Συμμετοχή του ΥπΑΑΤ στη Διεθνή υπουργική τηλεδιάσκεψη της 5ης Παγκόσμιας Συνόδου για τα Τρόφιμα

Στη Διεθνή υπουργική τηλεδιάσκεψη της 5ης Παγκόσμιας Συνόδου για τα Τρόφιμα (World Food Summit) που πραγματοποιείται 15 με 16 Απριλίου και διοργανώνεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας της Δανίας, συμμετείχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

Η εφετινή σύνοδος εστιάζει σε καινοτομίες που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά σε ένα Υγιεινό και Βιώσιμο Διατροφικό Σύστημα και δύνανται να διασφαλίσουν καλύτερα τρόφιμα για περισσότερους ανθρώπους. Η εκδήλωση έχει ως στόχο να συμβάλλει στην επιτυχία της Συνόδου του ΟΗΕ για τα Συστήματα Τροφίμων που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές φθινόπωρο.

Στο μήνυμά του, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι «αποτελεί ισχυρή πολιτική δέσμευση η προώθηση μια ολιστικής και βιώσιμης ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής της Ελλάδας, με γνώμονα τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο μιας υγιεινής και βιώσιμης διατροφής, θα παρουσιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες τη νέα εμβληματική μας στρατηγική για την «Ελληνική Διατροφή». Κύριο στόχο αποτελεί η συμβολή σε ένα παραγωγικό πρότυπο με σεβασμό στην εδαφική και πολιτιστική κληρονομιά μας, και στην κατανάλωση τροφίμων υψηλών διατροφικών χαρακτηριστικών. Δεδομένων του αδιαμφισβήτητου πλούτου και των πλεονεκτημάτων της, η πρωτοβουλία για την «Ελληνική Διατροφή» θα συμβάλλει επίσης στην υιοθέτηση καλών πρακτικών και στην αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών σε όλη την αλυσίδα του διατροφικού οικοσυστήματος, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική «από το Αγρόκτημα στο πιάτο». Στο πλαίσιο αυτό, θα προωθήσουμε και θα επενδύσουμε σε «καθαρές και ουδέτερες» καλλιεργητικές μεθόδους, στην αναγεννητική γεωργία, την ευζωία των ζώων, τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και την αποφυγή της απώλειας και τον περιορισμό της σπατάλης των τροφίμων».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε η Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Σύνοδο των Συστημάτων Τροφίμων 2021 Δρ. Agnes Kalibata, καθώς και υπουργοί από χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Φινλανδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ρουμανία, Ιρλανδία, το Εκουαδόρ, η Κολομβία, η Χιλή, η Σαουδική Αραβία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Κένυα.

You might also like