Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών ήδη καταναλώνει λιγότερο κρέας προκειμένου να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα  που δημοσίευσε την Δευτέρα 11/1 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων/European Investment Bank (ΕΤΕπ/EIB).

Στην έρευνα της αυτή, που διενεργήθηκε τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2020, ανάμεσα στα άλλα, το 66% των Ευρωπαίων δήλωσαν ότι ήδη καταναλώνουν λιγότερο κρέας ώστε να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και επιπλέον 13% ότι προτίθενται να το κάνουν.

Τα lockdowns που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας της Covid-19 είχαν ως αποτελέσματα τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2 το 2020 συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια, αλλά η περυσινή χρονιά και πάλι κατετάγη μεταξύ των θερμότερων που έχουν καταγραφεί. Γεγονός που τονίζει την ανάγκη για ταχύτερη ανάληψη δράσης προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές και να αποφευχθεί μια καταστροφή αύξηση της θερμοκρασίας μελλοντικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση για το λόγο αυτό, σχεδιάζει ένα μεγάλο πακέτο νέων πολιτικών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων όπως η αναβάθμιση κτιρίων προκειμένου να είναι λιγότερο ενεργοβόρα, η υποχρέωση των βιομηχανιών να πληρούν αυστηρότερα πρότυπα για τους ρύπους και η επιβολή υψηλότερου κόστους άνθρακα στα εργοστάσια.

Οι Βρυξέλλες θέλουν «οι πολίτες να νιώθουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και να θέλουν η κλιματική κρίση να αντιμετωπιστεί με πρωτοφανή δράση», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ/EIB, Αμπρουάζ Φαγιόλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΤΕπ/EIB μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες να υιοθετήσουν φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες, ως ο χρηματοδοτικός βραχίονας της ΕΕ.

 

You might also like