ΥπΕΝ: Οριζόντια παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους Δασικούς Χάρτες – Η απάντηση του ΣΕΚ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαν την Δευτέρα (5/4) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση ψήφισε τον Μάιο του 2020 τον νόμο 4685/2020, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης.

Μεταξύ αυτών, είναι η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Η νέα δήλωση του προέδρου του ΣΕΚ

Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με χθεσινό τηλεφώνημα που είχα από το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημερώθηκα ότι την Παρασκευή 9/4 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Λιβανού με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ώστε να εξετάσουν λύσεις στο θέμα των δασικών χαρτών. Αυτό μεταφέρθηκε αμέσως στους κινητοποιημένους κτηνοτρόφους και αγρότες της Κρήτης και άλλων περιοχών και αντιμετωπίστηκε θετικά κατ’ αρχήν.
Είδαμε ωστόσο ξαφνικά σήμερα την ανακοίνωση της κυβέρνησης για εξάμηνη παράταση υποβολής αντιρρήσεων από τους αγρότες και κτηνοτρόφους επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών. Αυτό κατά τη γνώμη μας προκαταλαμβάνει τις όποιες ενέργειες από την πλευρά του ΥπΑΑΤ, αποσκοπούσαν στην εξεύρεση λύσης στα τεράστια προβλήματα  που προέκυψαν σε κτηνοτρόφους και αγρότες, ιδιαίτερα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τους βοσκότοπους πριν ακόμη γίνουν τα σχέδια βόσκησης,  από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Ο ΣΕΚ και οι κινητοποιημένοι κτηνοτρόφοι και αγρότες σε Κρήτη, Χαλκιδική και σε άλλα μέρη της χώρας εμμένουμε στη θέση μας, ότι τα θέματα αυτά δεν μπορεί να θεραπευτούν με ενστάσεις και προσφυγές, όσων έχουν αντιρρήσεις και καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να αποσύρει τους συγκεκριμένους χάρτες, να γίνει διάλογος με τους φορείς των κτηνοτρόφων, των αγροτών και άλλων σχετικών φορέων και αφού καταλήξουμε σε συμφωνία να αναρτηθούν εκ νέου οι δασικοί χάρτες.
Χρόνος υπάρχει, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση».

You might also like