Στ. Αραχωβίτης – Ολ. Τελιγιορίδου: «Αδιαφάνεια, διαπλοκή και στο βάθος αγριλιές στην πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Ερώτηση και  Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων κατατέθηκε από τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταύρο Αραχωβίτη, την Αναπληρώτρια Τομεάρχη Ολυμπία Τελιγιορίδου και  39 συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «συνεχιζόμενη και αυξανόμενη αδιαφάνεια στις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων».

Εν μέσω πανδημίας αυξάνεται κατακόρυφα η ανασφάλεια και το αίσθημα αδικίας σε χιλιάδες ενεργούς αγρότες που αγωνίζονται να κρατήσουν τις γεωργικές και κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις  σε δύσκολες συνθήκες καθώς  οι συνεχείς ελλιπείς πληρωμές των ενισχύσεων του Πυλώνα Ι από την κυβέρνηση της ΝΔ στερούν  αδικαιολόγητα πολύτιμους πόρους από τους πραγματικούς αγρότες. Μέσα σε 2 χρόνια ξηλώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ η  προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τάξη, διαφάνεια, ορθή, δίκαιη και έγκαιρη πληρωμή των Ενωσιακών πόρων για τη γεωργία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κακοδιαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων της ΚΑΠ από το υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ που επιβραβεύει ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα, ενώ οι πραγματικοί αγρότες βιώνουν την οριζόντια παρακράτηση πάνω από  10% στα δικαιούμενα ποσά της βασικής και πράσινης ενίσχυσης από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μετά από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των πραγματικών κτηνοτρόφων της χώρας και των  συλλογικών τους οργανώσεων για το πάρτυ αιτήσεων από «επιτήδειους» για χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα (ΕΑ), ύψους περίπου 76 εκατ. ευρώ για μη παραγωγικές δραστηριότητες, την τελευταία στιγμή,  με πρωτοβουλία του υπουργού, περιορίστηκε από 48 εκατ. ευρώ σε μόνον 2,5 εκατ. ευρώ. Παραμένουν όμως ερωτηματικά για τον τρόπο διαμόρφωσης των κατηγοριών που αφορούν και των περικοπών που έγιναν και των χρωστούμενων ποσών.

Είναι πρόδηλη η αποσιώπηση και αδιαφάνεια ως προς τα κριτήρια ελέγχου που χρησιμοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ την ίδια ώρα η Δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί της διανομής του Εθνικού Αποθέματος σε περιπτώσεις που ανήκουν στην κατηγορία των αιτούντων με απομακρυσμένο ενοικιαζόμενο βοσκότοπο από την έδρα της εκμετάλλευσής τους!

Αν δεν δοθούν οι οφειλόμενες απαντήσεις προς τον αγροτικό κόσμο σημαίνει πως θα επιβεβαιωθούν οι εύλογες υποψίες για διαπλοκή και στο βάθος «αγριλιές» στην πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ.

You might also like