Σπ. Λιβανός: Οι 7 προτεραιότητες της νέας Εθνικής Στρατηγικής για μια νέα εποχή στον Αγροδιατροφικό τομέα

Εγγειοβελτιωτικά έργα που μπορούν να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός κατά την παρέμβασή του στο Delphi Economic Forum VI όπου ανέπτυξε το σχέδιο και τις προτεραιότητες του υπουργείου στην διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής που θα οδηγήσει σε μια νέα εποχής στον αγροδιατροφικό τομέα.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της νέας Εθνικής Στρατηγικής ο κ. Λιβανός υπογράμμισε επτά σημεία:

 1. Η άμεση στήριξη του αγροτικού κόσμου, ιδιαίτερα εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας του covid.
 2. Η ένταξη έργων υποδομής και ψηφιακού εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα στο Ταμείο Ανάκαμψης
 3. Η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης & κατάρτισης ει δυνατόν από το νηπιαγωγείο και ιδίως ταχύρυθμα μαθήματα για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν αγρότες.
 4. Η ενδυνάμωση των ελέγχων για να «χτυπήσουμε» τις παράνομες ελληνοποιήσεις και να προστατεύσουμε τους έλληνες καταναλωτές και παραγωγούς
 5. Η προώθηση της εξωστρέφειας μέσω της άσκησης πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής και της ανάπτυξης κέντρων καινοτομίας για την αγροδιατροφή.
 6. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων
 7. Η διατύπωση και τεκμηρίωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την Ελληνική Διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα μας.

 

 

Όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός, ως ΕΕ συνολικά πρέπει να διαφυλάξουμε τον διατροφικό μας πλουραλισμό. «Να δώσουμε τα εργαλεία στις τοπικές κοινότητες να διατηρήσουν την ιδιαίτερη αγροδιατροφική τους κουλτούρα. Η προέλευση κάθε τροφίμου και ποτού πρέπει να είναι διαφανής, πλήρης και ολοκληρωμένη και να αποτελεί μέρος της «ταυτότητας του». Αποτελεί εθνική μας επιλογή, η προστασία του gastrodiversity για να προστατέψουμε και να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα  και μέσω αυτών τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας. Είναι το άυλο πολιτιστικό κεφάλαιο, το δίχτυ προστασίας για τους ανεξάρτητους, μικρομεσαίους καλλιεργητές και παραγωγούς, που αποτελούν την πλειοψηφία των δρώντων στον κλάδο!  Στοχεύουμε στην παραγωγή ενός καλύτερου προϊόντος για μια καλύτερη ζωή». Ενώ παρέπεμψε στην Ιπποκράτειος αντίληψη που θέλει το φαγητό ως φάρμακο και η οποία είναι σήμερα πιο δημοφιλής και επίκαιρη από ποτέ!

Κάλεσμα σε τράπεζες, επιστήμονες και νέους

Στο πλαίσιο της νέας εθνικής στρατηγικής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απηύθυνε πρόσκληση για συνένωση δυνάμεων «ο καθένας από τον τομέα του και να δουλέψουμε όλοι μαζί. Να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη και την αποστολή που μας αναλογεί»

Όπως είπε για να τα καταφέρουμε χρειαζόμαστε:

 • Την εξειδικευμένη γνώση, την εμπειρία αλλά και τη διαμόρφωση καινοτόμων σκέψεων και προτάσεων του επιστημονικού κόσμου
 • Την άμεση και αποτελεσματική συνεργασία με τις τράπεζες, την ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας, επιτάχυνση των διαδικασιών του Ταμείου Εγγυοδοσίας
 • Εμπνευσμένους και οραματιστές επιχειρηματίες, που αντιλαμβάνονται την ανάγκη για επενδύσεις στο R&D, για καθετοποίηση, για καινοτομία, για εξωστρέφεια
 • Καταναλωτές, τουριστική βιομηχανία και εστίαση που τιμούν και προτιμούν τα ελληνικά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, προκειμένου αυτά να αποκτήσουν τη θέση τους αναλογεί στην ελληνική αγορά
 • Αγρότες και συνεταιρισμούς με νέα σύγχρονη αντίληψη, με το βλέμμα στραμμένο στις νέες απαιτήσεις της εποχής που απαιτούν συνέργειες και προσαρμοστικότητα.
 • Νέους που θα βρεθούν στην αιχμή της αγροτικής παραγωγής, που οι καλλιεργητικές μέθοδοι με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας θα είναι πιο αποδοτικές, αλλά και λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον

 

 

Μια νέα εποχή που η ποιότητα θα χαρακτηρίζει τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα καθιστώντας τα πιο ανταγωνιστικά στις παγκόσμιες αγορές.
Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον των νέων της πατρίδας μας θα κερδηθεί στην ελληνική περιφέρεια. Μέσα από την ανάδειξη της αγροδιατροφής σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και τη σύνδεσή της με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα του 21ου αιώνα.

Τα 200 χρόνια προσφοράς

Ο κ. Λιβανός αναγνωρίζοντας τη συμβολή του αγροτικού τομέα στην ανάπτυξη της Ελλάδας τόνισε ότι «ο αγροδιατροφικός τομέας και η αγροτική παραγωγή συνιστούν έννοιες συνυφασμένες με την ιστορία του τόπου μας. Η ιστορία της ελληνικής γεωργίας είναι η ιστορία της Ελλάδας. Στα 200 χρόνια της σύγχρονης πορείας μας, κεντρικοί στόχοι της αγροτικής πολιτικής μας ήταν και είναι:

 • Βιώσιμο γεωργικό εισόδημα
 • Συνεχής βελτίωση της θέσης των αγροτών
 • Προώθηση της απασχόλησης, της ποιότητας ζωής και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές

ώστε η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έλθει από την περιφέρεια».

 

 

Εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι εν έτει 2021, η αγροτική πολιτική μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από το διεθνές περιβάλλον.  Όπως πως η λογική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αλληλοσυμπληρώνεται αρμονικά με τη νέα ΚΑΠ, συνδέει τα «παραδοσιακά» ζητήματα με τα σύγχρονα ζητούμενα, όπως το περιβάλλον, η υγεία, η ανταγωνιστικότητα και ο διατροφικός πολιτισμός.

 

You might also like