Σπ. Λιβανός: Υπόδειγμα για την αγροτική εκπαίδευση η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης

Τη θέση του ότι η δουλειά που γίνεται στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) σε επίπεδο σχολικής μετασχολικής, επαγγελματικής και επιστημονικής παιδείας, «απαντά» στο κενό εκπαίδευσης και κατάρτισης των Ελλήνων του πρωτογενούς τομέα, διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, χαρακτηρίζοντας «πηγή έμπνευσης» την αποψινή του ξενάγηση στην ΑΓΣ.

«Στην Ελλάδα δυστυχώς μόνο το 6% των παραγωγών έχει δεχτεί εκπαίδευση και κατάρτιση, όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 55% και σε χώρες πρότυπα για την γεωργική ανάπτυξη, όπως η Ολλανδία, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 85%», επισήμανε ο κ. Λιβανός χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι αυτό που είδε κατά την περιήγησή του στην ΑΓΣ είναι πόσο δημιουργικά και αποτελεσματικά έχει λειτουργήσει η αμερικανική παρακαταθήκη στον γεωργικό χώρο της Ελλάδας και πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα σε αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι «τέτοιου είδους προσπάθειες, όπως εδώ στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, μόνο υπόδειγμα μπορούν να είναι».

Ο κ Λιβανός εξέφρασε την αισιοδοξία του για καλύτερη συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, ώστε όπως είπε: «Να δημιουργήσουμε μαζί και προγράμματα και να βάλουμε στόχους για συγκεκριμένα πρότζεκτ που στη συνέχεια θα τα περάσουμε στα δημόσια ΙΕΚ και τις γεωπονικές σχολές».

Την ικανοποίησή της για την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, εξέφρασε η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ, Elizabeth K. Lee. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΓΣ, Δρ. Jeff Lansdale υπογράμμισε την πολύπλευρη δουλειά που γίνεται σε αυτήν και ζήτησε να ενταθεί η συνεργασία τους για θέματα γεωργίας, εκπαίδευσης και έρευνας πάνω στον κλάδο και με στόχο τη στήριξη των Ελλήνων του πρωτογενούς τομέα.

Λίγα λόγια για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1904 στη Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδος και των Βαλκανίων.

Τα κύρια εκπαιδευτικά της τμήματα είναι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο Χασιώτη, Γενικό Λύκειο), η Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επαγγελματικό Λύκειο, Ι.ΙΕΚ και Εκπαίδευση Ενηλίκων) και το Perrotis College of Agriculture, Environment and Life Sciences (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα).

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή προετοιμάζει τους αποφοίτους της για ανάληψη κυρίαρχων ρόλων στην κοινωνική ζωή και για ποικίλες επαγγελματικές σταδιοδρομίες στη γεωπονία, την επιστήμη και τη βιομηχανία τροφίμων μέσω της μάθησης πρακτικών που είναι οικονομικά βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον και κοινωνικά υπεύθυνες.

You might also like