Ο πρωτογενής τομέας της κτηνοτροφίας στην Θεσπρωτία

Η οικονομία του νομού Θεσπρωτίας στηρίζεται ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα και η κτηνοτροφία αποτελεί παράδοση, με μεγάλα κοπάδια αιγοπροβάτων και αγελάδων.
Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολλοί μικροί παραγωγοί, που πωλούν γάλα και κρέας, που πηγαίνουν προς μεταποίηση, ενώ δεν υπάρχουν πολλές μονάδες καθετοποιημένης επεξεργασίας των κτηνοτροφικών προϊόντων καθετοποίησης από την παραγωγή στην κατανάλωση. Τα προϊόντα των παραγωγών πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων πηγαίνουν προς επεξεργασία σε ειδικές μονάδες, ενώ τα τελευταία χρόνια δίνεται μεγάλη σημασία στην παραγωγή και αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων.
Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ελλάδος, Μυρτώ Λύκα, είναι θετικό ότι το διαδίκτυο έχει δώσει την δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, χωρίς παρεμβάσεις και μεσάζοντες.
Το δέμα με την παραγγελία φτάνει άμεσα στην πόρτα του καταναλωτή, ο οποίος αναζητά προϊόντα ποιότητος. «Εκείνο που χρειάζονται οι παραγωγοί αυτήν την περίοδο της πανδημίας, είναι μια ενίσχυση από την πολιτεία για να συνεχίσουν να εργάζονται και να μην χάσουν τις επιχειρήσεις τους, καθώς έχει αυξηθεί το κόστος των ζωοτροφών», τονίζει η κ. Λύκα, προσθέτοντας ότι λόγω των ελλείψεων, που θα ακολουθήσουν τα προϊόντα θα ακριβύνουν για τους καταναλωτές.

Πηγή: ΕΡΤ

 

You might also like