ΥπΑΑΤ: Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την επαναλειτουργία της Σχολής Ασωμάτων στην Κρήτη

Στο πλαίσιο στήριξης της κτηνοτροφίας μας και ιδιαίτερα του τομέα των αιγοπροβάτων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου υπέγραψαν στις 7/7 στο Ρέθυμνο, προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αμαρίου για την επαναλειτουργία της σχολής Ασωμάτων.

Η επαναλειτουργία της Σχολής έχει ως στόχο την ενίσχυση του Σφακιανού προβάτου το οποίο αποτελεί μία γηγενή φυλή που, όπως είπε ο ΥπΑΑΤ,  πρέπει να στηριχθεί γενετικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Πρέπει να βρίσκουμε τον πλούτο και να τον αναδεικνύουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να μεγαλώσουν την πίτα και να στηρίξουμε την είσοδο νέων στο αγροτικό επάγγελμα είπε ο ΥπΑΑΤ και τόνισε ότι στόχος του είναι να αναδειχθεί η Αγροτική οικονομία σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης, είτε άμεσα μέσω αύξησης και ποιοτικής βελτίωσης της Πρωτογενούς παραγωγής, είτε έμμεσα μέσω τουρισμού και της Ελληνικής διατροφής.
Και σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε ο κ. Λιβανός, η Κρήτη έχει εξαιρετικές δυνατότητες και θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτές. Σε ερώτηση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης η στήριξη του συνεταιριστικού κινήματος παρά τα λάθη και τα ατοπήματα που είχαν γίνει στο παρελθόν, αλλά σε υγιή και δίκαιη βάση.

 

 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα συμβάλλει στην ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων της Κρήτης. Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον κ. Λιβανό για τη συμβολή του στην υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας,  ενώ αναφερόμενος στη νέα Κ.Α.Π., επισήμανε και πάλι τις δυνατότητες που δίνει στην Κρήτη λέγοντας επιγραμματικά: «Ποιότητα – Ταυτότητα – Ανταγωνιστικότητα. Αυτά θέλει η νέα ΚΑΠ».

Ο υφυπουργός Μεταφορών και βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης,  υπογράμμισε ότι από αύριο προστίθεται ένας ακόμη κρίκος στην έρευνα και εκπαίδευση του Πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Παντελης Μουλτσανός είπε ότι η σχολή Ασωμάτων θα κάνει σύγχρονο ερευνητικό έργο,  με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου επισήμανε ότι στόχος του Οργανισμού είναι να αναδείξει τη σχολή Ασωμάτων σε Πρότυπο Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης. Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιωνή, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευόδωση των προσπαθειών πολλών ετών και την ελπίδα της ότι η σχολή θα πάρει τη θέση που κατείχε και που της αξίζει, αλλά με όρους 21ου αιώνα.

 

 

Επισκέψεις σε καλλιεργητικές και μεταποιητικές μονάδες

Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Κρήτη, ο ΥπΑΑΤ, Σπήλιος Λιβανός επισκέφτηκε παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες στους Νομούς Ρεθύμνης και Χανίων, ενώ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτικών Συνεταιρισμών.

Μονάδα καλλιέργειας αβοκάντο

Μέσα από τη συνεργασία ιδιωτών παραγωγών, του επιχειρηματικού τομέα και του κράτους μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης, τόνισε ο Σπηλιος Λιβανός, κατά την επίσκεψή του στη μονάδα καλλιέργειας αβοκάντο του Απόστολου Βουλγαράκη στην Αγιά.

Ο κ. Βουλγαράκης παράλληλα με τις μεταπτυχιακές σπουδές του σε συστήματα άρδευσης κι GIS, καλλιεργεί αβοκάντο, ακτινίδια, ελιές και εσπεριδοειδή, ενώ συνεργάζεται και με τον ΕΛΓΟ στην έρευνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής

«Επισκεφτήκαμε το αγρόκτημα της κλιματικής αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά ο Σπηλιος Λιβανός και πρόσθεσε: «Επισκέφθηκα τον Αποστόλη γιατί προπορεύεται της εποχής του. Συνεργάζεται με τον ΕΛΓΟ και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής βελτιώνοντας παραδοσιακές καλλιέργειες της Κρήτης, αλλά και εντάσσοντας νέες στην παραγωγική διαδικασία. Μαζί, ιδιώτες παραγωγοί, επιχειρηματίες και κράτος μπορούμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης», σημείωσε ο κ. Λιβανός, έχοντας πάντα ως στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων.

 

 

Creta Carob

Στη συνέχεια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνοδευόμενος από τον συνάδελφό του και βουλευτή Ρεθύμνου, Γιάννη Κεφαλογιάννη, επισκέφτηκε την Creta Carob, ιδιοκτησίας του κ. Ηλία Μανούσακα, η οποία παράγει και εξάγει προϊόντα χαρουπιού, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει επεκταθεί και στην παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων από φραγκόσυκο. Πρόκειται για μία καινοτόμα επιχείρηση, που με τις πρώτες ύλες της τροφοδοτεί μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων.

Ο ΥπΑΑΤ συνεχάρη τον κ. Μανούσακα για το γεγονός ότι επέλεξε ένα προϊόν το οποίο «ήταν στα αζήτητα», το κρητικό χαρούπι, και το ανέδειξε σε super food, που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και σε πολλές μορφές του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό,

«Αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο το οποίο θέλουμε να χτίσουμε στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο, το οποίο στο ΥπΑΑΤ θέλουμε να υποστηρίξουμε και να το αναδείξουμε σε φωτεινό παράδειγμα που θέλουμε να ακολουθήσουν και άλλοι νέοι άνθρωποι. Για μένα είναι χαρά και τιμή που σε γνωρίζω Ηλία σήμερα και μου δίνει δύναμη. Αποδεικνύετε, εσύ και οι συνεργάτες του, αυτό το οποίο πιστεύω βαθιά: Ότι αν αξιοποιήσουμε σωστά τα διατροφικά “διαμάντια” της ελληνικής γης, και τα συνδέσουμε με τον πολιτισμό, την ιστορία μας ,την υγεία και τον τουρισμό, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Και σε αυτή την πορεία, τα προϊόντα της κρητικής γης πρωταγωνιστούν».

Καλωσορίζοντας τον κ. Λιβανό, ο βουλευτής Ρεθύμνης κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, σημείωσε ότι  το παράδειγμα της Creta Carob είναι ένα μονοπάτι που μπορεί να ακολουθήσουν πολλοί παραγωγοί στη χώρα, για προϊόντα που έχουν τεράστια υπεραξία. «Μπορούμε να βρούμε ανεκμετάλλευτους θησαυρούς σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, με τρόπο που θα προσδώσει μεγαλύτερη υπεραξία συνολικά στο ΑΕΠ της χώρας» σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Αγροτική Ένωση Μυλοποτάμου

Ακολούθως, ο κ. Λιβανός μετέβη στην Αγροτική Ένωση Μυλοποτάμου, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρό της κ. Εμμανουήλ Κουγιουμτζή ο οποίος και τον ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, κυρίως τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου

Κλείνοντας την περιοδεία του στο Ρέθυμνο ο ΥπΑΑΤ επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Γλεζάκης περιέγραψε διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι και έκανε προτάσεις για την επίλυση τους.

You might also like