ΙΣΠΑΝΙΑ: Η κατανάλωση κρέατος προκαλεί ενδοκυβερνητικές τριβές

Ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας και ο ομόλογός του αρμόδιος για υποθέσεις καταναλωτών, συγκρούστηκαν δημοσίως σήμερα αναφορικά με την εκστρατεία του τελευταίου υπέρ της μείωσης της κατανάλωσης κρέατος σε μια χώρα φημισμένη για το χοιρομέρι, το λουκάνικο τσορίθο και μια πληθώρα άλλων ζωικών προϊόντων.

Ο υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser radio, επέπληξε την εκστρατεία με τίτλο: «Λιγότερο κρέας, περισσότερη ζωή» που ξεκίνησε πρόσφατα από το υπουργείο Υποθέσεων Καταναλωτή.

«Μου φαίνεται ότι η εκστρατεία είναι ατυχής», δήλωσε ο Πλάνας, προσθέτοντας ότι αυτή υποτιμά την δουλειά των Ισπανών αγροτών.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Υποθέσεων Καταναλωτή, Αλμπέρτο Γκαρθόν αντεπιτέθηκε και απαντώντας στον Πλάνας ανέφερε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE ότι η λιγότερη κατανάλωση κρέατος είναι μια πρακτική πιο υγιεινή και καλύτερη για το περιβάλλον. Ο ίδιος είχε υποστεί προβλήματα υγείας από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος, πρόσθεσε.

Η σύγκρουση αποτύπωσε τις εντάσεις μεταξύ των δύο κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού και έφερε στο προσκήνιο μια συνεχιζόμενη συζήτηση στην κοινωνία σχετικά με τον ρόλο της κτηνοτροφίας στην πρόκληση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Πλάνας ανήκει στο Σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, που είναι ισχυρό σε ορισμένες αγροτικές περιοχές και υποστηρίζεται από παραδοσιακούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης. Το πιο ριζοσπαστικό κόμμα Unidas Podemos όπου ανήκει ο Γκαρθόν έχει την εκλογική του δύναμη στους νεότερους και τους αστούς προοδευτικούς ψηφοφόρους.

Η γεωργική ένωση UPA επέκρινε επίσης την εκστρατεία, χαρακτηρίζοντάς την «παραπλανητική, δόλια και ανεύθυνη» σε μια ανακοίνωσή της. Τόνισε επίσης τον οικονομικό ρόλο της εκτροφής βοοειδών στις αγροτικές περιοχές της Ισπανίας.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης προσέτρεξαν να επικρίνουν την εκστρατεία, με τον Πάμπλο Κασάντο, αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος να δηλώνει: «Μην μας λέτε τι πρέπει να κάνουμε στα σπίτια μας και αντ’ αυτού πηγαίντε σπίτια σας».

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων των ζώων και περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, έχουν χαιρετίσει την εκστρατεία του Γκαρθόν, αλλά παρότρυναν την κυβέρνηση να λάβει πιο συγκεκριμένες δράσεις, ιδίως κατά της εντατικής βιομηχανικής γεωργίας που συμβάλει στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Λιθουανία για την κόντρα μεταξύ των δύο υπουργών της κυβέρνησής του, φάνηκε να γέρνει προς την μεριά των κρεατοφάγων. «Για μένα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια καλοψημένη μπριζόλα», είπε.

You might also like