«ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ»: «Πάσχα με ζημιές για τους εμπόρους και ελλείψεις κρεάτων για τους καταναλωτές»

Ψήφισμα με πολλαπλά μηνύματα και πολλούς αποδέκτες εξέδωσε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας-Αττικής «Οι Ταξιάρχες».

Το ψήφισμα εκδόθηκε μετά τη διαδικτυακή Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 14/4/21. Αφορούσε δε -όπως είναι φυσικό- την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εν όψει της φετινής Πασχαλινής περιόδου.

Έτσι λοιπόν, η Διοίκηση με το ακόλουθο ψήφισμα διαμαρτυρίας δηλώνει ότι:

1) Η κυβέρνηση και η Επιδημιολογική Επιτροπή, δεν ξεκαθαρίζουν αν θα επιτραπεί ή όχι, τις ημέρες του Πάσχα, η μετακίνηση πολιτών από νομό σε νομό, φέρνουν τον κλάδο των κρεοπωλών και κατά προέκταση τους κτηνοτρόφους, σφαγεία, διακινητές/εμπόρους κρέατος σε ένα ομιχλώδες και ανασφαλές περιβάλλον. Ανήμποροι να προγραμματίσουμε και να οργανώσουμε τη δουλειά μας και τη ζήτηση αυτών των ημερών σε αμνοερίφια για το πασχαλινό έθιμο του οβελία και φυσικά και άλλων κρεάτων, φοβόμαστε ότι από λάθος προβλέψεις στις παραγγελίες μας προς τους εμπόρους θα επέλθουν ζημιές ή έλλειψη κρεάτων, όπως έγινε το περσινό Πάσχα. Έχουμε ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία από τις 22/3 συνάντηση επί του θέματος.

2) Ζητάμε ακριβείς και σωστούς ελέγχους προς άλλα σημεία λιανικής πώλησης που με πάγια τακτική τα τελευταία χρόνια πωλούν με τιμές κάτω του κόστους , με παραπλανητικές διαφημίσεις ως προς την ποιότητα και την προέλευση.

3) Ζητάμε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της πώλησης αμνοεριφίων από τον παραγωγό κατευθείαν στον τελικό αποδέκτη, το οποίο φαινόμενο βάσει του Νόμου είναι υγειονομική βόμβα και καταστρατηγούνται οι κτηνιατρικοί νόμοι (Π.Δ. 40/1977 και Υ.Α. 306176/1991) ως προς τη διακίνηση ευπαθών προϊόντων, τον κτηνιατρικό έλεγχο και τις περισσότερες φορές άνευ παραστατικών (φορολογικών και κτηνιατρικών) διακινούνται σε μπαγκαζιέρες λεωφορείων των ΚΤΕΛ, σε πορτμπαγκάζ Ι.Χ. και αγοραίων Ταξί.

4) Διαμαρτυρόμαστε για την ανεπάρκεια εγχώριων αμνοεριφίων και την κακή διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου για τη ζήτηση της Πασχαλινής αγοράς με αναμενόμενη αύξηση της τιμής επί της χονδρικής που μετακυλίεται και στη λιανική. Εμείς ως επαγγελματίες και σεβόμενοι τον πελάτη μας, θα προσπαθήσουμε, όπως κάνουμε όλο το χρόνο, να πιέσουμε τις τιμές προς τα κάτω, προς όφελος του Έλληνα καταναλωτή που πλήττεται οικονομικά τον τελευταίο χρόνο, κάτι που άλλοι δεν το κάνουν, παρ’ ότι το 95% της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής διακινείται μέσα από τα παραδοσιακά κρεοπωλεία.

You might also like