προϊόντων του εκπαιδευτικού αγροκτήματος της Σχολής- στηρίζουν το Ετήσιο Πρόγραμμα Υποτροφιών μαθητών και σπουδαστών. Υπενθυμίζεται ότι πριν από σχεδόν μισό αιώνα, η Σχολή ήταν η πρώτη που ανέπτυξε μερικές εκατοντάδες γαλοπούλες για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς. Έως και σήμερα εκπληρώνει τους ίδιους σκοπούς και τις διαθέτει στην ελληνική αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Διατροφικά το κρέας της γαλοπούλας είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά ενώ έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου και ψευδάργυρου. Σε σύγκριση με το κοτόπουλο, η γαλοπούλα έχει περισσότερο νάτριο, λιγότερες θερμίδες, λιγότερη πρωτεΐνη, λιγότερη χοληστερόλη και περισσότερο κάλιο ανά ίση ποσότητα προϊόντος σε σχέση με το κοτόπουλο. Η διατροφή τους πραγματοποιείται με επιλεγμένες ζωοτροφές, πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος του καταναλωτή.

Η γαλοπούλα έλκει την καταγωγή της από την Αμερικανική Ήπειρο και οι πρώτοι Ευρωπαίοι που την αντίκρισαν ήταν οι Ισπανοί κατακτητές το 1500, οι οποίοι την ονόμασαν πουλί των… Ινδιών καθώς είχαν την ψευδαίσθηση ότι εκεί βρισκόταν. Η κατανάλωση της στο Ευρωπαϊκό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθιερώθηκε από τις αρχές του 19ου αιώνα. Αντικατέστησε τη χήνα, την πάπια αλλά και τον κύκνο, που αποτελούσαν αγαπημένες γαστριμαργικές επιλογές των Ισπανών, των Άγγλων και των Γάλλων για την ημέρα των Χριστουγέννων. Σήμερα, σχεδόν εννέα στους δέκα κεντροευρωπαίους θεωρούν πως τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν τα ίδια χωρίς την παραδοσιακή ψητή γαλοπούλα!

Μετά από 116 χρόνια «ζωής», η Αμερικανική Γεωργική Σχολή παραμένει προσηλωμένη στην σύντηξη της θεωρίας και της πρακτικής σε όλα τα επίπεδα της γεωργικής και της επιστημονικής εκπαίδευσης, κάτι που έχει γίνει σήμα κατατεθέν του ιδρύματος.

Πίνακας με τη θρεπτική αξία της γαλοπούλας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

ΜΕΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ

ΑΝΑ 100g ΑΝΑ 250g*
Ενέργεια

 

102,95 kcal

435,35 kjoule

257,38 kcal

1.088,38 kjoule

Πρωτείνες 21,60 g 54,00 g
Υδατάνθρακες

Εκ των οποίων Σάκχαρα

<0,20 g

<0,20 g

<0,50 g

<0,50 g

Λιπαρά

Εκ των οποίων Κορεσμένα

Μονοακόρεστα

Πολυακόρεστα

1,75 g

0,53 g

0,52 g

0,65 g

4,38 g

1,33 g

1,30 g

1,63 g

Χοληστερόλη 55,25 mg 138,13 mg
Εδώδιμες Ίνες 0 g 0 g
Νάτριο 0,09 g 0,23 g

*Συνήθως μια μερίδα κρέατος γαλοπούλας είναι 250g

 

You might also like