Μεγάλη συμμετοχή και ουσιαστικές συζητήσεις κατά την MEAT DAY στις 9/12

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη (9/12) η MEAT DAY υπό την Αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ενεργή συμμετοχή της καθ’ ύλην αρμόδιας υφυπουργού, Φωτεινής Αραμπατζή. Οι τρεις συζητήσεις ήταν αφιερωμένες στον κλάδο του κρέατος από τρεις οπτικές γωνίες:

  1. Της Πολιτείας, των Θεσμικών φορέων και των Πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
  2. Των Υπηρεσιών και Εταιρειών Πιστοποίησης: Υγιεινής, Ασφάλειας και Ελέγχου
  3. Των Επαγγελματιών του Κρέατος: Των Κρεοπωλών

Από την πρώτη συζήτηση συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν πως η «Ενίσχυση και Ανάπτυξη του Κλάδου του Κρέατος» δεν αποτελεί απλώς «Ευκαιρία», αλλά «Υποχρέωση» όλων των εμπλεκομένων με αυτό.
Παρουσιάστηκαν στη συνέχεια από την Πολιτεία και όλων τους Δημόσιων Οργανισμών, Διεπαγγελματικών, Ενώσεων, Ομοσπονδιών, Συνδέσμων και Φορέων οι σχεδιασμοί, καθώς και οι απόψεις τους για το «Στρατηγικό Σχέδιο» της ανάπτυξης του κλάδου του κρέατος στη χώρα μας.
Υπήρξε εκτεταμένη παρουσίαση και καταγραφή -που είναι σημαντικό- και των πολλών «ανοιχτών ζητημάτων» και προβλημάτων του κλάδου που χρειάζονται να επιλυθούν, ώστε να μην συνεχίσουν να λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη του. Σημειώνουμε χαρακτηριστικά:

  1. Η μείωση από 2 σε 1 τοις χιλίοις και η καταβολή από όλους της εισφοράς που πληρώνουν σήμερα οι έμποροι της πρώτης αγοράς, υπέρ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
  2. Η στήριξη και ανάπτυξη της εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας, συγκριτικού πλεονεκτήματος του ελληνικού κρέατος
  3. Μεταβολή του σημερινού αρνητικού ισοζυγίου των εισαγωγών-εξαγωγών κρέατος
  4. Η μείωση της γραφειοκρατίας που απαιτείται για την πραγματοποίηση εξαγωγών, στην σωστή κατεύθυνση της πρωτοβουλίας του Ψηφιακού «διαβατηρίου» του ΥπΑΑΤ
  5. Διακρατικές συμφωνίες για εξαγωγές σε μεγάλες και «δύσκολες» αγορές του εξωτερικού όπως των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Μέσης Ανατολής
  6. Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία για τις Κτηνοτροφικές και Πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
  7. Η ανάγκη σωστής απογραφής του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα μας, ώστε να λαμβάνονται υπόψιν στους κεντρικούς σχεδιασμούς και στη χάραξη πολιτικής
  8. Η αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού. Από τις «ελληνοποιήσεις» μέχρι την μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και τη μαύρη εργασία
  9. Πολλαπλοί δημόσιοι φορείς με δικαίωμα ελέγχου στα κρεοπωλεία
  10. Η ξεπερασμένη σε πολλά σημεία της ελληνική νομοθεσία σε ότι αφορά ζωτικής σημασίας ζητήματα για τη λειτουργία των κρεοπωλείων
  11. Η μη εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και πρακτικές
  12. Η μη ευλαβική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από επιχειρήσεις Σφαγείων, μονάδων επεξεργασίας κρέατος και σημείων λιανικής πώλησης, ακόμη και εν μέσω πανδημίας Covid-19
  13. Ανάγκη πιστοποίησης και ιχνηλασιμότητας προϊόντων
  14. Στροφή του καταναλωτικού κοινού και στο κρέας στα λεγόμενα «επώνυμα προϊόντα»
  15. Πρόσληψη κτηνιάτρων για τις υποστελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες

Τέλος, να αναφέρουμε πως το διήμερο διαδικτυακό event MEAT & DAIRY DAY την πρώτη του μέρα (9/12) εστίασε στην αγορά του κρέατος (MEAT DAY) και το παρακολούθησαν 470 άτομα και την δεύτερη (10/12) στην αγορά της γαλακτοκομίας/τυροκομίας (DAIRY DAY) και το παρακολούθησαν 385 άτομα.

 

Οι ομιλητές στις τρεις θεματικές συζητήσεις:

 

1η ΘΕΜΑΤΙΚΗ

«Ενίσχυση και Ανάπτυξη του Κλάδου του Κρέατος: Ευκαιρία ή Υποχρέωση; – Οι Θεσμοί απαντούν»

Φωτεινή Αραμπατζή, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Απόστολος Αποστολάκος, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ)

Παναγιώτης Χατζηνικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Λευτέρης Γίτσας, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ)

Στυλιανός Σκαρίμπας, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ)

Γιάννης Φασουλάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων (ΠΕΝΕΚΖΖΩ)

Ευδοκία Κρυσταλλίδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια, Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

 

2η ΘΕΜΑΤΙΚΗ

«Ασφάλεια, Ποιότητα και Υγιεινή στη «Μετά-Covid» Εποχή – Συμβουλές & Λύσεις από τους ειδικούς»

Κωνσταντίνα Ζορμπά, Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός, Υπεύθυνη Παραρτήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ)

Ιωσήφ Μπιζέλης, Καθηγητής Φυσιολογίας Παραγωγικών Ιδιοτήτων, Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Βαγγέλης Οικονόμου, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζ.Π. και Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Θεσσαλονίκης

Ανθή Λάγιου, Κτηνίατρος MSc, Τμήμα Σφαγείων, Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Χαράλαμπος Αγγελούδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της TÜV Austria Hellas

Βασίλης Θεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Virtuous Triad

 

3η ΘΕΜΑΤΙΚΗ

«Επίσημοι Έλεγχοι – Αρμόδιες Αρχές – Νομικό πλαίσιο για τα Σημεία Λιανικής Πώλησης – Απορίες, Ερωτήσεις & Απαντήσεις»

Νίκος Κασαλιάς, Κτηνίατρος, Μικροβιολόγος Τροφίμων της Kasalias Food Industry Consultants

 

 

You might also like