ΣΕΚ: Άμεσα μέτρα για να σωθεί η κτηνοτροφία

Με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και ο πρόεδρος του κ. Παναγιώτης Πεβερέτος «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για τη δεινή θέση της ελληνικής κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας σήμερα, αφού έχουν ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής τους επιβίωσης, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα άμεσα συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να βγει ο κλάδος από το σημερινό του αδιέξοδο.

 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Η κτηνοτροφία-πτηνοτροφία και η γεωργία σήμερα έχουν ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής τους επιβίωσης, εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής, της συμπίεσης των τιμών παραγωγού, των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος κ.α.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η μεγάλη αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, πάνω από 40% και των αναλώσιμων, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα των τιμών γάλακτος και κρέατος, έχουν  οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί πλήγμα για τις κτηνοτροφικές/αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στους ίδιους τους παραγωγούς (έξοδος από το επάγγελμα), αλλά και στην παραγωγή κτηνοτροφικών/αγροτικών προϊόντων, την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας, το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο και την αγροτική μας οικονομία γενικότερα.

Ο ΣΕΚ για μια ακόμη φορά, μετά τα επανειλημμένα διαβήματα στην κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, ζητάει από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα άμεσης προτεραιότητας προκειμένου να σωθεί η κτηνοτροφία.

  1. Μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% που είναι σήμερα σε 6%.
  2. Μέτρα μείωσης του υψηλού κόστους ενέργειας (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα)
  3. Κατάργηση της φορολόγησης των παραγωγικών ακίνητων (στάβλοι, αποθήκες κ.α.), από κάθε φόρο ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού.
  4. Για τα δάνεια των κτηνοτρόφων-πτηνοτρόφων: Αντί να δίνονται στα funds τα οποία απειλούν με πλειστηριασμούς των μαντριών από 10 έως 30% της αξίας των δανείων, να θεσπιστεί ειδικός νόμος για τη ρύθμιση των δανείων με διαγραφή του 70% των χρεών και αποπληρωμή του υπολοίπου 30 % για έως και 20 χρόνια.
  5. Οι επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ 2021-2027 να κατευθυνθούν σε αυτούς που παράγουν.

Άμεση οικονομική στήριξη, είτε με de minimis, είτε με κορονό-ενίσχυση, η κτηνοτροφία άλλωστε δεν έχει στηριχθεί έως τώρα σχεδόν  καθόλου, είτε μέσω άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου».

You might also like