ΕΛΙΝΥΑΕ: «Υγιεινή χώρων εργασίας: Ποιότητα εσωτερικού αέρα COVID-19»

Σε εκδήλωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) και της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ για την προστασία και τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, αναδείχθηκε ο ρόλος του εσωτερικού αέρα που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία των εργαζομένων.
Το θέμα της ποιότητας του αέρα, για την υγεία την ασφάλεια των εργαζομένων, τίθεται εκ νέου μετά το ξέσπασμα της Covid-19, ανοίγοντας τη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τα μέτρα προστασίας από τον ιό αλλά και τις ανάλογες υπηρεσίες και τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας προκειμένου να υποστηριχτούν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Υγιεινή χώρων εργασίας: Ποιότητα εσωτερικού αέρα Covid-19» που διοργάνωσαν το ΕΛΙΝΥΑΕ και η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 500 ατόμων, στις 8 Απριλίου, αναδείχθηκε η σημασία της ποιότητας του εσωτερικού αέρα στη δημόσια υγεία, με ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό της διασποράς του SARS-COV-2.

Στα θέματα μικροκλίματος θερμικού περιβάλλοντος στον εργασιακό χώρο, τους χημικούς  βιολογικούς παράγοντες στους χώρους εργασίας το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου, την κατανόηση του τρόπου μετάδοσης του SARS-COV2 την αντιμετώπισή του μέσα από την επιστημονική μελέτη του αερολύματος, αναφέρθηκαν ο Παναγιώτης Μπεχράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, η Σοφία Σιδηροπούλου από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, η Δρ. Σοφία Κωνσταντοπούλου, Μηχανικοί Περιβάλλοντος, στελέχη του ΕΛΙΝΥΑΕ και η Δρ. Ευαγγελία Διαπούλη, από το Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών  Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας, ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος.

Ο Παναγιώτης Μπεχράκης, μίλησε για το ρόλο της αναπνοής στη μεταδοτικότητα της Covid-19 στους χώρους εργασίας, επισημαίνοντας ότι ο ιός επέφερε αλλαγή στην αντίληψη σχετικά με την επικινδυνότητα στους χώρους εργασίας. «Το νέφος των σταγονιδίων ευθύνεται για τη μεταδοτικότητα της ασθένειας και έχει γίνει αντικείμενο μεγάλης έρευνας» σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας τον αρνητικό ρόλο του κακού εξαερισμού στους κοινόχρηστους χώρους, ιδιαίτερα τους μικρούς. «Εάν, η μάσκα είχε εφαρμοστεί από όλους κατά την πρώτη φάση του lockdown, σε κάθε κλειστό χώρο, σημείωσε, το δεύτερο κύμα θα είχε αποφευχθεί σε όλον τον δυτικό κόσμο».

Η Σοφία Σιδηροπούλου, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την έκθεση του εργαζόμενου σε ένα θερμικά επιβαρυμένο περιβάλλον, τόσο σε σωματικό όσο  ψυχικό επίπεδο, οδηγώντας και σε εργατικά ατυχήματα. Ιδιαίτερη σημασία για την αποφυγή κινδύνων τέτοιου τύπου έχει η εκτίμηση του θερμικού περιβάλλοντος στους εργασιακούς χώρους με την εφαρμογή προτύπων και την κατάρτιση σχεδίου θερμικής καταπόνησης.

Σήμερα, 5,5 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν λόγω της ρύπανσης του αέρα των εσωτερικών χώρων, ενώ 49% των πόλεων δεν πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα, όπως σημείωσε η Σοφία Κωνσταντοπούλου, μειώνει κατά 15% την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Η προσέγγισή της γίνεται μέσω της ανάλυσης του θερμικού περιβάλλοντος των χημικών εργασιακών παραγόντων. Παθητικό και ενεργητικό κάπνισμα λειτουργούν ιδιαίτερα επιβαρυντικά στα συμπτώματα του άρρωστου κτιρίου. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εξαερισμός και ο καθαρισμός του αέρα εσωτερικών χώρων, καθώς  η χρήση μάσκας προσώπου, καθαριστικών αέρα εσωτερικού χώρου καθώς  αποτελεσματικών συστημάτων εξαερισμού, σημείωσε η Δρ. Ευαγγελία Διαπούλη.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης εκπρόσωποι επιχειρήσεων συζήτησαν το θέμα των τεχνολογικών εξελίξεων και προκλήσεων εν μέσω της πανδημίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

  • Γεράσιμος Γερολυμάτος, Γενικός Διευθυντής της GIZELIS ROBOTICS
  • Δρ. Ιωάννης Αραμπατζής, Διευθύνων Σύμβουλος της NANOPHOS
  • Αριστοτέλης Νικολακόπουλος, R&D Director της VITEX A.E.
  • Δημήτρης Κοντοβράκης, Γενικός Διευθυντής της ΒΙΟΚΟΝ ΙΑΤΡΙΚΑ και ΒΙΟΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Ε.Π.Ε.
  • Νίκος Βεργόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ελληνικoύ Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ)
  • Αλέξανδρος Φαρασλής, Υπεύθυνος παραγωγής τμήματος meltblown και Τεχνικός Ασφαλείας, της LARISA FACE COVER

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Βέργαδος, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Διευθυντής Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων Ενημέρωσης, του ΣΕΒ.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων ήταν ότι η πανδημία αποτέλεσε επιταχυντή  συχνά καταλύτη στην ανάπτυξη καινοτομίας, τη διαφοροποίηση σημαντικού αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες ανέπτυξαν νέα προϊόντα και υπηρεσίες προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες που διαμορφώθηκαν: Ρομπότ  επαγγελματικές συσκευές απολύμανσης που παρέχουν σύνολο πιστοποιημένων  υπηρεσιών, χρώματα βαφής με δυνατότητα ολιστικής φροντίδας  προστασίας, κεραμικά που προστατεύουν από ιούς, ανάπτυξη προϊόντων βασισμένων στην αντιμικροβιακή ικανότητα του χαλκού, μασκών προσώπου και φίλτρων από αντιπροπυλένιο κ.ά. Την ανάγκη πιστοποίησης όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που εντάσσονται στην αλυσίδα παραγωγής, τόνισαν πολλοί από τους συμμετέχοντες.

Σήμερα, υπάρχει σημαντικός αριθμός προϊόντων και υλικών που παρέχονται για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ωστόσο, παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας, όπως τονίστηκε, οφείλουμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά και τη στάση μας απέναντι σε θέματα υγείας  ασφάλειας, αξιοποιώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται.

You might also like