ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ: «Η παράδοση εμπεριέχει την καινοτομία»

Πραγματοποιήθηκε στις 15/10 διαδικτυακά, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής, όπως κάθε χρόνο, η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας.

Ανάμεσα σε όσους και όσες εξέφρασαν κάποια σκέψη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αγρότισσας με οικοδέσποινα την κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο και Γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, ήταν οι (κατ’ αλφαβητική σειρά): Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη Γιάννα («Εθνική Επιτροπή Ελλάδα 2021»), Αρέτος Χρήστος (κτηνοτρόφος, Καλαμπάκα), Βρυώνη Εύα (Μενίδι Αττικής), Γαζωράκη Δέποινα (Χασιά Αττικής), Καμηλάκη-Πολυμέρου Αικατερίνη (τ. ΚΕΕΛ Ακαδημίας), Καμπερόπουλος Νίκος (Κτηνοτρόφος, Ξάνθη), Κοντογιάννης Γιάννης (Πρόεδρος), Κοντογιάννη Κατερίνα (συνταξιούχος αγρότισσα), Κρασσά Φιλιώ (κτηνοτρόφος, Αττική), Λαγγουράνη Αργυρώ (κτηνοτρόφος, Λιδωρίκι), Μαντζουράνης Κώστας (ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ), Μαντζουράνη Φωτεινή (Αχαρναί Αττικής), Μιχαηλίδου Ελισάβετ-Ειρήνη (χειροτέχνης, Σέρρες), Μιχαηλίδου Αθηνά-Ελπίδα (πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗ, Μέγαρα), Μπαϊρακτάρης Αργύρης (κτηνοτρόφος, Τύρναβος), Μυλωνάκης Αντώνης (Βουλευτής Αττικής), Ναστούλης Ζαφείρης (επαγγελματίας, Μέγαρα), Σαραντοπούλου Όλγα (Γραμματέας ΣΑΕ, Αυστρία), Σερέτη Ειρήνη (κτηνοτρόφος, Ξανθόγεια), Σερέτης Πέτρος (κτηνοτρόφος, Πέλλα), Τσιομίδου Ελένη (Υπάλληλος ΝΠΔΔ, συνεργατισμός), Τσιρώνης Γιάννης (π. ΥπΑΑΤ), Τσικουράκης Στράτος (κτηνοτρόφος, Χανιά), Χατζηγεωργίου Γιάννης (καθ. ΓΠΑ), Χερουβείμ Γιάννης (κτηνοτρόφος, Αίγινα) και άλλοι, με συντονιστή τον δημοσιογράφο, Δημήτριο Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα, Θεσσαλονίκη).

Από όσα ακούστηκαν θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τις εμφανίσεις και να επισημάνουμε ως προερχόμενες από φορείς της πολιτείας (Γ. Αγγελοπούλου, Α. Μυλωνάκης, Γ. Τσιρώνης, Ο. Σαραντοπούλου), ως προερχόμενες από τον χώρο της έρευνας-επιστήμης (Α. Καμηλάκη) και ως προερχόμενες από τις πραγματικές τιμώμενες αγωνίστριες αγρότισσες (Ειρήνη Σερέτη, Αργυρώ Λαγγουράνη, Ελισάβετ Μιχαηλίδου και Κατερίνα Κοντογιάννη).

Η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στον χαιρετισμό της συνεχάρη τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής που έφερε στο προσκήνιο την αγρότισσα που είναι παραγνωρισμένη, αλλά το θεμέλιο του αγροδιατροφικού τομέα, της ασφάλειας τροφίμων, της κοινωνικής συνοχής και της φροντίδας για το περιβάλλον. Η αγρότισσα χρειάζεται να στηριχθεί, να επιμορφωθεί, να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της εποχής και να αμειφθεί ανάλογα. Μια πλημμύρα, μια ξηρασία, μια πυρκαγιά ή μια πανδημία μας υπενθυμίζουν ότι εξαρτώμαστε από την φροντίδα της φύσης και από το «πολυεργαλείο», τις αγρότισσες. Οι αγρότισσες, με τις γνώσεις και την εμπειρία τους, προσφέρουν ισορροπία στο οικοσύστημα που με τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους προφυλάσσουν και φροντίζουν με βιώσιμο τρόπο.

Ο κ. Αντώνης Μυλωνάκης συγχαίροντας την πρωτοβουλία της εκδήλωσης για τις Αγρότισσες επεσήμανε τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες δραστηριοποίησης και επιβίωσης των Ελληνίδων Αγροτισσών, επέστησε την ανάγκη για κίνητρα γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να καλυφθούν εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά οι αγρότισσες σε όλους τους κρίκους της αγροδιατροφικής αλυσίδας μέχρι να φθάσει το τελικό προϊόν στον καταναλωτή.

Ο κ. Γιάννης Τσιρώνης επεσήμανε την μοναξιά και τους κινδύνους των αγροτικών επαγγελμάτων με την αναφορά στα αγροτικά δυστυχήματα, στην ένταση της κλιματικής αλλαγής που πλήττει κυρίως τους αγρότες, στην ανάγκη στήριξης των ορεινών κοινοτήτων και στην ανάγκη εξασφάλισης της συμβίωσης των εκμεταλλεύσεων παραγωγής τροφής με την γιγάντωση των τσιμεντουπόλεων και τον σεβασμό των επιχειρηματιών του πρωτογενούς τομές, με ισορροπία στο περιβάλλον, για να είναι αειφόρο (βιώσιμο).

 

 

Η κα Όλγα Σαραντοπούλου ικανοποίησε πλήρως όλες τις αγρότισσες αναφερόμενη μεταξύ άλλων στο ότι: ο απόδημος Ελληνισμός είναι μαζί με τους Έλληνες τους δεμένους με την γη της πατρίδας, η Κοινωνική Οικονομία (Συνεργατισμός) είναι σημαντική για τις κοινωνίες της υπαίθρου, οι οικονομικές ενισχύσεις πρέπει να πηγαίνουν στα ενεργά μέλη των τοπικών αγροτικών κοινωνιών, πρέπει να θεσμοθετηθούν «Σπίτια του Αγρότη», Αγροτικά Επιμελητήρια(όπως η διεθνής εμπειρία), Αγορές Αγροτών, Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας (όπως σε πολλά κράτη), η σταθερότητα στις χρήσεις γης, τα Κτηνοτροφικά Πάρκα, τα προγράμματα LEADER ακόμα και στην Αττική και κυρίως η ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης με οριοθετημένους χώρους κατοικίας, παραγωγής, βιοτεχνίας, καλλιέργειας και εκτροφών.

Η κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (τ. Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος Επιτροπής Χειροτεχνίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Μέλος της «Εθνικής Επιτροπής Ελλάδα 2021») ήταν η «ορατή κλωστή» που, με τις παρεμβάσεις της, συνέδεσε εποικοδομητικά την τοπική κοινοτική ανάπτυξη με την χειροτεχνία-οικοτεχνία, με την γαστρονομική κληρονομιά, με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις (κλιματική αλλαγή), με την φροντίδα του περιβάλλοντος (κυκλική οικονομία), με τον σεβασμό του ρόλου της αγρότισσας και με την έρευνα και τεκμηρίωση της συμμετοχής της αγρότισσας στην τοπική ανάπτυξη (τοπικότητα/locality) με πλούσια παραδείγματα από την ελληνική λαογραφία, τα ήθη και έθιμα.

Όλα τα παραπάνω μαζί με τις σκέψεις και τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων ήταν οι «γέφυρες» ανάμεσα στις παρουσιάσεις των τιμώμενων τεσσάρων αγροτισσών: κα. Ειρήνη Σερέτη (Ξανθόγεια), κα. Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδωρίκι), κα. Ελισάβετ Μιχαηλίδου (Νέος Σκοπός) και κα. Κατερίνα Κοντογιάννη (Μενίδι), οι οποίες με τις περιγραφές στιγμιότυπων από την καθημερινότητά τους έδωσαν τα ισχυρότερα μηνύματα του ρόλου των αγροτισσών στην Τοπική Ανάπτυξη. Πολύ δυνατότερα από οποιοδήποτε μακρόσυρτη μελέτη ή δήλωση.

Η κα. Ειρήνη Σερέτη έδειξε τον τρόπο υλοποίησης όλων των «οραμάτων» για την αγρότισσα με την απλή παρουσίαση της καθημερινής της ζωής στην εκτροφή αιγοπροβάτων, στις καθημερινές εργασίες στα χωράφια και στον στάβλο όλον τον χρόνο, με την ανατροφή των τριών παιδιών της, αλλά και με την απόδειξη της αυτάρκειας και των ικανοτήτων των αγροτισσών με τον τραχανά, με το ηδύποτο κράνων, με λιαστές ντομάτες, με κομπόστες (αχλάδι, ροδάκινο, μήλο), με σάλτσες, με μαγειρεμένα φασολάκια, μελιτζάνες, πιπεριές και ντομάτες, με γλυκά (κυδώνι, κολοκύθι, ρόδι, κεράσι), με μαρμελάδες, με τουρσιά, με τυριά, με φέτα, με γαλακτοκομικά, όλα δικής της παραγωγής, από δικά της φυτά και ζώα. Και μετά έκανε εκεί μπροστά στην κάμερα φύλλο για πίττες και μας έδειξε υφαντά από δικό της μαλλί από τις εκτροφές της!

Η κα. Αργυρώ Λαγγουράνη με τους λουκουμάδες που έφτιαξε, άλλαξε την διάθεση όλων των συμμετεχόντων και γλύκανε την ατμόσφαιρα με μέλι Γκιώνας. Τελικά το κοινοτικό ενδιαφέρον και η άδολη ΑΓΑΠΗ είναι το μυστικό της επιβίωσης των κοινωνιών.

Η κα. Ελισάβετ Μιχαηλίδου απέδειξε ότι η εξασφάλιση της οικογενειακής αυτάρκειας με τον δικό τους κήπο, και η υλοποίηση της κυκλικής οικονομίας και της φιλοσοφία zero waste, που διέκρινε πάντα τις αγροτικές οικογένειες, ενισχύει την άποψη ότι η παράδοση είναι η σύγχρονη καινοτομία. Μικρός αργαλειός για τεχνήματα, γλυκά ή μέλι για βαφτίσια, σαπούνια με ελαιόλαδο, φυτικά σφουγγάρια από λούφα (κολοκυθιά) και υφασμάτινα είδη ατομικής υγιεινής μπορούν να συνδυάζονται τέλεια στο εύρος δραστηριοτήτων μιας αγρότισσας, δημιουργώντας εναλλακτικό εισόδημα και διατηρώντας την αυτάρκεια.

Η κα. Κατερίνα Κοντογιάννη ως γνήσια αγρότισσα φιλοξένησε όλους, και όσους πήγαν στο σπίτι της για να συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας, με την παρασκευή κρέμας on camera, όπως κάνανε πάντοτε όταν είχανε επισκέψεις αλλά και σαν νυχτερινό οικογενειακό γρήγορο επιδόρπιο. Όπως έκαναν πριν λίγες μέρες στο Εσπερινό Γυμνάσιο Αχαρνών και στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Αχαρνών στα παιδιά Δημοτικών Σχολείων.

Τέλος, η κα. Μάγδα Κοντογιάννη και άλλοι (Κώστας Μαντζουράνης, Αθηνά Μιχαηλίδου κλπ.) τόνισαν την ανάγκη υποστήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας με συλλογικές δομές και υπενθύμισαν ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργανώνει συζήτηση για τα Αγροτικά Επιμελητήρια, την Παρασκευή, 22/10, στις 22.00.

Πηγή: ΑγροΝέα

You might also like