Δασικοί Xάρτες: Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Κρήτης μετά τη συνάντηση με τον Σκρέκα

Την απόφαση να σταματήσουν την κατάληψη στο δασαρχείο Ρεθύμνου αποφάσισαν οι αγροτοσυνδικαλιστές, μετά τη συνάντηση που είχαν και τις συσκέψεις που έγιναν σήμερα Σάββατο στο Ρέθυμνο, παρουσία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα.
Ο υπουργός προήδρευσε σε δύο συσκέψεις, μία με τους θεσμικούς φορείς στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, και Πρωτογενή Τομέα, Μανώλης Χνάρης, οι πέντε δήμαρχοι του νομού Ρεθύμνου, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Στη δεύτερη σύσκεψη μίλησε με τους εκπροσώπους των αγροτοσυνδικαλιστών και της επιτροπής αγώνα που έχει συσταθεί σε παγκρήτιο επίπεδο.
Προανήγγειλε οριστικά ρύθμιση για το θέμα του αποχαρακτηρισμού του ασπάλαθου από το δασικό χαρακτήρα, ενώ εκτίμησε ότι μετά το Πάσχα και οπωσδήποτε εντός του Ιουνίου θα έχουν συγκεντρωθεί όλες οι ρυθμίσεις σε ένα νομοθέτημα που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε ακόμα πως οι αντιρρήσεις -για τις οποίες έχει ήδη δοθεί εξάμηνη παράταση- θα διαρκέσουν για όσο καιρό χρειαστεί, ώστε να διορθωθούν όσα απαιτούν παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα μετά τη συνάντηση ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ θετική και εποικοδομητική συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών. Αναλύσαμε διεξοδικά τις πρωτοβουλίες, διοικητικές και νομοθετικές που θα αναλάβουμε το επόμενο διάστημα για να επιλύσουμε τα πρόδηλα σφάλματα, αλλά και τις αδικίες οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στους δασικούς χάρτες. Προχωράμε άμεσα σε οριζόντιες παρεμβάσεις, με εσωτερικές διαδικασίες, δηλαδή από τη διοίκηση, για να διορθώσουμε όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης και δίχως κανένα κόστος. Οι αγρότες ανέφεραν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών τα οποία και καταγράψαμε προκειμένου να επιλυθούν με τις διοικητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε».

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι αγρότες από τις ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συντονιστικού, Πρίαμο Ιερωνυμάκη και αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους συνολικά, αλλά και την κατάληψη στο Δασαρχείο Ρεθύμνου που συνεχιζόταν έως και σήμερα Σάββατο. Ωστόσο το Συντονιστικό παραμένει «ενεργό» παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

«Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι Κρητικοί»

Συναντήσεις με βουλευτές του Νομού Ηρακλείου, δημάρχους και εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, είχε στο Ηράκλειο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με επίκεντρο τους δασικούς χάρτες, που το προηγούμενο διάστημα προκάλεσαν αναστάτωση σε παραγωγούς και κτηνοτρόφους της Κρήτης.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Σκρέκας, κατέγραψε τα προβλήματα και τις ανησυχίες, ενώ ενημέρωσε για τις νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες που θα πάρει το υπουργείο, ώστε να λυθούν, όπως σημείωσε, με μόνιμο και οριζόντιο τρόπο τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το ιδιοκτησιακό, τους ασπαλάθους και τη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων που έφεραν ανησυχία και προβληματισμό στον κόσμο. «Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι Κρητικοί ούτε για τις περιουσίες τους, ούτε για τις ενισχύσεις τους οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί. Θα λύσουμε όλα τα προβλήματα με άμεσο τρόπο χωρίς να ταλαιπωρηθεί και χωρίς να επιβαρυνθεί με κάποιο κόστος ο πολίτης» διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το επόμενο διάστημα θα γίνει ανάθεση σε τεχνικούς συμβούλους, στα κατά τόπους δασαρχεία, για τη διόρθωση των σφαλμάτων που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες, τη συμπερίληψη των διοικητικών πράξεων που δεν έχουν συμπεριληφθεί και την αναμόρφωση των χαρτών, μετά και της αποφάσεις που θα εκδοθούν, με τις οποίες θα εξαιρείται ο ασπάλαθος, από τα είδη τα οποία χαρακτηρίζουν δασική μια έκταση.

«Επιπλέον, θα γίνουν διορθώσεις που αφορούν στην φρυγανώδη βλάστηση. Ενώ υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις ότι εκπίπτει των ειδών εκείνων που χαρακτηρίζουν δασική μια έκταση, εντούτοις κάποιοι μελετητές χαρακτήρισαν εκτάσεις που καλύπτονται με φρυγανώδη βλάστηση ως δασικού χαρακτήρα εκτάσεις» συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος χαρακτήρισε τους δασικούς χάρτες και το Κτηματολόγιο.

«Το κράτος θα αποκτήσει επιτέλους δασικούς χάρτες και Κτηματολόγιο. Η κυβέρνηση μας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την αποφασιστική πολιτική βούληση να ολοκληρώσουμε αυτό το τιτάνιο και τεράστιο αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα και τους πολίτες» κατέληξε ο κ. Σκρέκας, που πραγματοποίησε τις επαφές στο Ηράκλειο, με τη συνοδεία του υφυπουργού Αθλητισμού και Πολιτισμού και βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος δήλωσε ότι οι εύλογες αντιδράσεις που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα λόγω των σφαλμάτων, αποκαθίστανται με την παρουσία του υπουργού, ο οποίος «έδωσε λύσεις, ενώ και με τις παρατηρήσεις των φορέων, το βέβαιο είναι ότι θα γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που παραμένει ως κενό της χώρας μας απέναντι στην ΕΕ».

Ικανοποιημένοι δήλωσαν οι φορείς του Ηρακλείου από τις συναντήσεις, εξηγώντας στον κ. Σκρέκα ότι θα αναμένουν την υλοποίηση των όσων δεσμεύτηκε, το επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ολοκληρώσει τις επαφές του στην Κρήτη με επίσκεψη και συναντήσεις στον Άγιο Νικόλαο.

You might also like