Ρέθυμνο: Κινητοποιήσεις αγροτοκτηνοτρόφων για την νέα ΚΥΑ

Να επανεξετάσει η κυβέρνηση τη Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τους βοσκοτόπους, ζητούν, μεταξύ άλλων, οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα, σε κεντρικούς κόμβους του οδικού δικτύου στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα σε Πάνορμο και Σπήλι.

Οι κτηνοτρόφοι από τον Μυλοπόταμο και τα μέλη του κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, απέκλεισαν την κυκλοφορία των οχημάτων επί του ΒΟΑΚ, ζητώντας μεταξύ άλλων να ληφθούν υπόψη της κυβέρνησης τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία θα επιδεινωθούν από τις σοβαρές απώλειες στις επιδοτήσεις τους, λόγω της ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους.

Παράλληλα, ζητούν, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να υπάρξει παρέμβαση, ώστε να μειωθούν οι τιμές των ζωοτροφών, όπως επίσης και όλων των αγροεφοδίων. Μεγάλο ζητούμενο για τους αγροκτηνοτρόφους είναι και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς και η ενίσχυση, με τη μορφή de minimis, για κάθε μονάδα, ξεχωριστά, ζωικού κεφαλαίου.

Οι κτηνοτρόφοι, όπως τονίζουν, ζητούν εδώ και χρόνια την αυστηροποίηση των ελέγχων σχετικά με τις παράνομες ελληνοποιήσεις, ενώ στις διεκδικήσεις τους επαναφέρουν το ζήτημα αύξησης της εξισωτικής αποζημίωσης στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Σύμφωνα με μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα και να υπάρξει παρέμβαση κυβερνητική για επιδότηση ή μείωση του πετρελαίου.

Τέλος, εντός των επόμενων ημερών θα αποφασίσουν για το εάν θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στην Αθήνα ή θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους μόνο στο νησί.

You might also like