ΣΕΚ: Καταγραφή και αποζημίωση για τις καταστροφές  που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι

Με υπόμνημα του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) προς τον πρωθυπουργό ζητά την άμεση καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών  που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι από τα πρόσφατες πυρκαγιές.

Ακολουθεί το κείμενο ολόκληρης της επιστολής:

 

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ίσως δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κάποιος τις τεράστιες καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο δεκαπενθήμερο ιδιαίτερα σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία κ.α.,

Εκτός από τα πολύτιμα δάση, το οξυγόνο µας την οικολογική καταστροφή, τα σπίτια, πολλές επιχειρήσεις, τις περιουσίες χιλιάδων ανθρώπων, καταστράφηκαν καλλιέργειες, κύρια πολυετείς (ελιές, αμπέλια κ.λπ.), βοσκότοποι πολύτιμοι για την επιβίωση των ζώων µας, πολλές υποδομές κτηνοτρόφων, και πολλά ζώα.

Τεράστιο πλήγμα δέχτηκε η µμελισσοκομία της χώρας µας µε καταστροφή χιλιάδων κυψελών µμελισσών. Πέραν όμως αυτού χάθηκε πολύτιμη µμελισσοκομική χλωρίδα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Εύβοια καταστράφηκαν πευκοδάση τα οποία έδιναν τουλάχιστον το 60% του µελιού της χώρας.

Σίγουρα χρειάζεται η χώρα ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Στο σχεδιασμό αυτό πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη συµµμετοχής και σχεδιασμένης κινητοποίησης µέσω των περιφερειών, των δήμων και ιδιαίτερα των κοινοτήτων αφού οι άνθρωποι που ζουν εκεί γνωρίζουν καλά τους χώρους και έχουν µμηχανήματα για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων όπως πυρκαγιές, σεισμοί κ.ά.

Επισημαίνουμε ότι ο ΣΕΚ µε τις Οργανώσεις µέλη του διαρθρωμένες σε όλη τη χώρα είναι στη διάθεσή σας. Όμως για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών ζητάμε:

Να γίνει καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι είτε σε κατοικίες, είτε στις κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις, (ζώα , κτίρια, ζωοτροφές κ.λπ.).Εδώ να σημειώσουμε ότι πολλοί στάβλοι που καήκαν δεν έχουν άδειες χωρίς  ευθύνη των κτηνοτρόφων (το 80% των σταβλικών εγκαταστάσεων στη χώρα δεν έχουν άδειες) και πρέπει να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις, με την προσκόμιση των μητρώων εκμετάλλευσης.

Το πιο άμεσο μέτρο από όλα πρέπει να είναι η αποστολή ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους που έχουν καταστραφεί και τα ζώα είναι νηστικά εδώ και 5  τουλάχιστον ημέρες µε χρηματοδότηση των περιφερειών και των Δήμων όπως και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Να υπάρξει γενναία αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών, να ανασταλούν οι υποχρεώσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων προς Δημόσιο, Τράπεζες, ΕΦΚΑ κ.λπ..

∆ώστε τους την ελπίδα ότι μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή πολύτιμων ζωικών προϊόντων παραμένοντας στην ύπαιθρο».

You might also like