Ολ. Τελιγιορίδου: Ερώτηση προς τον ΥπΑΑΤ για το διπλό υγειονομικό χτύπημα των εκτροφέων Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου

Σε Ερώτηση της στη Βουλή, προ τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ολυμπία Τελιγιορίδου και ακόμη 13 Βουλευτές του κόμματος, ζητούν να μάθουν από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, για το «διπλό υγειονομικό χτύπημα των εκτροφέων Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

«Η εκτροφή του μαύρου χοίρου είναι η μοναδική εκτροφή αυτόχθονης φυλής χοίρου στη χώρα μας, η παρουσία της οποίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η εκτροφή γίνεται σε ορεινές δασώδεις περιοχές, καθώς ο μαύρος χοίρος εκτρέφεται κυρίως από καρπούς βελανιδιάς με ελεύθερη βόσκηση, γεγονός που συμβάλλει στην υψηλή διατροφική αξία του παραγόμενου κρέατος.

Εδώ και ένα χρόνο οι εκτροφείς μαύρου χοίρου αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα όσον αφορά την βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων.

Τα μέτρα προφύλαξης για την αφρικανική πανώλη πριν την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 ανάγκασαν τους κτηνοτρόφους να προβούν σε λήψη μέτρων ασφαλείας, τα οποία τήρησαν με συνέπεια. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η αλλαγή των συνθηκών εκτροφής που από ελεύθερης βόσκησης μετατράπηκε σε εκτροφή σταβλισμένων ζώων.

Η αλλαγή του συστήματος εκτροφής αύξησε το κόστος παραγωγής όσον αφορά τις απαιτούμενες νέες εγκαταστάσεις καθώς και τη συλλογή και μεταφορά της τροφή από δασώδεις περιοχές.

Η αναστολή της βόσκησης και ο ενσταβλισμός των ζώων δημιούργησε στους κτηνοτρόφους μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν στη συνέχεια προβλήματα που προέκυψαν από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού.

Η μείωση της ζήτησης λόγω των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και της ανεπαρκούς τουριστικής κίνησης επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων.

Επειδή η λήψη έκτακτων μέτρων για την αφρικανική πανώλη άλλαξε τον τρόπο εκτροφής με μεγάλο κόστος που επωμίστηκαν οι εκτροφείς

Επειδή λόγω του Covid-19 υπήρξε μείωση ζήτησης του παραγόμενου κρέατος το οποίο έχει υψηλή τιμή

Επειδή η οικονομική καταστροφή των εκτροφέων μαύρου χοίρου είναι προ των πυλών εάν δεν υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση

Ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Σκοπεύει έστω και τώρα να ενισχύσει τους εκτροφείς μαύρου χοίρου θεσμικά και οικονομικά με βάση τα αναγκαία επιβαλλόμενα υγειονομικά δεδομένα λόγω της αφρικανικής πανώλης;
  2. Τι προτίθεται να κάνει για να στηρίξει τους εκτροφείς μαύρου χοίρου από την μείωση ζήτησης κρέατος λόγω της πανδημίας;».
You might also like