ΠΟΚΚ: Τα διαχρονικά (και μη) προβλήματα της αγοράς του φετινού Πάσχα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) με ανακοίνωση της τοποθετείται για όλα τα ανοικτά ζητήματα εν όψει Πάσχα, υπογραμμίζοντας κυρίως το ζήτημα της αυξημένης τιμής των αμνοεριφίων για φέτος.
Δεν μένει όμως μόνο σε αυτό, αλλά προτείνει ενέργειες που θα φέρουν ισορροπία στην αγορά και προστασία των επαγγελματιών που εκπροσωπεί από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Για την εορταστική περίοδο του Πάσχα η ΠΟΚΚ, εφιστά την προσοχή στο καταναλωτή. Όπως και πέρυσι διενεργούνται έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς  στα σημεία εισόδου της χώρας προκειμένου να αποτρέψουν τις παράνομες «ελληνοποιήσεις». Όμως οι έλεγχοι, αν και στηρίζονται σε νομολογία του 2018, δημιουργούν αφενός μεν κενά στη σήμανση των σφαγίων και αφετέρου προξενούν  σύγχυση στην εύρυθμη  λειτουργία της αγοράς.

Φέτος η άνοδος της τιμής των αμνοεριφίων οφείλεται στις αυξημένες εξαγωγές πριν τρεις εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή αγορά για το Πάσχα των Καθολικών και στην καλύτερη τιμή αγοράς του γάλακτος των εταιρειών από τους κτηνοτρόφους.

Έτσι, για ακόμα μια φορά ο παραδοσιακός κρεοπώλης -που είναι και ο τελικός αποδέκτης πριν τον καταναλωτή- βρίσκεται αντιμέτωπος με την ανεξέλεγκτη  αύξηση της τιμής των αμνοεριφίων (προσφορά/ζήτηση).

Για το λόγο αυτό, ενημερώνουμε τον φίλο-καταναλωτή ότι τα παραδοσιακά κρεοπωλεία τα οποία και εκπροσωπούμε ΔΕΝ ευθύνονται για τις αυξήσεις της τιμής ανά κιλό στην αγορά.

Προτείνουμε:

α) Να εφαρμοστεί το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» σε όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας, δηλαδή από τον κτηνοτρόφο, μέχρι το πιάτο του καταναλωτή.

β) Προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός που υφίστανται τα κρεοπωλεία μέσω παραπλανητικών διαφημίσεων οι οποίες προωθούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές χωρίς να αναφέρουν την ποιότητα και την προέλευσή τους, επιβάλλεται η εμφανής αναγραφή προέλευσης και ποιοτικής κατάταξης του κρέατος, ώστε να ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό για το προϊόν που καταναλώνει ή που πρόκειται να προμηθευτεί.

γ) Να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα της λαθροσφαγής  και της πώλησης ολόκληρων ή τεμαχισμένων σφαγίων μέσα από τη στάνη, δηλαδή κατευθείαν από τον κτηνοτρόφο στον καταναλωτή και μάλιστα χωρίς υγειονομική θεώρηση. Για το λόγο αυτό  προτείνουμε την επιπλέον επέκταση των ελέγχων σε αποθηκευτικούς χώρους μεταφοράς των ΚΤΕΛ, ΤΑΧΙ και αυτοκινήτων. Τούτο, εκτός από παράνομο  επιτείνει τη φοροδιαφυγή, θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία του καταναλωτή και τέλος μεγιστοποιεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των συναδέλφων μας.

Τελειώνοντας, θεωρούμε ότι η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας είναι μονόδρομος και πρέπει  να εφαρμοστεί. Παράλληλα,  καταγγέλλουμε τις όποιες αποκλίσεις που έχουν ως αντίκτυπο όχι μόνο την υποβάθμιση και οικονομική τελμάτωση του κλάδου μας, αλλά του χώρου του κρέατος γενικότερα».

 

You might also like