Τροπολογία ΥπΑΑΤ για τα αδιάθετα αγροτικά ακίνητα, τις αρχαιρεσίες σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Τροπολογία σχετικά με την παραχώρηση αδιάθετων αγροτικών ακινήτων σε αγρότες και ανέργους, την παράταση διενέργειας των τακτικών γενικών συνελεύσεων των αγροτικών συνεταιρισμών και την έγκαιρη εκκίνηση των ψεκασμών κατά του δάκου, κατέθεσε χθες 6/4, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Λιβανός. Η τροπολογία έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις «Αθέμιτες πρακτικές» που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ενημερώνοντας σχετικώς τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο κ. Λιβανός είπε ότι η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

  • Το 1ο άρθρο δίνει τη δυνατότητα στον κάθε περιφερειάρχη με απόφασή του, να παραχωρήσει έως τις 31/12/21, σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή ανέργους, αγροτικά ακίνητα που έμειναν αδιάθετα. «Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει από τη λήξη του χρονικού διαστήματος παραχώρησης αγροτικών ακινήτων».
  • Με το 2ο άρθρο παρατείνεται έως τις 30/06/2021 η προθεσμία που λήγει στις 30/04/2021, της διενέργειας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των αγροτικών συνεταιρισμών καθώς και η θητεία, που λήγει στις 30/04/2021, των τακτικών και αναπληρωματικών μελών των διοικητικών και εποπτικών συμβουλίων των Αγροτικών Συνεταιρισμών, των Αναγκαστικών Συνεταιρισμών και των Ενώσεων Αναγκαστικών Συνεταιρισμών. «Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που έχει προκύψει λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και είναι αίτημα όλων των αγροτικών συνεταιρισμών».
  • Με το 3ο άρθρο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στον «Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό-Δήμητρα». Συγκεκριμένα, επικαιροποιείται ο κατάλογος των φορέων που εντάσσονται στο θεσμικό πλαίσιο της έρευνας, με την προσθήκη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε αυτόν. «Έωςτώρα ήταν μόνο όργανα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τώρα εντάσσεται το σύνολο του οργανισμού».
  • Με το 4ο άρθρο, δίνεται η δυνατότητα εκτέλεσης προσυμβατικού έργου δακοκτονίας και για το έτος 2021. Αντιμετωπίζεται έτσι το ζήτημα της έγκαιρης και αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας έως τους μήνες Μάιο και Ιούνιο τρέχοντος έτους, κατά τους οποίους πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες των δολωματικών ψεκασμών, ώστε να εξασφαλιστεί η ποσότητα και η ποιότητα των προϊόντων των ελαιοκαλλιεργητών. «Αυτό γίνεται τα τελευταία 5 χρόνια. Η προσπάθεια μας φέτος, είναι να το κάνουμε εγκαίρως. Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, να ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ώστε να μη χρειάζεται να έρχεται συνεχώς αυτή η τροπολογία».

 

You might also like