Μ. Βορίδης: Ενισχυμένος και αποτελεσματικότερος ο ΕΛΓΑ προς όφελος των Ελλήνων αγροτών

Τη σημαντικά βελτιωμένη λειτουργία του ΕΛΓΑ, καθώς και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του Οργανισμού με στόχο αυτός να καταστεί πιο αποτελεσματικός εξήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, σχετικά με την αποζημίωση των αγροτών της Κρήτης που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι ο ΕΛΓΑ έχει βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα καταβολής των αποζημιώσεων, έχει προχωρήσει σε ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του είτε μέσω προσλήψεων, είτε μέσω μετακίνησης προσωπικού και έχει ενισχυθεί με σημαντικά ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ η οποία προχωράει ώστε οι εκτιμήσεις να είναι πιο αντικειμενικές και δίκαιες.

«Όλα αυτά δεν είχαν γίνει την προηγούμενη 15ετία» σημείωσε ο Υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτά τα βλέπουν οι παραγωγοί μας και διαπιστώνουν τη σημασία που δίνουμε στη βελτίωση του Οργανισμού».

Αναφορικά με την αποζημίωση των παραγωγών και  κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιφέρειας της Κρήτης που επλήγησαν στις 19 και 20 Οκτωβρίου καθώς και στις 6 και 10 Νοεμβρίου από έντονα καιρικά φαινόμενα ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2021 ο ΕΛΓΑ θα έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών, σημειώνοντας πως για την έγκαιρη καταγραφή το υποκατάστημα Ηρακλείου στελεχώθηκε -πέραν του μόνιμου προσωπικού- με άλλους 14 γεωτεχνικούς, ενώ το προσεχές διάστημα θα προσληφθούν επιπλέον 6 εποχικοί  γεωτεχνικοί.

«Συνολικά το έργο των εκτιμήσεων διενεργείται από 27 γεωτεχνικούς» επεσήμανε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε πως από την πρώτη στιγμή την περιοχή επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την επιτόπια αυτοψία των καταστροφών, παρουσία του Προέδρου του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζου.

«Έδωσαν οδηγίες για την επιτάχυνση της καταγραφής και την ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και διευκρίνισε ότι «η διαδικασία κινείται με ταχύ τρόπο και πρόσθετο προσωπικό».

Τέλος, απαντώντας στους ισχυρισμούς του βουλευτή του κ. Κεγκέρογλου ο οποίος παρομοίασε τις ζημιές που υπέστη η Κρήτη με εκείνες που προκάλεσε στη Θεσσαλία ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», ο υπουργός χαρακτήρισε ατυχή τη σύγκριση σημειώνοντας πως «στο επίπεδο των στρεμματικών συνεπειών, του ύψους των ζημιών, του ποσοστού καταστροφής, δεν υπάρχει αναλογία».

You might also like