ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Αποσύρθηκαν 34,5 τόνοι κοτόπουλων και δεκάδες χιλιάδες αυγών – Η ανακοίνωση της ΠΕΜΕΑΚ

Η αποκάλυψη μιας ακόμα περίπτωσης παραβίασης της νομοθεσίας, οδήγησε στην απόσυρση από την αγορά 34,5 τόνων κοτόπουλων και δεκάδων χιλιάδων αυγών που επιχείρηση προωθούσε ως δήθεν βιολογικά.

Κατόπιν συντονισμένων ελέγχων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε όλη τη χώρα και ενεργειών του υπεύθυνου Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης, αποσύρθηκαν από την αγορά 34,5 τόνοι κοτόπουλου και δεκάδες χιλιάδες αυγών, τα οποία διατέθηκαν στην αγορά από επιχείρηση της Κρήτης ως δήθεν βιολογικά, χωρίς να πληρούνται οι σχετικές κατά την Εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία προϋποθέσεις.
Ως συνέπεια θα ακολουθήσει «η εκ των ανωτέρω προβλεπόμενη διαδικασία κυρώσεων της επιχείρησης» τονίζει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ καταλήγει: «Οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχισθούν κατά τρόπο συστηματικό, δίκαιο και αυστηρό, καθώς χρέος του ΥπΑΑΤ είναι τόσο η προστασία παραγωγών και καταναλωτών, όσο και της υγιούς επιχειρηματικότητας από δυσφημιστικά φαινόμενα».

Ανακοίνωση της ΠΕΜΕΑΚ

Ανακοίνωση σχετική με το θέμα εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Αλλαντοποιών και Εργαστηρίων Κρέατος (ΠΕΜΕΑΚ) και ο πρόεδρος της και Αντιπρόεδρος της ΕΔΟΚ, Σταύρος Αργυρόπουλος.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Τις τελευταίες ημέρες η αγορά και το καταναλωτικό κοινό έχει γίνει γνώστης ανακοίνωσης τόσο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για ανακλήσεις δεκάδων τόνων, δήθεν Βιολογικού κοτόπουλου και αυγών από την Ελληνική αγορά από εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κρήτη. Καταρχήν συγχαίρουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τα άτομα που αναδεικνύουν και φέρνουν στην δημοσιότητα παραβατικές συμπεριφορές επιχειρήσεων που διαστρεβλώνουν τόσο τον υγιή ανταγωνισμό στη χώρα, όσο και την ασφάλεια και εμπιστοσύνη των καταναλωτών, στα ειδικά αυτά προϊόντα, αλλά και στα ελληνικά τρόφιμα γενικότερα.

Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Αλλαντοποιών και Εργαστηρίων Κρέατος, μέλος της ΕΔΟΚ, αλλά  και οι καταναλωτές, επικροτούν αυτές τις προσπάθειες και μάλιστα καλούμε τα αρμόδια όργανα και φορείς να εντείνουν τους ελέγχους για την εδραίωση της εμπιστοσύνης και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

Καλούμε τα αρμόδια όργανα, το συντομότερο δυνατόν, να ανακοινώσει το όνομα της εταιρείας και τα είδη των εν λόγω προϊόντων, καθώς η μη δημοσιοποίηση  αυτών δημιουργεί τεράστια αναστάτωση στην αγορά και τους καταναλωτές, αφού ο καθένας θεωρείται “ύποπτος”. H κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα καταστήματα λιανικής με τα ράφια τους γεμάτα προϊόντα που δεν γνωρίζουν κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά και τον καταναλωτή που ενώ ενημερώνεται με τις ανακοινώσεις δεν βλέπει καμία απομάκρυνση από τα ράφια. Ήδη η ζημιά που υφίστανται καταστήματα λιανικής σήμερα, είναι μεγάλη με τα ερωτήματα αν τα ήδη αγορασμένα προϊόντα που βρίσκονται στα ψυγεία τους πρέπει να τα επιστρέψουν και αν ναι πιά μπορεί να είναι αυτά».

Η κατάσταση ως έχει -με την σιωπή και την γενικόλογη ανακοίνωση- δεν εξυπηρετεί κανέναν. Η προστασία των καταναλωτών, των εμπλεκόμενων επαγγελματιών, αλλά και όλου του τομέα των βιολογικών προϊόντων, θα πρέπει να αναδειχθεί ως υψίστη προτεραιότητα, πριν αρχίσουν να καταρρέουν όλα όσα προσπαθούμε να κτίσουμε  με τα ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα της ελληνικής  γης.

You might also like